Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Stoję przed decyzją zakupu domu wybudowanego w 92r. Wstępnie oglądałem dokumenty dotyczące budowy domu i dopatrzyłem się pewnych nieścisłości. Konkretnie chodzi o projekt domu, który był załącznikiem do pozwolenia na budowę. Plany domu nie mają nic wspólnego ze stanem faktycznym. Rozmieszczenie funkcjonalne jest zmienione totalnie. Dom posiada dziennik budowy w którym ostatni zapis mówi o postawieniu ścianek działowych. Dom od roku 1992 stał pusty, czyli tak naprawdę jest ciągle w trakcie budowy.

Moje pytanie dotyczy formalności, które mnie czekają. Planuje Dokończenie budowy a tak naprawdę to remont domu i dostosowanie go do moich potrzeb.

Z góry dziękuje za pomoc.

https://forum.murator.pl/topic/63868-nie%C5%9Bcis%C5%82o%C5%9Bci-pomi%C4%99dzy-planami-domu-a-stanem-faktycznym/

czeka Cię uzyskanie nowego pozwolenia na budowę, bo stare już wygasło (jesli ostatni wpis był w 1992r). Do wniosku o pozwolenie dołączysz nowy projekt budowlany (oczywiście wiąże się to z kosztami i mozliwymi problemami z prawami autorskimi - projekt powinien byc zrobiony przez autora poprzedniego projektu lub powinieneś otrzymać jego zgodę na wprowadzane (i wprowadzone już) zmiany)

pozdrawiam