Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki samochod jest najbardziej przydatny w trakcie budowy?

zahir1000

Recommended Posts

W końcu kupiłem Golfa III tdi. A jak trzeba na coś gabarytowego to pożyczam od kolegi Fiata Ducato Max. Tak więc układ mam dobry.

Tak czy owak dzięki Wszystkim za propozycje, serce się raduje że temat chwycił.

Czekam na dalsze ciekawe fotki. Humoru nigdy nie za wiele w czasie zmagania się z budową. :roll:

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 years później...

Odkopuję ten wątek świadomie, bo dużo już zostało w nim napisane rzeczy śmiesznych ale i mądrych też.

Zastanawiałem się zarówno nad przyczepką jak i nad jakimś samochodem typu polonez truck albo lublin. Co się lepiej sprawdzi? Jak ktoś wie, gdzie szukać to znajdzie wiele okazji gdzie ktoś oddaje piasek czy pustaki pozostałe po budowie. Wiem, że hurtownie dowożą, więc nie o to pytam.

Przyczepki pozwalają przewieźć jakieś 500-750 kg materiału - czy to nie za mało?

Jeśli wybieralibyście jakieś auto do 4000, to co by to było?

Własne auto mam kombi prawie 140KM, z hakiem, tak że przyczepkę pociągnie, tylko że obawiam się trochę czy nie zajadę w ten sposób sprzęgła i zawieszenia.

Odkopuję ten wątek świadomie, bo dużo już zostało w nim napisane rzeczy śmiesznych ale i mądrych też.

Zastanawiałem się zarówno nad przyczepką jak i nad jakimś samochodem typu polonez truck albo lublin. Co się lepiej sprawdzi? Jak ktoś wie, gdzie szukać to znajdzie wiele okazji gdzie ktoś oddaje piasek czy pustaki pozostałe po budowie. Wiem, że hurtownie dowożą, więc nie o to pytam.

Przyczepki pozwalają przewieźć jakieś 500-750 kg materiału - czy to nie za mało?

Jeśli wybieralibyście jakieś auto do 4000, to co by to było?

Własne auto mam kombi prawie 140KM, z hakiem, tak że przyczepkę pociągnie, tylko że obawiam się trochę czy nie zajadę w ten sposób sprzęgła i zawieszenia.

za 4300 kupiłem T4 - początkowo na budowę skończyło się tym że jechaliśmy nim na wakacje bo dzieciaki powiedziały że chcą autobusem i koniec. Poszukasz to znajdziesz naprawdę fajne egzemplarze. U mnie jedyny minus to 2,5 benzyna wiec pali trochę ale za to jest 7 miejsc i jak trzeba szybko się je demontuje i wozi materiały budowlane lub quada :rolleyes:

Zalety - masa części i każdy mechanik naprawi

Wady - w tym samym roczniku możesz mieć różne rodzaje klocków hamulcowych, sworzni i innych pierdół wiec przy naprawie musisz jechać z elementem do sklepu

• 1 month później...

witam,

zdecydowanie polecam na budowe Poloneza Trucka

Kupilem wersje 2 osobowa LB czyli z najdluzsza paka(2,5m) otwarta typu pick-up, ladownoscia ok 1T, z hakiem oraz instalacja LPG, rocznik 2000 -calosc za 3000zl.

Bylo wiele okazji za ok 1500-2000zl ale na zywo widzialem ze linia boczna auta jest zlamana- czyli zajezdzone, przeladowane.

Wlozylem w niego ok 1tys(nowe tylne opony, sprzeglo, kable, swiece, cewka zaplonowa) i jezdze nim juz rok nie tylko na budowe ale i do pracy. Pali ok 12L gazu + tanie OC. koledzy z pracy najpierw sie smiali z mojego elcamino a potem pozyczali do wozenia roznych wiekszych gabarytow.

Na budowie otwarta wersja typu pickup przydala mi sie do:

-wozenia gotowego betonu towarowego prosto z betoniarni do zalewania malych rzeczy typu slupy, nadproza, schody - nie kupowalem dzieki temu betoniarki(wieksze rzeczy typu plyta, wience lane oczywiscie pompa z gruchy)

WP_000556.jpg

- wozenia sypkich materialow typu piasek, zwir, ostatnio wozilem kore z tartaku, ktora dostalem za darmoche (wchodzi ok 2,5 -3 m3)

-desek z tartaku - najdluzsze jakie wiozlem to ok 4m

-wiozlem 24 plyty OSB 22mm w dobrej cenie

- dowozilem brakujace prety zbrojeniowe - najdluzsze jakie wiozlem mialy 6m(naprawde da sie)

WP_000655.jpg

-dodatkowy styropian

WP_000509.jpg

- 500 kg zageszczarka z dzwigiem

WP_000388.jpg

- rozne sprzety z wypozyczalni typu smiglo do zacierania betonu, paleciaki

-drzewka do sadzenia(duza ilosc na stojaco)

- nie mowiac o wykonczeniowce, ktora dopiero przede mna

jednym slowem wrzucasz na pake i niczym sie nie przejmujesz.

Sam rozwazalem zakup jakiegos kombi jako drugie auto w rodzinie ale po zakupie trucka nie widze lepszej alternatywy. Nawet do sprawnej jazdy i parkowania w miescie nadaje sie mimo swoich gabarytow. Na autostradzie rozpedzi sie do 130km/h :)

Edytowane przez Brunoxp