Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk na elewacje?

Recommended Posts

Na rynku jest wiele tynków zewnętrznych - akrylowe, silikatowe, silikonowe. Czytałam że tynki mineralne dobrze przepuszczają parę wodną czego nie można powiedzieć o tynkach akrylowych. Akryl jest natomiast mniej podatny na zabrudzenia. Jakie rozwiązanie wybraliście do swoich domków? Co sądzicie o tynkach silikonowych, które podobno same oczyszczają się po deszczu? :D

Rezi - a jakie to ma znaczenie, tak na prawdę ?

Swoją drogą jest to pytanie z serii - ile kosztuje samochód?

Pozdrawiam

Jasne że ma bo skoro buduje się ze zwykłego BK to po co ładować się w wełnę? Jeśli klei się styropianem to po co ładować się w dobre i drogie tynki? Lepiej położyć najtańszy mineralny albo akryl na styro bo ma dużo kolorów i już :wink:

Jasne że ma bo skoro buduje się ze zwykłego BK to po co ładować się w wełnę?

Właśnie dla "zwykłego" BK wełna jest lapsza od styropianu. BK, wełna, tynk mineralny - wtedy masz system przepuszczalny dla powietrza, powiedzmy "oddychający" :wink:

Jeśli klei się styropianem to po co ładować się w dobre i drogie tynki?

Bo zazwyczaj jak coś jest dobre to jest droższe od gorszego. To co jak styropian to należy kłaść byle jakie tynki? A nie lepiej raz a dobrze?

Lepiej położyć najtańszy mineralny albo akryl na styro bo ma dużo kolorów i już :wink:

A może podstawowy mineralny (biały) do malowania i pomalować farbą silikonową - wtedy masz wszystkie aspekty spełnione. Nie drogo, b.duża ilość kolorów i "nawet" nadaje się na wełnę.

Pewnie, że jak ma się zasobny portfel to można od razu połozyć tynk silikonowy. 8)

Pozdrawiam

Właśnie dla "zwykłego" BK wełna jest lapsza od styropianu. BK, wełna, tynk mineralny - wtedy masz system przepuszczalny dla powietrza, powiedzmy "oddychający" :wink:

owszem, zgadzam się z Tobą ale co jeśli wykonawca "chlapnie" na ściany grunt na bazie akrylu, taki wszechobecny "cerplast"? Wtedy cała teoria paroprzepuszczalności bierze w łeb a ciężko jest takiemu wykonawcy wytłumaczyć że robi coś nie tak - on zawsze wie lepiej :wink:

Bo zazwyczaj jak coś jest dobre to jest droższe od gorszego. To co jak styropian to należy kłaść byle jakie tynki? A nie lepiej raz a dobrze?

A może podstawowy mineralny (biały) do malowania i pomalować farbą silikonową - wtedy masz wszystkie aspekty spełnione. Nie drogo, b.duża ilość kolorów i "nawet" nadaje się na wełnę.

Pewnie, że jak ma się zasobny portfel to można od razu połozyć tynk silikonowy. 8)

Pozdrawiam

owszem, ponownie zgadzam sięz Tobą ale częstokroć jest tak że inwestor decyduje się na styropian bo jest "tani" i potem również szuka "tanich" rozwiązań z tynkiem i tanią farbą. :wink: Zaczynając z jakąś technologią chyba powinno się być konsekwentnym a co jak co to bardzo rzadko się przytrafia na budowach :wink:

• 2 weeks później...
mam zrobina lukarnę

w porównaniu do reszty elewacji ta jest idelana

reszta jakby zakurzona

polecam

Ja nie mam niestety porównania z innymi typami tynków, ale jak patrzę na kominy (też są tynkowane - nie chciałem klinkierowych) i na lukarny to jak na razie nie widać żadnych różnic. Wszystko oczywiście silikonowym tynkiem - firmy Huma.

Kasinka83. Posłuchaj :)

Sprzdaję te tynki juz jakieś 8 lat i odpowiem tak:

zdecydowanie silikatowe jeżeli jest to ocieplenia na styropianie, nie silikonowy bo szkoda pieniędzy.Tynki silikatowe róznież mają tendencję do samoczyszczenia tak samo jak silikonowe. Jeżlei natomist jest to ocielpenie na wełnie mineralnej do zdecydowanie silikonowy. Odradzam mineralny ponieważ jest bardzo słaby mechanicznie w odróżnieniu do silikonowego czy silikatowego.Więc rozplanuj swoje wydatki i ropozycja albo silikatowy albo silikonowy :)

Pozdrawiam

ja wlasnie polozylem tynk silikonowy w 3 kolorach i jestem zadowolony ale z racji tego ze nie uzytkuje go juz np od 3 lat nie powiem czy sie sprawdzil. Poszedlem za glosem rozsadku wole polozyc raz a dobrze, pewne elementy malowalem farba silikonowa i to byla mordega nie radze bo na baranek kilka razy trzeba poprawiac. Tynk firmy CAPAROL

CMyK