Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy-wprowadznie rury do wody, do domu?

arkadiusz

Recommended Posts

Mury szczesliwie juz stoja, teraz robi sie dachowka. I wczoraj mi sie przypomnialo........studnia jest za domem jakies 2-3m. Jezeli dobrze pamietam to z nasza ekpia ustalalismy, ze rura ma wchodzic do domu, do pomieszczenie gospodarczego. Niestety nie wchodzi. Rura caly czas wystaje te 2-3m za domem. Kierownik budowy powiedzial niedawo zonie ze wprowadzeniem rury do domu zajmie sie hydraulik. Jak bylo u Was na budowach? Na jakim etapie to zalatwiono? Acha, w scianie nie ma zadnych dziur aby te rure wprowadzic, wiec co teraz hydraulik ma kopac row, poprowadzic rude i rowalac scany?

Arek

u mnie wykopana została dziura i rura 5 mb poszła pod ławą w osłonie. Przed wylaniem chudziaka.

Z zewnątrz wystaje (z ziemii) i w środku (z chudziaka)

Co to jest "chudziak"?

To wyglada na to ze teraz te rure moge sobie wsadzic........:-(

Czyli co hydraulik bedzie musial kuc sciane bo przeciez inaczej sie nie da, tak?

Gdzie w Lomiankach sie budujesz? Ja przy Rolniczej.

Arek

wartwa betonu wylana na ubite podłoże w środku domu. Na tym dopiero będą izolacje, styropiany, rury, kanały i wylewka końcowa (chyba w miarę dobrze powiedziałem :oops: )

wyczytałem, że woda powinna wchodzić do budynku pod ławą fundamentową (najlepiej ze względu na głębokość i tym samym brakiem możliwości zamarzania). I tak zrobiliśmy. Bez robienia dziur w ścianie fundamentowej - wykapaliśmy dół i rurę pod łąwą do domu.

Budowa Osiedlowa