Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wz domku letniskowego

wilag

Recommended Posts

Pomocy !!!!!!

Kupiłam działkę w planie zagospodarowania przestrzennego który wygasł w 2003 r. była przeznaczona pod zabudowę letniskową. Złożyłam wniosek o WZ. UG w związku z moim wnioskiem wystąpił o uzgodnienia decyzji o warunki zabudowy do Konserwator Przyrody (działka położona jest na obszarze chronionego krajobrazu, zgodnie z zarządzeniem Wojewody z 2005 r. w pasie do 100 m od linii brzegowej jeziora nie można lokalizowac obiektów budowlanych z wyjątkiem obiektów służących prowadzeniu racjonalnej gospodarki rolnej, leśnej lub rybackiej). Konserwator Przyrody odmówił uzgodnienia w zakresie ochrony przyrody, na etapie wydania decyzji o warunkach zabudowy. Postanowienie Konserwatora jest wiążące dla UG więc zgody na budowę domku letniskowego nie otrzymałam (działka położona jest w odległości 68 m od linii brzegowej jeziora najdalej wysunięty punkt działki 90 m). To jest śmieszna sytuacja gmina wzieła pienieniądze za przekwalifikowanie z rolnej na letniskową, sąsiedzi dookoła są pobudowani, jeden co dostał pozwolenie wcześniej właśnie rozpoczyna budowę a działka leży 30 m od jeziora, są przyłącza elektryczne, siec wodociągowa, co za anomalia!!!

Czy w takiej sytuacji mam szansę na jakąkolwiek zabudowę?

Czy mogę postawic cokolwiek co nie wymaga pozwolenia na budowę typu

przyczepa, domek holenderski na kołach?

Czy można żądac od Gminy odszkodowania za stratę (spadek wartości działki) w związku z wygaśnięciem planu zagospodarowania lub zwolnienia z podatku od nieruchomości?