Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak się chodzi po dachówkach ?

NOTO

Recommended Posts

NOTO, nie radzę Ci montować anten na kominie, szczególnie satki. Jak w zimie przyjdzie Ci oczyścić czaszę ze śniegu, albo coś innego zrobić to będziesz miał spory problem.

Ja tak miałem ostatniej zimy, była śnieżyca i mokry śnieg obkleił antenę i konwerter do tego stopnia, że obraz się całkowicie zatrzymał, sygnał spadł z 80% do 30%. Musiałem miotłą oczyścić antenę, na kominie byłoby to nierealne (antenę mam teraz na budynku gospodarczym, na wysokości ok. 3 metry.

Popieram, TV miałem na kominie, ptaszyska s...y równo.przeniosłem. Satelita na ścianie, łatwy dostęp jak mokry śnieg obklei.

Właśnie - w nowym domu uchwyt na satkę zamontowałem na balkonie, na wysokości ok. 2 metrów od podłogi (można chodzić nie zawadzając głową, a dostęp w razie czego jest bezproblemowy). Wysięgnik na anteny RTV mam na ścianie pod oknem (nie zasłaniają okna, a po otwarciu go można przy antenie bez problemu manipulować stojąc w pokoju). Wysięgniki zamontowałem przed ociepleniem, więc kable są schowane.

Tak to wygląda - uchwyt na antenę RTV:

http://budowa.fr.pl/dom139.jpg

... i na satkę:

http://budowa.fr.pl/dom142.jpg

Właśnie - w nowym domu uchwyt na satkę zamontowałem na balkonie, na wysokości ok. 2 metrów od podłogi (można chodzić nie zawadzając głową, a dostęp w razie czego jest bezproblemowy). Wysięgnik na anteny RTV mam na ścianie pod oknem (nie zasłaniają okna, a po otwarciu go można przy antenie bez problemu manipulować stojąc w pokoju). Wysięgniki zamontowałem przed ociepleniem, więc kable są schowane.

Tak to wygląda:

http://budowa.fr.pl/dom139.jpg

Pieknie i ładnie... mam tylko pytanie - czy sąsiad z domu w oddali ma dobry odbiór TVSAT? Jeśli tak to czy TY też chcesz oglądać programy z tego samego satelity, a jeśli tak, to jak zamierzasz to zrobić?

Może troszke nie na temat, ale potrzebuję pomocy :(

Dekarze zrobli mi obróbki lukarn (wiatrownice) w kolorze miedzianym - tak jak dachówka, wolałabym jednak kolor brązowy - tak jak rynny i deska okapowa. Na razie nie podoba mi się to, więc chciałabym dowiedzieć się czy jest mozliwość przemalowania blachy aluminiowej powlekanej? I najlepiej czym, żeby nie złaziła farba?

Pozdrawiam Agnieszka