Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się chodzi po dachówkach ?

NOTO

Recommended Posts

Muszę obejść komin - jakieś 3-4 małe kroki i powiercić trochę w kominie aby założyć satelitę i antenę stacjonarną.

Przywiązać się mogę do komina. Zaczynać będę od stopnia kominiarskiego ... najgorszy pierwszy raz :) Poprzedni dom miałem gryty gontem z posypką. Można było po tym biegać :)

weź szeroką i długą deskę.

Na końcu deski przybij SOLIDNIE w poprzek kawałek np. 25 cm drugiej pod kątem prostym. Ta prosta konstrukcja pozwoli ci zaczepić długą deskę o szczyt dachu.

Na długiej desce przybij co kilkadziesią cm listewki jako stopnie.

15 minut pracy.

Bezpiecznie pracujesz ( dla siebie i dachówek ).

Nie zapomnij o linie asekuracyjnej.

Muszę obejść komin - jakieś 3-4 małe kroki i powiercić trochę w kominie aby założyć satelitę i antenę stacjonarną.

Przywiązać się mogę do komina. Zaczynać będę od stopnia kominiarskiego ... najgorszy pierwszy raz :) Poprzedni dom miałem gryty gontem z posypką. Można było po tym biegać :)

Rozwaz, czy nie ma innego miejsca na umocowanie anten.

1. Antena pod wplywem wiatru bedzie sie chwiala, co po latach

moze skutkowac oslabieniem komina.

2. Wiercenia w kominie rowniez oslabiaja konstrukcje komina, sa miejcem, gdzie moze gromadzic sie woda, ktora w zimie zamarzajac moze go rozwalac.

Rozwaz, czy nie ma innego miejsca na umocowanie anten.

1. Antena pod wplywem wiatru bedzie sie chwiala, co po latach

moze skutkowac oslabieniem komina.

2. Wiercenia w kominie rowniez oslabiaja konstrukcje komina, sa miejcem, gdzie moze gromadzic sie woda, ktora w zimie zamarzajac moze go rozwalac.

No i oczywiscie wszelkiego rodzaju ptactwo, ktore siada na antenach "uszlachetniając" pokrycie dochowe swoimi odchodami ;).

Pozdrawiam

Proszę o informację czy po dachówkach ceramicznych można normalnie chodzić ? Nachylenie 45stopni.

quote]

he he jak pierwszy raz wchodziłem to się strasznie bałem, dekarz się ze mnie śmiał !!

1. zabezpiecz się liną - montaż anteny nie może być równy w najlepszym wypadku wózkowi inwalidzkiemu !!!!

2. nie chodź po gąsiorze

3. nie chodź po krawędziach dachu i tam gdzie dachówki są przycinane

4. jak czujesz, że wieje na dole to na dachu wieje 4 razy silniej

5. no i chyba nie warto chodzic po mokrym

6.... a może wogóle lepiej dać stówę chłopakom od motażu anten

Jesli chcesz bezpiecznie robić coś na dachu, to połóż na nim drabinę i przywiąż ją np. do komina. Coby dachu nie porysować warto podłożyć pod nią coś miękkiego (np. worki ze słomą), ale to przy dachach delikatnych np. z blachodachówki.

Antenę satelitarną wiesza się na południowej elewacji i nie musi być wcale tak wysoko.

Antenę do odbioru stacjonarnego najlepiej umieścić na poddaszu nieużytkowym, chociaż za parę lat będzie i tak prawdopodobnie zbędna.

Podobnie jak Niemcy, Hiszpanie, Anglicy i inne państwa doczekamy się w końcu telewizji cyfrowej DVB-T, dla której standardem będzie odbiór przenośny czyli antena przy odbiorniku. Przy odbiorze cyfrowym odbiera się sygnał równocześnie od kilku nadajników tworzacych sieć (sygnały od nich się sumują) więc kierowanie jej specjalnie na Ślężę nie będzie konieczne.

Jeśli ma się domek ze spadzistym dachem to można kupić (350zł) urządzenie Linostop ( http://www.protekt.com.pl ), z liną 30-35m, oraz szelki.

Linę przerzuca się przez kalenicę i mocuje do ziemi.

Liny można się trzymać, zaś przesuwający się wzdłuż liny linostop zaklinuje się na linie po przekroczeniu prędkości i nie zsuniemy się z dachu.