Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Segment w porównaniu do domu jednorodzinnego

Ralph

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do budowania segmentu w Łodzi.

Zainteresowała mnie oferta sprzedaży działki budowlanej pod segment 300 m2. Działka ma 380 m2, jest w pełni uzbrojona i z niezłą lokacją (30 min od centrum w dobrej dzielnicy). Aktualny właściciel ma projekt budowlany oraz aktualne pozwolenie. Budowa zakończyła się na etapie fundamentów. Cena tej oferty to 50.000 PLN.

Mam w zwiazku z tym nastepujace pytania:

- czy to przyzwoita cena ??

- ile kosztowało by zbudowanie takiego segmentu (300 m2 calkowitej 9x12m), przy wykorzystaniu np. POROTHERM 30+docieplenie (z przynajmniej jedną kondygnacją do zamieszkania).

Maksymalna kwota jaką mogę wyłożyc za wszystko (pod klucz) to 200.000 PLN i z tego co widze po tym forum to marne sa moje szanse na dom tej wielkości. Jedyna nadzieja w tym, że uda się zmodyfikować projekt.

Czy moglibyście mi doradzić jak bedą się kształtowały koszty budowy segmentu w porównaniu do domu o tej samej powierzchni.

Mi wydaje się, że będą niższe gdyż:

- mniejsze wydatki na dowóz materiału (bo w mieście)

- mniejszy koszt przyłączeń (bo wszystko jest w ulicy)

- projekt budowlany taki sam jak u sąsiada

Mój teść jest budowlańcem, tak samo jeszcze z dwóch wujków mojej żony i dzięki temu zakładam, że koszty siły roboczej będe mogł zminimalizować. Czy jeżeli założę, że uda się zejść z kosztami stanu "pod klucz" do 1000zl/m2, to będzie to nadmierny optymizm ??

Chciałbym mieszkać gdzieś na obrzeżach Łodzi (max 45 min. na dojazd), na możliwie dobrze uzbrojonym terenie (co najmniej: woda, elektrycznosc i kanalizacja). Wielkość powierzchni mieszkalnej segmentu 120-150 m2. W grę nie wchodzą domy wielorodzinne.

Idealny dla moich potrzeb wydaje sie nowo wybudowany mały segment , jakbyście wiedzieli gdzie się takie budują to poproszę o wiadomość. Może ktoś z forumowiczów właśnie buduje sobie segment w Łodzi ?? Proszę o kontakt !!

Pozdrawiam,

/Rafał

[email protected]