kasinka83 15.10.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Na rynku jest wiele tynków zewnętrznych - akrylowe, silikatowe, silikonowe. Czytałam że tynki mineralne dobrze przepuszczają parę wodną czego nie można powiedzieć o tynkach akrylowych. Akryl jest natomiast mniej podatny na zabrudzenia. Jakie rozwiązanie wybraliście do swoich domków? Co sądzicie o tynkach silikonowych, które podobno same oczyszczają się po deszczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 15.10.2006 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 z czego ściana i z czego ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 15.10.2006 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 wiele możliwości... osobiście najbardziej przemawia do mnie mineralny. nie tylko finansowo - daje więcej możliwości - np. pomalowania po jakimś czasie farbą (odnowienie czy zmiana koloru elewacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.10.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 z czego ściana i z czego ocieplenie Rezi - a jakie to ma znaczenie, tak na prawdę ? Swoją drogą jest to pytanie z serii - ile kosztuje samochód? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 15.10.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Rezi - a jakie to ma znaczenie, tak na prawdę ? Swoją drogą jest to pytanie z serii - ile kosztuje samochód? Pozdrawiam Jasne że ma bo skoro buduje się ze zwykłego BK to po co ładować się w wełnę? Jeśli klei się styropianem to po co ładować się w dobre i drogie tynki? Lepiej położyć najtańszy mineralny albo akryl na styro bo ma dużo kolorów i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 17.10.2006 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 załóżmy że ściana jest jednowarstwowa z ceramiki poryzowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 17.10.2006 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 załóżmy że ściana jest jednowarstwowa z ceramiki poryzowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 17.10.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Ja dałem polimerowo-mineralny Weber Terranova, tani a wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 18.10.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jasne że ma bo skoro buduje się ze zwykłego BK to po co ładować się w wełnę? Właśnie dla "zwykłego" BK wełna jest lapsza od styropianu. BK, wełna, tynk mineralny - wtedy masz system przepuszczalny dla powietrza, powiedzmy "oddychający" Jeśli klei się styropianem to po co ładować się w dobre i drogie tynki? Bo zazwyczaj jak coś jest dobre to jest droższe od gorszego. To co jak styropian to należy kłaść byle jakie tynki? A nie lepiej raz a dobrze? Lepiej położyć najtańszy mineralny albo akryl na styro bo ma dużo kolorów i już A może podstawowy mineralny (biały) do malowania i pomalować farbą silikonową - wtedy masz wszystkie aspekty spełnione. Nie drogo, b.duża ilość kolorów i "nawet" nadaje się na wełnę. Pewnie, że jak ma się zasobny portfel to można od razu połozyć tynk silikonowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgoss 18.10.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Właśnie dla "zwykłego" BK wełna jest lapsza od styropianu. BK, wełna, tynk mineralny - wtedy masz system przepuszczalny dla powietrza, powiedzmy "oddychający" owszem, zgadzam się z Tobą ale co jeśli wykonawca "chlapnie" na ściany grunt na bazie akrylu, taki wszechobecny "cerplast"? Wtedy cała teoria paroprzepuszczalności bierze w łeb a ciężko jest takiemu wykonawcy wytłumaczyć że robi coś nie tak - on zawsze wie lepiej Bo zazwyczaj jak coś jest dobre to jest droższe od gorszego. To co jak styropian to należy kłaść byle jakie tynki? A nie lepiej raz a dobrze? A może podstawowy mineralny (biały) do malowania i pomalować farbą silikonową - wtedy masz wszystkie aspekty spełnione. Nie drogo, b.duża ilość kolorów i "nawet" nadaje się na wełnę. Pewnie, że jak ma się zasobny portfel to można od razu połozyć tynk silikonowy. Pozdrawiam owszem, ponownie zgadzam sięz Tobą ale częstokroć jest tak że inwestor decyduje się na styropian bo jest "tani" i potem również szuka "tanich" rozwiązań z tynkiem i tanią farbą. Zaczynając z jakąś technologią chyba powinno się być konsekwentnym a co jak co to bardzo rzadko się przytrafia na budowach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 28.10.2006 14:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 no dobrze ale czy ktoś ma w ogóle ten tynk silikonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 28.10.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 no dobrze ale czy ktoś ma w ogóle ten tynk silikonowy? Ja mam narazie na obróbkach lukarn i muszę przyznać że chyba dorosnę do decyzji by całą chałupę tym otynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.10.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 ja mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 28.10.2006 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 no to super ale wypowiedzcie się panowie czy rzeczywiście taki dobry tj. nie brudzi się i czyści sam po deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.10.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 mam zrobina lukarnę w porównaniu do reszty elewacji ta jest idelana reszta jakby zakurzona polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 28.10.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 mam zrobina lukarnę w porównaniu do reszty elewacji ta jest idelana reszta jakby zakurzona polecam Ja nie mam niestety porównania z innymi typami tynków, ale jak patrzę na kominy (też są tynkowane - nie chciałem klinkierowych) i na lukarny to jak na razie nie widać żadnych różnic. Wszystko oczywiście silikonowym tynkiem - firmy Huma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość JACKIE P 29.10.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 mam od roku weber terrasil - najdroższy ale też rewelacyjny pod kątem utrzymania w czystości i oddychania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr B. CDS 04.11.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Kasinka83. Posłuchaj Sprzdaję te tynki juz jakieś 8 lat i odpowiem tak: zdecydowanie silikatowe jeżeli jest to ocieplenia na styropianie, nie silikonowy bo szkoda pieniędzy.Tynki silikatowe róznież mają tendencję do samoczyszczenia tak samo jak silikonowe. Jeżlei natomist jest to ocielpenie na wełnie mineralnej do zdecydowanie silikonowy. Odradzam mineralny ponieważ jest bardzo słaby mechanicznie w odróżnieniu do silikonowego czy silikatowego.Więc rozplanuj swoje wydatki i ropozycja albo silikatowy albo silikonowy Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasinka83 05.11.2006 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 nie dajemy ocieplenia, ściana jednowarstwowa z ceramiki poryzowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CMYK 09.11.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 ja wlasnie polozylem tynk silikonowy w 3 kolorach i jestem zadowolony ale z racji tego ze nie uzytkuje go juz np od 3 lat nie powiem czy sie sprawdzil. Poszedlem za glosem rozsadku wole polozyc raz a dobrze, pewne elementy malowalem farba silikonowa i to byla mordega nie radze bo na baranek kilka razy trzeba poprawiac. Tynk firmy CAPAROLCMyK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts