Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ZACISZE pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• 4 months później...
  • Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy chodzi o domek Zacisze z pracowni p. Charkiewicza?

Jeżeli tak - to domek jest ok. Takze bralismy go pod uwagę. Z tego co pamietam, wadą jest brak pom.gosp. (przynajmniej w wersji bez garazu). Ostatecznie - nie pasował na nasza działkę (wjazd od południa).

Pozdrawiam.

P.S. W dziale galeria są zdjęcia tego domku - poszukaj

Wlasnie o ten domek mi chodzi. Chociaz bez poprawek sie nieobejdzie, powiekszam salon kosztem polowy trzeciego pokoju 10,5, schody zabieram z holu i przenosze je do pozostalej czesci tego pokoju. Lazienke najprawdopodobnie polacze z ubikacja, wygospodaruje tam miejsce na piec, bede miec ogrzewanie gazowe wiec niepotrzeba mi za wiele miejsca na kotlownie. Na gorze beda dwie garderoby wiec z jednej mam zamiar zrobic pomieszczenie gospodarcze na rozne graty. jak ci sie podoba ja te pomysly. Poz

Taki dom ma Alex - możesz znaleźć w dziale: Zdjęcia domów.

A gdzie budujesz? Ja mam ten projekt (z garażem) i, jeśli nic nie przeszkodzi, zacznę niebawem. Ale ja prawie nic nie zmieniam. I pod Warszawą. Piec gazowy planuję na poddaszu - będzie krótsze wyjście na dach (piec z zamkniętą komorą) i więcej miejsca na dole.

Czesc ja kolo Lublina, niewydaje ci sie ze salon jest troche przymaly. Dom Alex widzialam na obrazkach ale zadaleko go odemnie postawila zebym mogla sie doniej wybrac i obejrzec go w naturze. Koszt adaptacji i przerobek (takiich jak opisalam wyzej ), bedzie mnie kosztowal ok. 3tys , sadze ze jest to przystepna cena.Wchodzi w to przeniesienie sciany nosnej ,komina i schodow. Poz.

Hej, ja mam w domu kosztorys tego projektu, wiec, jak chcecie podziele sie z Wami informacjami...

Dajcie tylko znac...

Widzialem juz kilka realizacji k. Lubina (dolnośląskie)...

I był ten domek pokazany w Muratorze Nr. 1 (chyba) przy okazji pokazywania zalet audytu cieplnego, czy czegoś takiego...

Pozdr...

• 9 months później...
  • 4 months później...

Witam, hehe mój pierwszy post :D

Wymyslilismy sobie domek dla naszej rodziny (dosc skomplikowanej w wymaganaich) i znalezlismy i zakochalismy sie:-)

Mowie o Zaciszu z garazem z Apa - domy pracowni Pana Charkiewicza

link http://www.apa-domy.com.pl/main.php?sh=1024 jest na 4 stronie

Dom na nasze potrzeby jeszcze nalezałoby przebudowac (bo u nas układ jest 2+1 + jedna samotna babcia + druga smotna babcia w dodatku wykonujaca zawod w domu czyli pracownia + jedno dziecko jeszcze w planach + 2 nastolatkow na weekendy + moja pracownia + meza gabinet bo wszyscy pracujemy w domu:-) ufff a zasoby finansowe niekoniecznie odpowiednio wielkie :wink:

NO WIEC MAM PYTANIE : :lol:

Czy ktos wybudował lub buduje Zacisze? z garazem lub bez , i mogłby mi przyblizyc koszty? czy budowa tego domu jest skomplikowana? kosztowna, naczym mozna troche zaoszczedzic? zastanawiamy sie nad scianami trojwarstwowymi z BK+styropian, dach z oszczednosci blachodachowka, ogrom prac wykonamy sami głownie wykonczeniowke, no i bedziemy musieli ostro zacisnac pasa...Moze ktos z budujacych zacisze mogłby podesłac jakis skrocony kosztorys???Pieknie prosze:-)

Przyznam ze szuaklismy długo i nic co by nam lepiej pasowało nie znalezlismy, tyle pokoi przy w sumie niewielkim metrazu, zwartej bryle i mozliwosci przedłuzenia budynku. Zacisze palnujemy rozbudowac dodatkowo zamiast garazu pociagnac dalej budynek i zrobic tam małe mieszkanko dla jednej z mam takie do 35m parteru z poddaszem uzytkowym i oddzielnym wejsciem, a garaz jesli zmiescimy sie w kosztach na 2 samochody pociagnac z przodu...Ech mazy nam sie jeszcze piwniczka, bo pomieszczen gospodarczych mało a nas tyle.... :roll:

Sam ukłąd domku bardzo nam sie podoba, i moze tylko kosztem garderob na gorze i kawałka sypialni powiekszylibysmy łazienke i dodali mały goscinny pokoj (to dla tych nastolatkow weekendowych :)

Za wszystkie odpowiedzi bardzo bede wdzieczna, pozdrawiam wiosennie LL

• 2 weeks później...

Witam w nieistniejącym klubie Zacisze. Myśmy "takie cóś" postawili i, szczerze mówiąc, kosztowało nas to bardzo dużo. Ale prawda jest też taka, że nie mamy możliwości wykonywania prac samemu. Szczególowego kosztorysu nie mamy, ale nie chcemy też straszyć. Natomiast chętnie służymy naszymy spostrzeżeniami z budowy i zapraszamy na wizję lokalną. Z Nadarzyna nie jest daleko. A jest też Zacisze pod Grodziskiem:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=15266

i pod Opolem:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12043&postdays=0&postorder=asc&start=0

A naszą katastrofę można zobaczyć tu:

http://przedworski.waw.pl

W tym domu najdroższe jest to, co się najbardziej rzuca w oczy, czyli dach. Duża powierzchnia, sporo drewna, okna połaciowe. Blachodachówka jest niby tańsza, ale niewiele. Drogo wychodzą kominy (są cztery). Nie wiem, czy nie warto dać wentylacji mechanicznej z rekuperacją (tak jest pod Grodziskiem).

Z tym dachem to jest tak, że jak się podoba, to drogi, a jak może być tańszy, to się średnio podoba. W takim czterospadowym nie bardzo jest jak zaoszczędzić. Blachodachówka kosztuje prawie tyle, co dachówka. Oszczędność jest na gąsiorach i więźbie, jeśli się ją przeprojektuje na lżejszą, Ale przeprojektowanie też kosztuje, a blachy idzie dużo, bo przy takim kształcie są duże odpady. Blacha wychodzi najtaniej przy dachu dwuspadowym, niestety.