Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa sprzeczna z planami

Piotrek_S

Recommended Posts

Witam!

Mam pewien problem i mysle, ze pomozecie:)

Dostalem od dziadkow dzialke, na ktorej stoi dom. Poczatkowo byl to maly domek - jeden pokoj z piwnica. Pozniej dziadek rozbudowal go jeszcze o jeden pokoj. Problem polaga na tym, ze zrobil to sprzecznie z planem budowy.

Ponizej przedstawiam mapke, wg ktorej powinno byc to zbudowane.

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/mapa_do_planu.jpg

1 - to pokoj ktory juz byl,

2 - to rozbudowa, ktora powinna miec szerokosc ok 3 metry, tymczasem dziadek wybudowal pokoj, ktory ma szerokosc ok 4,5 metra. I tym samym zblizyl sie do granicy dzialki i domu sasiada.

Pozniej przy odbieraniu budynku do uzytkowania inspekotor budowalny sie nie zgodzil na to, co zostalo postawione i przyslal to:

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/decyzja_odmowa.jpg

I teraz moje pytanie: Czy da sie jakos zalegalizowac to co zostalo zbudowane? Czy moze trzeba poprawic zeby bylo wg planu? I jaka jest mozliwosc rozbudowy tego domku - dzialka jest bardzo waska (10m), a dom przydal by sie wiekszy bo 40 m2 to bardzo malo. Myslalem o dobudowaniu do tego co jest jeszcze druga czesc, taka sama jak to co juz stoi i do tego jedno pietro i poddasze, ale nie wiem czy mozna - nie znam sie na prawie budowlanym, dlatego prosze Was o pomoc.

Przede wszystkim musisz uzyskac aktualny wypis z Planu Zagospodarowania Przestrzennego i sprawdzic czy jest mozliwosc zabudowy przy granicy dzialki. Jesli tak to wtedy nalezy zrobic projekt z uwzglednieniem zmian dokonanych przez dziadka i pozostalymi.

To i tak dobrze, ze nie dostaliscie nakazu rozbiorki. Na razie teoretycznie nie moze tego tylko legalnie uzytkowac.

• 1 year później...

Witam po długiej nieobecności :)

W końcu dostałem WZ.

poniżej skan:

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/1.jpg

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/2.jpg

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/3.jpg

Dodam ze do powyższego dokumentu nie dostałem mapki - czy tak ma być ?

No i ponawiam pytanie z pierwszego postu, co da sie zrobić ? Czy istotne jest to, że jak składałem wniosek o WZ to na tej mapie co ja do wniosku dołączałem dobudówka już była naniesiona?

Niniejsza decyzji składa się z decyzji + załącznik graficzny do decyzji + załącznik w postaci analizy + załącznik do analizy - cześć graficzna.

Tak więc decyzja jest ważna TYLKO z w/w załącznikami, które są integralną częścią tej decyzji.

To że na mapie składanej przy wniosku o wydanie cyt. decyzji jest naniesiona część budynku to nie ma znaczenia. A swoją drogą proszę powiedzieć jak sprawa się zakończyła w organie nadzoru budowlanego?

Jak się domyślam odległość rozbudowy of granicy z działką saśiednią wynosi 1,50 m.

Ciekawe jak w starostwie podejdą do tego. W zasadzie budować można (w tym rozbudowywyac, nadobudowwywać ) w odległości 4 m od granicy z działka sąsiednia (ściana z otworami okiennymi i drzwiowymi) lum 3 m (ściana bez otworów). Czasami można wystąpić za pośrednictwem Starostwa Powiatowego do Ministra Infrastruktury o odstępstwo ok paragrafu 12 rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Najlepiej proszę podejść do starostwa i zapytać.

Proszę o informację o wynikach rozmów. Pozdrawaim.

Tak jak kolega przedemną napisał do wz musza byc załączniki bez nich to poprostu jakias lipa i kto dał wz na coś co juz zostało zrobione???? Niepotrzebnie składałeś wniosek ale to już historia.

W mojej ocenie zostaje Ci tylko legalizacja samowoli Dziadka (można było w trakcie budowy złożyc projekt zamienny ale to też już historia) tzn. Weż geodetę który wrysuje to co wykracza poza decyzje o pozwoleniu na budowę i prubuj legalizowac w PINBiE.

OK, a więc dziś dostałem poczta jeszcze raz WZ, tym razem z załącznikami.

Jest mapa, analiza, załącznik do analizy itd.

Poniżej mapka:

http://www.stylogic.pl/fotki/wz/Mapa_wz.jpg

Wynika z tego ze zaznaczono tylko miejsce na wiatę garażową ? Dobrze rozumiem? Jeśli tak to trochę kiepsko bo wolałbym gdzieś bliżej domu :)

Ale najważniejsze to czy da sie dom rozbudować...

Chyba jutro pójdę do urzędu tam i podpytam co i jak.

Wynika z tego ze zaznaczono tylko miejsce na wiatę garażową ? Dobrze rozumiem? Jeśli tak to trochę kiepsko bo wolałbym gdzieś bliżej domu :)

Ale najważniejsze to czy da sie dom rozbudować...

Chyba jutro pójdę do urzędu tam i podpytam co i jak.

Z decyzji wynika, ze juz nie mozesz rozbudowywac domu wszerz ale mozesz nadbudowac go.

Jesli Twoi sasiedzi nie sa przeciwni samowoli budowalnej wykonanej przez Twojego dziadka i ja akceptuja to wtedy zrob inwentaryzacje budynku stanu istniejacego, jego ocene stanu technicnzego i projekt nadbudowy poddasza. Wystap o pozwolenie na budowe nadbudowy poddasza. Jesli dostaniesz pozwolenie na nadbudowe i sasiedzi nie beda protestowac to tym samym wszyscy powinni zaakceptowac niezgodny z prawem stan rzeczy.

Gorzej jesli sasiedzi sa przeciwni tej samowoli i beda protestowac. Wtedy sytuacja do wyprowadzenia jest nielatwa, poniewaz w WZ ktora otrzymales nie ma mowy o powiekszeniu zabudowy istniejacego budynku, jak rowniez o sposobie zabudowy - wszystko zalezy od interpreatacji stwierdzenia granica zabudowy w liniach rozgraniczajacych dzialki ktore sa przeciez w granicy Twojej dzialki. Potem jednak jest odwolanie do Prawa Budowlanego a tam juz sprawa jest oczywista.

Wiec sprawa wyglada nastepujaco. We wniosku o WZ zaznaczylem ze chce nadbudowac dom - moj blad bo powinienem tez zaznaczyc ze bede chcial rozbudowac. Bylem tam gdzie daja WZ i powiedziano mi, ze jak chce dodatkowo rozbudowac dom to dopóki decyzja sie nie uprawomocnila, warto sprobowac napisac podanie o zmiane decyzji. Tak tez zrobilem. Bylem rowniez na konsultacji z koordynatorem ds. polityki przestrzennej, bo to on o tym bedzie decydowal czy decyzje zmienia czy nie. Powiedziano mi, ze musza sie zastanowic czy sasiedzi nie beda mieli nic przeciwko dodatkowej rozbudowie. Tak wiec jestem na etapie czekania na odpowiedz. Jesli nie zmienia decyzji to bede musial skaldac wniosek o WZ jeszcze raz, czyli kolejne pol roku czekania, a zmiana decyzji trwa podobno max 2 miesiace. No to znow czekamy :D