Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teren rolny dla nierolnika - zmieniać przeznaczenie czy nie?

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie !

Jutro :) podpisuję notarialną umowę przedwstępną na kupno "gospodarstwa": dom (chyba tylko do wyburzenia), 6 ha ziemi rolnej (5,6 klasa - od 10 lat powoli zarasta lasem) i 2 ha lasu.

Przy akcie będę musiał zadeklaraować, czy ziemia ta będzie "nadal" użytkowana rolniczo, jak nie to muszę zapłacić 1700zł jakiejś opłaty.

Jak będzie lepiej ? Opłata mnie nie przeraża, ale chciałbym znać Waszą opinię co jest wygodniejsze i dlaczego. Teren chcę użytkować intensywnie rekreacyjnie, a w perspektywie paru lat przeprowadzić się tam na stałe (bez pośpiechu, jak dzieci powyfruwają).

Możliwości, które teraz rozważam to:

- formalne zalesienie części, która już się zalesia (dopłaty),

- łąka (j.w.),

- odstąpienie części znajomemu (są tam dwie działki rol-bud po 1000a).

Bardzo będę wdzięczny za szybkie rady - przeczytam jutro przed wyjazdem do notariusza...

Pozdrawiam,

Paweł z Warszawy

https://forum.murator.pl/topic/63897-teren-rolny-dla-nierolnika-zmienia%C4%87-przeznaczenie-czy-nie/

Witam wszystkich serdecznie !

Jutro :) podpisuję notarialną umowę przedwstępną na kupno "gospodarstwa": dom (chyba tylko do wyburzenia), 6 ha ziemi rolnej (5,6 klasa - od 10 lat powoli zarasta lasem) i 2 ha lasu.

Przy akcie będę musiał zadeklaraować, czy ziemia ta będzie "nadal" użytkowana rolniczo, jak nie to muszę zapłacić 1700zł jakiejś opłaty.

Jak będzie lepiej ? Opłata mnie nie przeraża, ale chciałbym znać Waszą opinię co jest wygodniejsze i dlaczego. Teren chcę użytkować intensywnie rekreacyjnie, a w perspektywie paru lat przeprowadzić się tam na stałe (bez pośpiechu, jak dzieci powyfruwają).

Możliwości, które teraz rozważam to:

- formalne zalesienie części, która już się zalesia (dopłaty),

- łąka (j.w.),

- odstąpienie części znajomemu (są tam dwie działki rol-bud po 1000a).

Bardzo będę wdzięczny za szybkie rady - przeczytam jutro przed wyjazdem do notariusza...

Pozdrawiam,

Paweł z Warszawy

IMHO zostawić jako gospodarstwo rolne. Z faktu posiadania ziemii rolnej możesz mieć zasadniczo chyba tylko korzyści...