Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do WW-101 [malgoss]

malgoss

Recommended Posts

• 2 weeks później...
witam i pozdrawiam budującą babę od drugiej budującej baby, przynajmniej takie mam plany! Dziewczyno spadłaś nam z nieba. Też mam taki kawałek pola a dokładnie 1 ha 25ar . Jak załatwic odrolnienie kawałka na dom, kogo o to prosic, co będzie do tego potrzebne, pozwolenie na budowę, projekt domu? od czego zacząc działanie. z góry dziękuję tobie za informacje. :roll:

A już myślałam iż nikt się moimi poczynaniami nie interesuje i dlatego tak nieczęsto tu zaglądam... :oops: :oops:

Już mówię co wiem na dzień dzisiejszy :wink:

W moim przypadku wszystkim zajmuje się mój "opiekun" czyli kolega i projektant w jednym. Z jego tłumaczeń wynika iż fragment pod dom wraz ze zjazdem do którego również musi zrobić projekt zostanie odrolniony na wniosek złożony w starostwie. Podobno jako że akurat ten kawałek jest ziemią V klasy ma zostać to zrobione od ręki. Pozwolenia jeszcze nie mamy więc wydaje mi się że wystarczy mapa do celów projektowych z naniesionym budynkiem - jutro jak będę się z nim widzieć to wypytam go o to dokładnie. A jak jest w Twoim przypadku? Również gmina uzgadniała warunki ze starostwem?

witaj bardzo się cieszę że mogę z tobą pogadać w sieci, babka, która ma podobne problemy jest dla mnie bratnią duszą . w moim przypadku jest ciągle pod górkę, mam 1.26 ha ziemi, klasy IIIb i IVb w jednym kawałku. w planie gminy jest to ziemia rolna bez zakazu zabudowy. jest do niej podobny dojazd jak do twojej. na razie mam problem, bo każą mi wydierżawic 7 ha aby stworzyc gospodarstwo rolne. taka ilośc zezwalała by mi na budowę jako rolnikowi. nie chce w to za bardzo wchodzic wolę odrolnienie, na dom , garaż - budynek gospodarczy i dojazd do nich. czy w jakimś przypadku gmina może nie wyrazic zgody na odrolnienie? co mam robic aby to załatwic? :(

z góry dziękuję za każdą informację.

• 2 years później...
]witaj bardzo się cieszę że mogę z tobą pogadać w sieci, babka, która ma podobne problemy jest dla mnie bratnią duszą . w moim przypadku jest ciągle pod górkę, mam 1.26 ha ziemi, klasy IIIb i IVb w jednym kawałku. w planie gminy jest to ziemia rolna bez zakazu zabudowy. jest do niej podobny dojazd jak do twojej. na razie mam problem, bo każą mi wydierżawic 7 ha aby stworzyc gospodarstwo rolne. taka ilośc zezwalała by mi na budowę jako rolnikowi. nie chce w to za bardzo wchodzic wolę odrolnienie, na dom , garaż - budynek gospodarczy i dojazd do nich. czy w jakimś przypadku gmina może nie wyrazic zgody na odrolnienie? co mam robic aby to załatwic? :(

z góry dziękuję za każdą informację.

Gwiazdeczka,kwestie odrolnienia pod zabudowę,załatwi za Ciebie w gminie osoba którą bedziesz musiała wynająć do adaptacji projektu. Bynajmniej w naszym przypadku tak było,osoba ta załatwiała za nas wszelkie papiery i pozwolenia(oprócz uzgodnienia z Gazownią,czego niedopilnowałam i bekłam za to jak przerwali rurociąg gazowy i musieliśmy pokryć koszty usuwania awarii :cry: ). Ja mam mniejszą działkę 21a i ziemie klasy IIIa,co prawda kiedyś obiło mi się o uszy,że o odrolnienie ziemi powyżej 1 ha klasy III trzeba pisać do ministerstwa rolnictwa,ale ty chyba nie chcesz odralniać całej działki :roll: ?

(...) zaciekawiły mnie fundamenty,dlaczego akurat takie :roll: i co zrobiliście z wodą w wykopie? (...)

Może dlatego że Mamerki do dzisiaj stoją? :wink:

Poważnie - taki fundament wyszedł mi taniej i dużo szybciej. Poza tym jakoś tak nie mam zaufania do murowanych ścianek które mają utrzymać potem tyle ton, ale to tylko i wyłącznie nasze zdanie i nikogo do niego nie chcę na siłę przekonywać :wink:

Wodą w wykopie nie martwię się bo po prostu zniknęła. Jak pisałam w dzienniku - cały budynek został podniesiony pół metra w górę (co niespecjalnie mi przeszkadza) a do tego że mam wodę dość wysoko po prostu musiałam się przyzwyczaić :oops:

• 2 weeks później...

swietnie opisujesz, a zdjecia to dajesz takie ze budzisz na całego moje emocje związane z poszukiwaniem działki, oglądanymi domami, i wkońcu rozpoczętą budową....!

trzymam kciuki za kolejne realizacje, aha-

napisz czy z tych podkładów czuć jakiś zapach w pobliżu??? i może na priv- ile płaciłas i czy bezpośrednio od koleji czy od prywatnej osoby?

swietnie opisujesz, a zdjecia to dajesz takie ze budzisz na całego moje emocje związane z poszukiwaniem działki, oglądanymi domami, i wkońcu rozpoczętą budową....!

trzymam kciuki za kolejne realizacje, aha-

napisz czy z tych podkładów czuć jakiś zapach w pobliżu??? i może na priv- ile płaciłas i czy bezpośrednio od koleji czy od prywatnej osoby?

Dzięki za dobre słowo :oops:

Odnośnie podkladów - początkowo było lekko czuć ale akurat ja uwielbiam zapach identyczny jak w starych muzeach :wink: Po pół roku leżenia na przysłowiowej "kupie" zapach się ulotnił.

Reszta na priv 8)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...