Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki samochod jest najbardziej przydatny w trakcie budowy?

zahir1000

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam auto typu sedan, do tego nieskładane tylne oparcie, więc kicha na maksa. Żona ma Corsę, ale po ostatnim transportowaniu desek, stwierdziłem, że w ten sposób dobijemy to auto na maksa. Postanowiłem kupić przyczepkę i załozyć hak. Hak jakieś 300PLN, przyczepka (nowa) 2 -osiowa ok 2700PLN netto. O taką: http://www.sorelpol.com/pl/p_trail.php

ja mam zamiar kupic opla frontere long.

niedrogi

pojemny

silny

naped 4x4

Droga na budowe po opadach deszczu lub przy roztopach na wiosne nie do przejechania autem z napedem na jedna os.

Dodatkowo w firmie czasami mam do przewiezienia duze przesylki czasami wazace ponad 400 kg wiec osobowki mi szkoda.

My własnie jakieś 2 tygodnie temu pożeganliśmy nasz budowlany samochód.

Stara poczciwa beczka kombi - czyli Mercedes W123 240 TD.

Tanie w zakupie, tanie w eksploatacji, (jeździ na olej roślinny - latem bez przeróbek),

nie do zajechania - kupilismy z przebiegiem 480tys, sprzedalismy z dodatkowymi 100 tys.

Przez ten czas mechanicznie bez większych zmian - zapala i jeździ tak samo.

Przyczepa nie stanowi problemu - dwuosiowa o łącznej masie ponad 2 tony także ;) :oops: .

Pozdrawiam

prawie każde się nadaje, nawet średnie auto typu sedan (nissan pimera) sprawdzał się świetnie, przewoziłem im drut fi10-12, dł. max. 8m zgięty na pół, wykładzina wywanowa, szer 4m w ilości 50m2, cement i inne materiały do 500kg (ważne równomierne rozłożenie)

Jednak jak już kupować to przyczepkę, bo używane, tanie auto to spore ryzyko kłopotów, a używana przyczepka to koszt całkowicie do odzyskania(odsprzedaż), bezawaryjne urządzenie i roczny koszt ubezpieczenia to około 20zł, no i wysoka uniwersalność, przewieziemy wszystko od ziemi po drzewka, płyty KG, w czasie budowy sie zwraca zakup, bo jak się zamawia nieduże ilości to wszędzie chcą pobierać za transport (o.k 30-50zł) i nie wspomnę o czekaniu aż przywiozą.

Z aut do 15tyś to polecam passata B4 combi w gazie albo dieslu, wół roboczy, trwały, tanie części, łatwo poźniej go odsprzedać, diesle bez turbiny mogą śmigać na "orenżadzie" ale trzeba poszukać niezajeżdzonego modelu