kinemax 15.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Witam wszystkich serdecznie ! Jutro podpisuję notarialną umowę przedwstępną na kupno "gospodarstwa": dom (chyba tylko do wyburzenia), 6 ha ziemi rolnej (5,6 klasa - od 10 lat powoli zarasta lasem) i 2 ha lasu. Przy akcie będę musiał zadeklaraować, czy ziemia ta będzie "nadal" użytkowana rolniczo, jak nie to muszę zapłacić 1700zł jakiejś opłaty. Jak będzie lepiej ? Opłata mnie nie przeraża, ale chciałbym znać Waszą opinię co jest wygodniejsze i dlaczego. Teren chcę użytkować intensywnie rekreacyjnie, a w perspektywie paru lat przeprowadzić się tam na stałe (bez pośpiechu, jak dzieci powyfruwają). Możliwości, które teraz rozważam to: - formalne zalesienie części, która już się zalesia (dopłaty), - łąka (j.w.), - odstąpienie części znajomemu (są tam dwie działki rol-bud po 1000a). Bardzo będę wdzięczny za szybkie rady - przeczytam jutro przed wyjazdem do notariusza... Pozdrawiam, Paweł z Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63897-teren-rolny-dla-nierolnika-zmienia%C4%87-przeznaczenie-czy-nie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 16.10.2006 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam wszystkich serdecznie ! Jutro podpisuję notarialną umowę przedwstępną na kupno "gospodarstwa": dom (chyba tylko do wyburzenia), 6 ha ziemi rolnej (5,6 klasa - od 10 lat powoli zarasta lasem) i 2 ha lasu. Przy akcie będę musiał zadeklaraować, czy ziemia ta będzie "nadal" użytkowana rolniczo, jak nie to muszę zapłacić 1700zł jakiejś opłaty. Jak będzie lepiej ? Opłata mnie nie przeraża, ale chciałbym znać Waszą opinię co jest wygodniejsze i dlaczego. Teren chcę użytkować intensywnie rekreacyjnie, a w perspektywie paru lat przeprowadzić się tam na stałe (bez pośpiechu, jak dzieci powyfruwają). Możliwości, które teraz rozważam to: - formalne zalesienie części, która już się zalesia (dopłaty), - łąka (j.w.), - odstąpienie części znajomemu (są tam dwie działki rol-bud po 1000a). Bardzo będę wdzięczny za szybkie rady - przeczytam jutro przed wyjazdem do notariusza... Pozdrawiam, Paweł z Warszawy IMHO zostawić jako gospodarstwo rolne. Z faktu posiadania ziemii rolnej możesz mieć zasadniczo chyba tylko korzyści... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63897-teren-rolny-dla-nierolnika-zmienia%C4%87-przeznaczenie-czy-nie/#findComment-1405180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2006 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Za ziemię rolną sa mniejsze podatki (opłaty). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/63897-teren-rolny-dla-nierolnika-zmienia%C4%87-przeznaczenie-czy-nie/#findComment-1405303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts