Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyfrowka "soniaka" :) prosze o pomoc :)

zielonooka

Recommended Posts

Poszedl mi w cholere moj stary aparat fotograficzny...

I mam zamiar kupic nowy (i ogolnie cudowny :wink: :roll: )

No i potrzebna mi dobrej jakosci kompaktowka taka wyzszej klasy (bawie sie czasem w "pseudoartystyczna" fotografie :wink: :)

Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami.

Nie ten poziom jeszcze moich umiejetnosci ;)) moze kiedys :)

Bylam dzis na gieldzie fotograficznej i wpadl w moje chciwe oczka .... taki aparacik

Sony DSC H5

http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DSC-H5&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DPH+Digital+Still+Cameras

normalnie kosztyuje ok 2 tys - znalazlam nowiutkiego w cenie 1500 zl polskich :)

moze ktos sie wypowie na temat tego aparatu (ew. powie czy cena dobra :wink: )

ps.

ew zastanawiam sie na tym:

http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DSLR-A100W&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DPH+Digital+SLR

ale troche za droga :-?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam DSC H1 z 5,1 mln pixeli i wystarcza na foto dość wyśrubowane do wielkości formatu A4.

A DSC H5 to po prostu wersja troszke nowasza od H1.

Na Twoim miejscu za te 2000 skusiłbym się chyba na Nikkona 8800.

Obiektywu wymiennego nie ma ani jeden ani drugi.

Mam panasonica DMZ 30 8 milionow pikseli, zoom optyczny 0d 35 - 420 w przypadku nastawienia mniejszej rozdzielczosci´(3 m ) zoom do okolo 700

Jak chcesz mozesz sprobowac.

Witaj Zielonooka :)

Od roku uzytkuję Sony H1 - to prawie to samo co H5 w którym jest większa rozdzielczość matrycy.

Jako aparat "na codzień" sprawdza się idealnie. Jakby nie odległość to moglibyśmy się na testy umówić ;)

Zdjęcia na naszej stronie hodowlanej (http://www.zkoszarydzow.pl) są robione soniakiem.

Jeśłi myślisz o zdjęciach bardziej artystycznych to chyba warto poszukać jednak czegoś typu

lustrzanka cyfrowa. Drożej - ale i znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Dzieki za szybka odpowiedz!

Luc - juz czytam :wink:

Tomek - napisalam na prv - opowiedz cos o tym swoim :)

MAŁY Nikkona nie znam kompletnie - Twoim zdaniem lepszy wybor niz H5? (on ma o ile pamietam 7,5 albo 8 px ) choc to akurat mniej istotne - wielkoformatowych nie robie :wink:

RYDZU - no wlasnie - mam problem :-? :wink: bo... chce sie pobawic w fotografie moze nie profesjonalna :wink: ale choc "półprofesjonalna" ew. amatorską ale z "ambicjami" :wink: :D

Do wyboru mam - wysokiej jakosci kompakt lub ... slaba lustrzanke :-?

i sie miotam (tym bj. ze teoretycznie 2000 to max suma jaka moge teraz wydac na cala zabawe :wink: )

Patrzylam (i nie chcialam nosa od szybki odkleic :wink: ) sie wczoraj tez na lustrzanke Cannona 350D (wogole cannona najb lubie :roll: i uwazam za najlepsze aparaty) ale uprzedzono mnie ze ten model ma kiepski obiektyw i stanowczo nalezy dokupic inny . Czyli 2800 plus ok.1000 za obiektyw daje mi prawie 4 tysiace - i w tym momencie dziekuje - nie dam rady :( :( :(

Jeszcze odciagano mnie od Sony Alpha 100 (3000 zl na gieldzie ) a ja wytargowalam (uhhhh ale sie szczerzylam do sprzedawcy 8) :lol: ) ze by mi sprzedal za 2800 :wink:

Tym bardziej mam bol bo moge zorganizowac sobie do tego drugi (lepszy) objektyw [tzn. wyrwac kumplowi ktory przestawil sie juz wogole na inną półke] z Minolty - a one pasuja :) Wiec mialabym zestaw wart spokojnie 3500-3700 za 2800.... :D

:-? no i nie wiem.... :(

aha-jeszcze jest tak ze troche wiem io co biega w Photoshopie :wink: czyli ew. moge podrasowac foty - wiec moze ten soniak H5 starczy :-?

Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami.

Olympus E-500, lustrzanka cyfrowa, 8 mln pixeli, wymienne obiektywy.

Cena zdecydowanie poniżej 3000zł... IMHO warto !!!

:wink: ILE ponizej? :lol:

:wink: ILE ponizej? :lol:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/69240

Nawet o 900zł poniżej... ale diabeł tkwi w szczegółach... trzeba by sie upewnić czy pełen zestaw... więcej o cenach w linku powyżej... i zapomniałem napisać: maszynka półprofesjonalna ! IMHO idealna dla ambitnych amatorów (tych którzy wyrośli na Zenitach XP :) ) czy miłośników fotografii...

btw. fajna stronka! :wink:

np:

Mega-Foto.pl

Info o sklepie Opinie: 3

Oceń sklep Olympus E-500 Body 2386.00

Dostawa

zgłoś błąd

Techplanet.pl

Info o sklepie Opinie: 39

Oceń sklep Olympus E-500 + obiektyw 17.5-45mm 2388.00

Dostawa

hmm...2 zl roznicy a body vs. body+obiektyw

ciekawe :wink:

Pierwszym moim aparatem był... Druh. Bardzo krótko, bo się rozpadł. Później FED którego mój Ojciec kupił w 1945 r od NKWDzisty za litr bimbru. :D

W połowie lat '70 stałem się posiadaczem używanej Yashica Reflex 35 z jednym standardowym obiektywem. Dokupiłem w Niemczech krótki obiektyw, a od kupców ze wschodu 135 mm od Zenita. Największym problemem było targanie obiektywów, dlatego zdecydowałem się na kompakta z długim zoomem. Lubię fotografować przyrodę. Zarówno kwiatek, jak i zwierzęta. Dlatego 12x zoom przy rozdzielczości 8 Mp i przy mniejszej rozdzielczości 19,1 to jest to o co mi chodziło. I nie targam całej torby jak idę robić zdjęcia w lesie. :D

Przy 3 Mp zdjęcia są OK.

Generalnie Sony H5 nie polecam. Jest drogi. Nie ma gdzie palcy polozyc z tyłu obudowy i non stop odciski sa na LCD, mala fizycznie matryca 1/2,5 cala, a ma az 7 Mpix - co powoduje dosc spoty szum nawet w ISO 200.

IMHO zdecydowanie bardziej sie oplaca Sony H2 - matryca ta sama, z tym ze 6 mpix - zdecydowanie mniej szumi - uzywalne ISO 320, przy 400 juz troche za mocno szumi...Aparat zasilany 2 sztukami AKKU (w komplecie z aparatem i ładowarką) ma nieprzecietny czas focenia.

SONY H2 i H5 maja bardzo silna lampę - jedną z najmocniejszych wsrod kompaktów.

Stabilizacja optyczna w obu działa bardzo dobrze.

Generalnie za 1200 zł (SONY H2) to bardzo dobry wybór wsrod kompaktów.

H5 juz taka okazją nie jest - bo jest za drogi w stosunku do tego co oferuje.

Natomiast jesli chcesz wydac ciut powyzej 2 tys zł to bierz lustro - bo zaden kompakt czy hybryda nie dogonia lustra pod wzgledem jakosci fot. To po prostu inna liga :)

Generalnie Sony H5 nie polecam. Jest drogi. Nie ma gdzie palcy polozyc z tyłu obudowy i non stop odciski sa na LCD, mala fizycznie matryca 1/2,5 cala, a ma az 7 Mpix - co powoduje dosc spoty szum nawet w ISO 200.

IMHO zdecydowanie bardziej sie oplaca Sony H2 - matryca ta sama, z tym ze 6 mpix - zdecydowanie mniej szumi - uzywalne ISO 320, przy 400 juz troche za mocno szumi...Aparat zasilany 2 sztukami AKKU (w komplecie z aparatem i ładowarką) ma nieprzecietny czas focenia.

SONY H2 i H5 maja bardzo silna lampę - jedną z najmocniejszych wsrod kompaktów.

Stabilizacja optyczna w obu działa bardzo dobrze.

Generalnie za 1200 zł (SONY H2) to bardzo dobry wybór wsrod kompaktów.

H5 juz taka okazją nie jest - bo jest za drogi w stosunku do tego co oferuje.

Natomiast jesli chcesz wydac ciut powyzej 2 tys zł to bierz lustro - bo zaden kompakt czy hybryda nie dogonia lustra pod wzgledem jakosci fot. To po prostu inna liga :)

Dzieki :)

a moze w takim razie ocenilbys te lustrzanki

wlasnie sony 100 ( nie stac mnie .... na te 3 tysiace :-? ) i tego olympusa E-500 (kumpel mi mowi ze kiepski objektyw ( 17,5-45 ) ale uwazam ze ciut przesadza , pozatym zawsze moge sobie (kiedys tam...) dokupic....

ew. cos max do 2500 :wink: [ granice mi sie przesuwaja :wink: :lol: ]