Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolność Tośku w swoim domku

tosinek

Recommended Posts

Po czterech miesiącach oczekiwania mamy wreszcie wpis do Księgi Wieczystej. Cudnie jest!!! Dzsiaj panowie robili sądowanie na działce, przy okazji WuPi zebrał z owych dziur golfowych glinę i ma pomysł co by uformować ją na adapterze, będziemy robić dzbanki. A nabyłam już papierczerpany na akt fundacyjny. Trzeba kupić na Allegro złotą monetę. Hi, hi :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Fajny dzień ten tłusty czwartek

• Odpowiedzi 339
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uhu h, nasza zima murarska nie zła. Dzisiaj był wielki dzień, bowiem rozpoczął się ........ casting murarski

http://www.joesnyc.streetnine.com/pix/twins-casting-2.jpg

Wyglądał prawie tak jak na zdjęciu powyżej. Panowie szefowie trochę się dziwią, bo WuPi dowozi na rozmowy, czasem zajmuje się Młodszą a rozmowy przeprowadzam ja. Hi, hi ale numer. Pan Mąż zrobił xero projektu, zbindował ( bez info eklektycznych, wodnych ect), wręczam a następnie pan poddaje się mojej sugestii, że jego życiowym pragnieniem jest zbudowanie mi domu ale jeszcze o tym nie wie. Niestety nie wszyscy się temu poddają, dzisiaj miałam mieć spotkanie z panem L od kanalizy, nie poczekał na mnie 10 minut choć prosiłam i nie odbiera telefonu. Na szczęście wmyśl zasady mojego ulubionego pastora, kłody są po to aby docenić nowe jeszcze lepsze okazje a więc mam spotkanie z nowym panem wodnokalizatorem, w sobotę o 10.00.

Na razie co do cenników to pan od fundamentów wycenił się na:

- stal zbrojeniowa i prety : ~~ 400 kg - 1200 zł ;

- beton B15/B25 ~ 30 m3 ( z transportem ) - 9000 ,- zł ;

- koszty nie uwzględzine + robocizna - 7000 zł

Dużo to czy mało? Proszę w komentarzach o opinię

Dzisiaj była prawdziwie budowlana sobota. Rozpoczęła się już o 10.00 planowanym spotkaniem z mistrzem kanalizy a przy okazji okazało się, że za jednym posiadem mamy sprawę załatwioną z gazem. Pan o stanie skupienia wodny przybył na spotkanie z panem o stanie gazowym. Pan W zażyczył sobie 400 za projekt + 45 za metr rury, pan od gazu 500 + obiecanki, że kotłownię za 11000 porządną będę miała. Po tym pojechałam na zakupy......dachu, tj dałam go do wyceny. Na razie w dwa miejsca, w przyszłym tygodniu dam w następne. Przy okazji Dach-liuxu zahaczyłam o sklepik z drzwiami i oknami, i mam kolejną wycenę okien 15000, Widok zapragnął ode mnie 12000. I na koniec dostałam jeszcze kolejną wycenę w ramach trwającego castingu:

Stan surowy z kominami i Pani materiałem 39000zł robocizna.

Średnio liczę 200zł m2 natomiast przy tak dużym domu 180złm2

Natomiast jeśli chodzi z naszym materiałem 151000zł

I co ja mam z tym zrobić?????

Lecę spać dzienniczku, jutro czeka mnie ciocia Jadzia w filharmonii i pierwsza prywatka Młodszej. Udało mi się nawet kupić z Tolką prezent na stosowną okazję. Już chrapię, budowa skutecznie mnie wentyluje. A teraz..

http://www.artbed.pl/assets/images/Beatrice_gal02.jpg

Witam,

Mój Pan murarz policzył mi robotę (postawienie domu z dachem i jego odeskowaniem) za 40 tys. zł. Okna (PCV) też mi policzyli w granicach 15000. Wracając jeszcze do fundamentów, to mój fachowiec powiedział, że będzie potrzeba 33 m3 i będzie to kosztowało ok. 7 tys. Za stal płaciłem (w grudniu zeszłego roku) po 2500 zł/tonę i z tego co wiem, to ostatnio ten materiał nie drożeje, więc może warto się potargować. Cegły (ceramika) na cały dom kosztowały mnie 15500 zł i jak to wszystko zbierze się do kupy, to sądzę że te 151 koło, które Wam zaproponował murarz z jego materiałem, to chyba sporo. W tej kwocie zamierzam zamknąć się ze stanem surowym z dachem (dachówka ceramiczna). Może się uda, a jeśli nie, to nie dużo więcej.

Muczek

Nio to dzisiaj odbyła sie nasiadówka u pana Piotra architekta, który powiedział, że na przyszłą sobotę będę miała już wszystko do składania pozwolenia budowę.!!!!!!!!! HuRa :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

A dzisiaj w nocy robimy obserwację zaćmienia księżyca z dziewczynami, na szczęście albo i nie najmłodsza astronomka padła w otulinie Dzieci z Bullerbyn, marząc o własnym pokoiku jak Lizza.

To ja już sama będę kleić tę silkę, kafelki już umiem. Mój WuMi twierdzi, że nasz budowa będzie identyczna jak Nigdy w życiu. Ja będę pomykać z taczką po budowie a majstrzy będą prosić o zwolnienie tempa. Czy ja pisałam już, że moja rodzinka wymyśla co bym spłaca w czynszu kredyt, który już został spłacony???? I to się nazywa motywacja.

Aha, dzisiaj rano Tola zażądała w nowym ogrodzie sprzętu do obserwacji Miminków, nawet pokazała mi stosowne mapy i jak tu nie budować!!!

A i mam potwierdzenie, na działce ropy nie ma, a panowie zbadali tylko warstwy dla czwartorzędu, do trzyrzędu się nie dokopali. Ropa ropą ale zupełnie maleńką piszczelkę dinusia to mogli znaleść albo jakiegoś innego potwora. A wiecie dlaczego NAPRAWDĘ zmarł Smok Wawelki???? Powodem nie było łakomstwo ale głód. Jak wiadomo smoki żywią się dziewicami a ten pod ex stolicą po prostu głodował. Bowiem wiadomo, że prawdziwe tesalskie smoki żywią się dziewicami a nie przedsiębiorczymi kobitkami Bobami Budowniczymi. Anegdotka zresztą jest nie moja tylko kolejnego wielkiego Henryka Samsonowicza.

A z rzeczy przykrych to posialiśmy aparat a tam były pierwsze zdjęcia z prywatki Tolki, bu Czasem słońce czasem deszcz, oj przepraszam lecę oglądać znikającego łysego Ale pięknie

A z tego wszystkiego nie powiedziałam, że dzisiaj była wyprawa do Izabelina po erbetkę, którą teraz w swojej komórce ukrywa moja Mamcia przed swoją rodziną. Postanowiliśmy być uczciwi i normalnie płacić z przepisami za prąd, wracając do standardów europejskich. Zaczęłam zastanawiać się nad umową z majstrami. Czy ktoś z Czytelników zamieszczał klauzule:

1. W piątek przed wolnym panowie robią porządki na placu

2. Nie niszczą roślinek

3. Robią siusiu w siusialni

4. Mają swój podlicznik na prąd

5. Pieniądze dostają po wykonanym etapie

6. Nie kradną

7. Nie piją

Pomóżcie bo mój chłop powiedział, że sama mogę sprzątać ale dlaczego ja mam sprzątać za kogoś kto cierpi na chroniczny stan syfilizm totalus.

Kochany Pamiętniczku,

dzisiaj była bardzo smutna sobota budowlana:

1, pan architekt dopiero we WTOREK będzie mieć dokumentacje do złożenia

2. Absolutnie wszystko drożeje, w kolejce stojęc bloczki betonowe wzrosły o 20 groszy

3. Czy to oznacza, ze mam w poniedziałek zrobić zakupy przewyższające cenę mojej najdroższej sukienki???????

Odmiana miła: dzisiaj znalazłam OLBRZYMIĄ kwerendę firm od okien i drzwi przygotowaną jeszcze przez mojego Tatkę,co prawda za rok 2005 ale zawsze można podzwonić. I znów trzeba wybrać profile Veki czy Tchissen albo jeszcze jakieś. Ojej

4. Mam chandrę, mimo, że spokojny wreszcie wieczór mam, starsza pojechała na wyjazd do grodu Kraka. Marudzenia brak, ale jakoś mi tęskno za Bziągwą

5. Dlaczego w sobotę nie ma Pająków, albo przynajmniej Boba Budowniczego, tylko ta ..... Myszka Miki??????

6. Kowalski daje zniżki na dzień dobry 5 % a inni???

Potrzebuję coś pozytywnego.

7, I ogrodnika też nie mam

UWAGA UWAGA UWAGA UWAGA :D :D :D :D :D :D :D :D

W dniu dzisiejszym został rozstrzygnięty konkurs na Mr Uniwersum Bob Budowniczy, wygrał pan Józek (tylko jeszcze nie wie o tym ,mam nadzieję, że skorzysta z tej niesamowitej oferty wybudowania mi domu.

http://objectivetarot.free.fr/podium/images/podium.gif

Jest niestety najdroższy ale...

udało się nam porozmawiać z panem inwestorem u którego nasz mistrz budował

widzieliśmy ostatnia jego budowę, jest czysty, szanuje zieleń

nie alkocholizuje się, pilnuje ekipy.

Mam nadzieję, że wmyśl przysłowia: jestem za biedna aby płacić dwa razy, wybór jest trafny.

Z pamiętnika inwestorki:

poniedziałek

6.00 pobudka

6.30 wyrównanie stężenia kofeiny

7.00 decyzja - dzisiaj kupię sobie 2016 bloczków fundamentowych

7.10 budzenie domowników

7.20 awantura ze starszą, czyli telenowela polska znowu spóźnisz się na chemię

7.30 poradnik kulinarny: " to mleko jest bez czekolady" czyli jak skutecznie obudzić malucha

7.40 romans rodzinny: Kochanie wstawaj

uwaga romans może przeobrazić się w horror: I kto mie tu znowu budzi

7.45 Zajęcia sportowe: wykop starsze na kolejkę

8.00 Aukcja telefoniczna, kto da mniej za bloczek

8.10 Aukcja kończy się ceną 3,42 brutto z transportem

8.20 zbiórka menażerii pluszowej do wyjazdu

8.30 wyjazd do przedszkola

10.00 fryzjer

11.00 praca

w między czasie wysłanie Wumila po zamówione bloczki

i tak dalej i tak dalej a teraz lecę spać bo jutro kupię sobie silkę, a co!!!

A tak po za tym to Wumil dzisiaj bawił się w ogrodnika na działce i szykuje teren na transport.

Z pamiętnika inwetorki

środa:

3.30 pobudka, młodsza mnie budzi: Koniec spanka

4.00 wstajemy i pracujemy nad wykładzikiem

4.30 herbatusia

5.00 pracujemy dalej

6.00 jajecznica, mniam

6.30 telefon do Niemiec i tekst: W tym tygodniu nie produkujemy silikkatów, proszę zadzwonić za tydzień

8.00 do pracy

17.00 wizyta u architekta, po odbiór adaptacji, koszt 700 i obietnica, że jak się nie będzie w urzędzie podobać to raz dwa zrobimy poprawki

21.00 czytam wszystkie listy od Forumowiczów, za które BARDZO dziekuję.

21.01 padam na pyszczek, jutro opisze spotkanie z panem Dąbrówką

ps. ekip nie ma ale jedna dzisiaj do mnie zadzwoniła, bo bardzo chce mi wybudować domek. Nie ma jak podejście marketingowe do zagadnienia. :D :D

Kochany Pamiętniczku,

śpieszę donieść, że:

1. właśnie wróciłam od Pana Dąbrówki, narada trwała 2,5 godziny i mnóstwo nam powiedział. Wydaje się wart swojej ceny i mam poczucie, że będzie bronił moich racji

2. Właśnie prawie skończyłam pisać wniosek do pozwolenia na budowę, choć szkoda, że nie ma tam punktu: pwwd

3. Idę spać bo padam na pyszek, już piątek

Za oknem szaruga, smutno mi trochę, wczoraj byłam wściekła więc nie pisałam ale teraz krótka anegdotka o przestrzeganiu prawa. Jak zapewne Moi Umiłowani Wierni Czytelnicy i Czytelniczkiwiedzą miałam wczoraj pójść do uroczego pana Mariusza w urzędzie i zanieść kwitki, że pragnę:

1. płacić podatki większe bo dom wybuduję

2. zmniejszyć bezrobocie w RP bo dom buduję

ale.................................. UWAGA

mój Wumil zobaczył mapkę zagospodarowania terenu, porównał z warunkami, zadzwonił do: projektanta, pań w gminie i zadał jedno tycieńkie pytanie:

Czy może być inaczej narysowane niż w mamy narysowane w warunkach? No wiecie zrozumiecie zrobimy tak po polsku..... I wtedy nad moim wesołym niebie rozpętała się szekspirowska... http://burzowo.webpark.pl/bz1.jpg

Co Pan prawo chce łamać??? Ja tu kąbinuję, co by państwo W OGÓLE mieli tę wodę, a teraz wymyślają sobie, że gmina tylko dla nich wybuduje 3 metry wodociągu!!!!

Wyjaśniam, woda kończy się na posesji obok, i pani w gminie stwierdziła, że od tej końcówki na skos to jeszcze się da.

A wracając do sprawy. Po udzieleniu pierwszej pomocy WUmilowi, stwierdziłam, że zadzwonię do pana Piotra z reklamacją, którą przyjął - szkoda mapki. A jaki argument go przekonał: że skoro ktoś się znalazł w tym kraju co chce przestrzegać prawa to może należy to uszanować co by było NORMALNIE. Nic dziwnego, że Hania G do ratusza zabrała pana burmistrza gminy. Porządek? koniec świata??? A poprawki mają być gotowe na poniedziałek

A jak zaniosę w poniedziałek, to może odbiorę przed Wielkanocą.A co!!!!!!!

A jutro idę podpisywać umowę z majstrem? Tylko co ja mam w niej napisać??? Ratunku!!!!!!!!!!!!!

W dzisiejszej telenoweli polonijnej "Odważna i budująca Boba Budowanicza" przedstawiamy odcinek: O Babie co uwiodała górala. W skrócie: pan Góral podpisał intercyzę a w niej fragment o sprzątaniu i opiece nad zielopastwem. Ha! :D :D :D

http://www.obrazki.jeja.pl/img/a5.jpg

A intercyza wyglądała tak:

UMOWA

O ROBOTY BUDOWLANE W ZAKRESIE BUDOWY BUDYNKU MIESZKALNEGO JEDNORODZINNEGO W ....................................................................................................

W dniu .................................. pomiędzy Zamawiającymi ………………………………….. …………..……………………......................................……………………..……………………

a …………............................................................................................................................. zwanym w dalszej części umowy Wykonawcą została zawarta umowa o treści następującej:

§ 1

1. Zamawiający zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania BUDOWĘ BUDYNKU MIESZKALNEGO JEDNORODZINNEGO w .........................................................................

2. Zakres budowy obejmuje wszystkie roboty wymagane do wykonania budynku mieszkalnego jednorodzinnego zgodnie z zatwierdzonym projektem, do tzw. stanu surowego otwartego.

3. Zakres budowy stanu surowego otwartego nie obejmuje następujących elementów projektu:

- stolarki okiennej, drzwiowej oraz parapetów

- docelowego pokrycia i orynnowania dachu (dach zostanie w pełni odeskowany zaimpregnowany i jednokrotnie pokryty papą)

- izolacji termicznej budynku, z wyjątkiem fundamentu

- instalacji (z wyłączeniem rozprowadzenia kanalizacji i przepustów instalacyjnych do poziomu zero)

- tynków wewnętrznych i zewnętrznych

- posadzek, wykładzin, okładzin, wykończenia i wyposażenia wewnętrznego i zewnętrznego

4. Ewentualne zmiany w trakcie realizacji inwestycji wprowadzone przez kierownika budowy, nie poszerzające znacząco zakresu prac i w zakresie, w którym może to czynić w ramach uzgodnień z Inwestorami (lub inspektorem nadzoru inwestorskiego), wykonywane będą w ramach warunków niniejszej umowy.

5. Wykonawca zapewnia sprzęt wymagany do realizacji umowy.

6. Materiały do budowy domu będą dostarczane przez Zamawiającego we własnym zakresie, zgodnie z zamówieniem Wykonawcy zaakceptowanym przez kierownika budowy.

§ 2.

Zamawiający zobowiązuje się do:

1. W terminie do dnia ....................................... przekazać Wykonawcy plac budowy na podstawie protokołu przekazania.

2. Przekazać wykonawcy zatwierdzoną dokumentację projektową, która stanowi podstawę zleconych robót (projekt architektoniczno-budowlany wraz z projektem zagospodarowania działki)

2. Zapewnić na własny koszt pobór wody.

3. Zapewnić na własny koszt pobór energii elektrycznej

4. Zapewnienia nadzoru technicznego budowy poprzez powołanie kierownika budowy.

5. Przekazania Wykonawcy dziennika budowy.

6. Zapłaty umówionego wynagrodzenia zgodnie z załącznikiem nr 1.

7. Odbierania wykonanych robót.

§ 3.

1.Wykonawca zobowiązuje się do:

a) rozpocząć roboty w dniu .................................

b) zakończyć roboty w dniu .................................

§ 4.

Do obowiązków Wykonawcy należy:

1. Wykonanie przedmiotu umowy, umowy zgodnie z przekazanym mu zatwierdzonym projektem, zgodnie z polskimi przepisami, normami, zasadami wiedzy i sztuki budowlanej, wytycznymi i zaleceniami uzgodnionymi do wykonania w czasie budowy, oraz zgodnie z przepisami przeciwpożarowymi.

2. Zapewnienie wykonywania przedmiotu umowy z zachowaniem wymaganych warunków BHP, przy pomocy osób posiadających odpowiednie kwalifikacje, przeszkolonych w zakresie przepisów BHP i przeciwpożarowych oraz wyposażonych w odpowiedni sprzęt, narzędzia i odzież.

3. Stosowanie się do poleceń Kierownika budowy dotyczących realizacji budowy.

4. Odbieranie materiałów zakupionych przez Zamawiającego (po sprawdzeniu ich ilości i jakości)

5. Zabezpieczenie we własnym zakresie warunków socjalnych i innych przepisanych prawem warunków i świadczeń dla swoich pracowników. Wykonawca zrzeka się wszelkich roszczeń z tego tytułu wobec Zamawiającego.

6. Przestrzeganie tajemnicy służbowej i niepodawanie do wiadomości osób trzecich treści niniejszej umowy.

7. Od dnia przekazania placu budowy przeniesiona jest na Wykonawcę pełna odpowiedzialności za:

a) szkody i następstwa nieszczęśliwych wypadków dotyczących pracowników i osób trzecich przebywających w rejonie prowadzonych robót,

b) szkody w odniesieniu do robót, obiektów (w tym istniejącego drzewostanu), materiałów, sprzętu i innego mienia ruchomego związanego z prowadzeniem robót podczas realizacji przedmiotu umowy.

8. Pełnienie nadzoru nad odebranymi elementami inwestycji, w tym ich zabezpieczenia przed uszkodzeniem lub zniszczeniem w przypadku wystąpienia niekorzystnych warunków pogodowych.

9. Utrzymanie ogólnego porządku na budowie poprzez:

a) ochronę mienia

b) oznakowanie terenu budowy

c) nadzór nad bezpieczeństwem i higieną pracy

d) zapewnienie zabezpieczenia przeciwpożarowego,

e) usuwanie awarii związanych z prowadzeniem budowy,

f) wykonanie zabezpieczeń w rejonie prowadzonych robót

g) natychmiastowe uprzątanie terenu wokół posesji w przypadku zanieczyszczenia ich w związku z prowadzeniem budowy.

10. Przechowywanie na budowie dziennika budowy i dokumentacji budowy, oraz okazywanie ich upoważnionym instytucjom, służbom i osobom.

11. Bezzwłoczne informowanie zamawiającego i kierownika budowy o problemach lub okolicznościach mogących wpłynąć na jakość robót lub opóźnienia terminu zakończenia wykonania niniejszej umowy.

12. Wykonawca ponosi odpowiedzialność wobec osób trzecich za wszelkie szkody spowodowane na placu budowy w związku z prowadzonymi robotami.

§ 5

1. Termin zakończenia może zostać przedłużony o ilość dni w których warunki pogodowe uniemożliwiały prowadzenie prac (np. deszcze; temperatura powietrza < -3°C mierzona o godz. 7.00).

2. W przypadku niedotrzymania terminu zakończenia budowy Zamawiający może zmniejszyć wynagrodzenie wykonawcy o 0,1% wartości robocizny niewykonanego etapu za każdy dzień zwłoki (załącznik nr 1).

3. W przypadku niedotrzymania terminu płatności za robociznę (załącznik nr 1) Wykonawca może żądać od Zamawiającego 0,1% wartości odebranego i niezapłaconego etapu robót.

4. W przypadku niedotrzymania terminu płatności przez Zamawiającego Wykonawca może zawiesić wykonanie dzieła do dnia uregulowania należności

§ 6

Kierownik Budowy jest w zakresie nadzoru technicznego przedstawicielem Zamawiającego.

§ 7

1. Na podstawie uzgodnień strony ustalają wynagrodzenie ryczałtowe za przedmiot Umowy na kwotę ................... zł. brutto (słownie ………….……………………………… ………………………………….). Wynagrodzenie będzie wypłacane Wykonawcy wg załącznika nr 1 w przeciągu 3-ch dni roboczych od zakończenia i odebrania danego etapu, oraz dostarczenia faktury Zamawiającemu.

2. Zamawiający ma obowiązek przystąpienia do odbioru w terminie 3 dni roboczych od dnia zgłoszenia do odbioru danego etapu robót przez Wykonawcę. W przypadku nie przystąpienia do odbioru przez Zamawiającego w ustalonym terminie odbiór prac budowlanych uważa się za dokonany.

3. Wykonawca oświadcza, że przed podpisaniem umowy zapoznał się z wszystkimi warunkami, które są niezbędne do wykonania przez niego przedmiotu umowy bez konieczności ponoszenia przez Zamawiającego jakichkolwiek dodatkowych kosztów.

4. Wartość wynagrodzenia ryczałtowego jest niezmienna do końca realizacji przedmiotu niniejszej umowy.

5. Faktury częściowe za poszczególne etapy robót wystawiane przez Wykonawcę za wykonane roboty oraz faktura końcowa będą przez Zamawiającego realizowane, przelewem na rachunek bankowy Wykonawcy nr rachunku ....................................................................... lub gotówką.

6. Jeżeli Wykonawca będzie wykonywał roboty w sposób sprzeczny z umową bądź wadliwie, Inwestorzy powinni wezwać Wykonawcę do zmiany sposobu wykonywania i wyznaczyć ku temu odpowiedni termin. Po bezskutecznym upływie tego terminu Inwestorzy będą mieli prawo od umowy odstąpić albo powierzyć wykonanie umowy komuś innemu na koszt i niebezpieczeństwo Wykonawcy. Odstąpienie od umowy powoduje obowiązek rozliczenia wynagrodzenia za wykonane i odebrane roboty.

7. W przypadku odstąpienia od umowy z własnej winy przez którąkolwiek ze stron strona, która odstąpiła od umowy, zobowiązana będzie do zapłaty kary umownej w wysokości .......................... (słownie: ................................................................ złotych).

8. Jeżeli w budynku ujawnione zostaną wady, Inwestorzy mogą żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu termin. Po bezskutecznym upływie terminu, a także gdy wady nie dadzą się usunąć bądź nie da się tego zrobić w wyznaczonym terminie, Inwestorzy mogą od umowy odstąpić albo obniżyć wynagrodzenie Wykonawcy.

§ 8.

1 Wykonanie robót dodatkowych lub zamiennych wymaga dodatkowego zamówienia i porozumienia w formie aneksu.

2. Wykonawca nie może dokonywać wpisów do dziennika budowy. Dla potrzeb korespondencji Strony zobowiązują się do zaprowadzenia “zeszytu budowlanego”, w którym zgłaszane będą wszelkie zmiany, zastrzeżenia, uwagi itp. sprawy dotyczące budowy (korespondencja pomiędzy Zamawiającym, a Wykonawcą).

§ 9.

Wszystkie zmiany postanowień niniejszej umowy wymagają pisemnej zgody obu stron.

§ 10.

W sprawach nieuregulowanych postanowieniami umowy mają zastosowanie przepisy Kodeksu Cywilnego.

§ 11.

Spory wynikłe z niniejszej umowy podlegają rozstrzygnięciu przez Polubowny Sąd Konsumencki działający przy Państwowej Inspekcji Handlowej

§ 12.

Umowę sporządzono w ................... jednobrzmiących egzemplarzach po ............... dla każdej ze stron.

Załączniki:

1. HARMONOGRAM RZECZOWO-FINANSOWY

.....................................................................................

ZAMAWIAJĄCY

.....................................................................................

WYKONAWCA

Załączniki nr 1 do umowy o budowę

HARMONOGRAM RZECZOWO-FINANSOWY

Strony uzgadniają następujący podział prac i wypłat na etapy:

1. Roboty ziemne, fundamenty …………………….

2. Ściany, kominy, stropy, elementy żelbetowe …………………….

3. Konstrukcja dachu …………………….

4. Suma gwarancyjna ……………………..

Nio i żyli długo i szczęśliwie, cdn opisu dnia dzisiejszego wieczorem lecę na działkę pracować ogrodniczo

Dzisiaj poza podpisywaniem umowy (uf :D :D :D ) były prace porządkowe na działce, coby jutro pan z bloczkami wjechał. Oj naciełam się naciełam. Sił nie mam ale za to dostałam odznaczenie, za wywołanie pożaru w warunkach mokrych. Czułam się niczym westalka.

http://images20.fotosik.pl/141/e66c9c3a59ea0834med.jpg

Ale się hajcowało!!!! I jeszcze dostałam dostawę gorącej herbatki na działkę od Wumila pysznie

A tak w ogóle to UWAGA, UWAGA uwaga ODDAM za zupełną darmochę, byle sobie samemu zabrać cegłę rozbiórkową

Rzeczona wygląda tak:

http://images21.fotosik.pl/91/930d7155123da3d1m.jpg

oraz tak:

http://images20.fotosik.pl/141/fa672b1b6d01270cm.jpg

Jak ktoś pragnie to proszę o zgłoszenie się do mnie

Zaniim zaprezentuję odcinek horroru budowlanego: Bloczkiem w sąsiada, czyli rozładunek po polsku mam jedno ważne i pilne pytanie

Ile mapek dawaliście projektantowi przyłączy, nasz zarządał 9 orginałów. Czy do pozwolenia na budowę dołączaliście projekt przyłączy???? Jeśli nie to na czym wam je wrysowano, te przyłącza??? Proszę o odpowiedź w komentarzach sprawa arcy pilna, znowu mnie wstrzymano ze złożeniem pozwoleniem a czas mi ucieka

Zgodnie z obietnicą dla stałych Czytelniczek i Czytelników HDS - story, pt Oj sorry!

Tydzień temu zamówiłam sobie bloczki, co bym miała gdzie umieścić mój akt erekcyjny. Wczoraj przyjechały, jak okazała się przybyła pierwsza partia, i pan HdS akrobata zrobił coś takiego, A co to proszę zobaczyć na foto story

http://images21.fotosik.pl/99/1dd31ef8a147ac44m.jpg[/url][/img]

Jak widać Pan się złamał, przy okazji rozwalił przyczepę. Po rozpakowaniu bloczków wszędzie gdzie się dało Pan przystąpił do porządków

[/url][/img]

URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=1dd31ef8a147ac44]http://images21.fotosik.pl/99/1dd31ef8a147ac44m.jpg[/url]

Rozładunek zakończył się połamanym ogrodzeniem i krzakami, buuuu

I już się boję jak to będzie jak silkę przywiozą, jak mi ją jutro wyprodukują,

Nie mam weny może jutro złożymy wreszcie te papiery, Może mnie ktoś mnie pocieszyć?????