zielonooka 15.10.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Poszedl mi w cholere moj stary aparat fotograficzny... I mam zamiar kupic nowy (i ogolnie cudowny ) No i potrzebna mi dobrej jakosci kompaktowka taka wyzszej klasy (bawie sie czasem w "pseudoartystyczna" fotografie Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami. Nie ten poziom jeszcze moich umiejetnosci ) moze kiedys Bylam dzis na gieldzie fotograficznej i wpadl w moje chciwe oczka .... taki aparacik Sony DSC H5 http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DSC-H5&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DPH+Digital+Still+Cameras normalnie kosztyuje ok 2 tys - znalazlam nowiutkiego w cenie 1500 zl polskich moze ktos sie wypowie na temat tego aparatu (ew. powie czy cena dobra ) ps. ew zastanawiam sie na tym: http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=DSLR-A100W&site=odw_pl_PL&pageType=Overview&category=DPH+Digital+SLR ale troche za droga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 15.10.2006 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 chodzi mi mniej wiecej o takiej jakosci zdjecia (te robilam akurat cannonem ) i lustrzanka z wymiennymi objektywami ) http://images4.fotosik.pl/168/b1fe5f0e4eeb4220.jpg a to soniakiem H2 (chyba ) : http://images1.fotosik.pl/214/f1f0d4f1733067de.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 15.10.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Na temat tego aparatu poczytaj tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 15.10.2006 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Ja mam DSC H1 z 5,1 mln pixeli i wystarcza na foto dość wyśrubowane do wielkości formatu A4. A DSC H5 to po prostu wersja troszke nowasza od H1. Na Twoim miejscu za te 2000 skusiłbym się chyba na Nikkona 8800. Obiektywu wymiennego nie ma ani jeden ani drugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 15.10.2006 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2006 Mam panasonica DMZ 30 8 milionow pikseli, zoom optyczny 0d 35 - 420 w przypadku nastawienia mniejszej rozdzielczosci´(3 m ) zoom do okolo 700Jak chcesz mozesz sprobowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 16.10.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witaj Zielonooka Od roku uzytkuję Sony H1 - to prawie to samo co H5 w którym jest większa rozdzielczość matrycy. Jako aparat "na codzień" sprawdza się idealnie. Jakby nie odległość to moglibyśmy się na testy umówić Zdjęcia na naszej stronie hodowlanej (http://www.zkoszarydzow.pl) są robione soniakiem. Jeśłi myślisz o zdjęciach bardziej artystycznych to chyba warto poszukać jednak czegoś typu lustrzanka cyfrowa. Drożej - ale i znacznie lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Dzieki za szybka odpowiedz! Luc - juz czytam Tomek - napisalam na prv - opowiedz cos o tym swoim MAŁY Nikkona nie znam kompletnie - Twoim zdaniem lepszy wybor niz H5? (on ma o ile pamietam 7,5 albo 8 px ) choc to akurat mniej istotne - wielkoformatowych nie robie RYDZU - no wlasnie - mam problem bo... chce sie pobawic w fotografie moze nie profesjonalna ale choc "półprofesjonalna" ew. amatorską ale z "ambicjami" Do wyboru mam - wysokiej jakosci kompakt lub ... slaba lustrzanke i sie miotam (tym bj. ze teoretycznie 2000 to max suma jaka moge teraz wydac na cala zabawe ) Patrzylam (i nie chcialam nosa od szybki odkleic ) sie wczoraj tez na lustrzanke Cannona 350D (wogole cannona najb lubie i uwazam za najlepsze aparaty) ale uprzedzono mnie ze ten model ma kiepski obiektyw i stanowczo nalezy dokupic inny . Czyli 2800 plus ok.1000 za obiektyw daje mi prawie 4 tysiace - i w tym momencie dziekuje - nie dam rady Jeszcze odciagano mnie od Sony Alpha 100 (3000 zl na gieldzie ) a ja wytargowalam (uhhhh ale sie szczerzylam do sprzedawcy ) ze by mi sprzedal za 2800 Tym bardziej mam bol bo moge zorganizowac sobie do tego drugi (lepszy) objektyw [tzn. wyrwac kumplowi ktory przestawil sie juz wogole na inną półke] z Minolty - a one pasuja Wiec mialabym zestaw wart spokojnie 3500-3700 za 2800.... no i nie wiem.... aha-jeszcze jest tak ze troche wiem io co biega w Photoshopie czyli ew. moge podrasowac foty - wiec moze ten soniak H5 starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.10.2006 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Zielonooka - skoro nie chcesz robic dużych formatów to po co Ci aparat z 8 mln pixeli? a co za tym idzie droższy? A może obacz sobie np Canon s2is lub s3is? A zdjęcia obacz m. in. tu :http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1295750&highlight=#1295750 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Na pixelach mi nie zalezy tak bardzo - bj. na rodzielczosci matrycy a H5 ma niezla (juz nie pamietam jaka) czytam watek nie zauwazylam go wczesniej piszesz tam i chwalisz soniaka a nie cannona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 To sie jeszcze "pochwale" cannon.... miejsce akcji: stany zjednoczone pies: czyjś ... http://images1.fotosik.pl/214/d90eba7c2c0f6f73.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 16.10.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami. Nie ten poziom jeszcze moich umiejetnosci ) moze kiedys Olympus E-500, lustrzanka cyfrowa, 8 mln pixeli, wymienne obiektywy. Cena zdecydowanie poniżej 3000zł... IMHO warto !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami. Nie ten poziom jeszcze moich umiejetnosci ) moze kiedys Olympus E-500, lustrzanka cyfrowa, 8 mln pixeli, wymienne obiektywy. Cena zdecydowanie poniżej 3000zł... IMHO warto !!! ILE ponizej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 16.10.2006 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Nie mam ciepliwosci (ani kasy bo takie cuda to od 3000 w gore) na zabawe z cyfrowymi lustrzankami z wymiennymi obiektywami. Nie ten poziom jeszcze moich umiejetnosci ) moze kiedys Olympus E-500, lustrzanka cyfrowa, 8 mln pixeli, wymienne obiektywy. Cena zdecydowanie poniżej 3000zł... IMHO warto !!! ILE ponizej? http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/69240 Nawet o 900zł poniżej... ale diabeł tkwi w szczegółach... trzeba by sie upewnić czy pełen zestaw... więcej o cenach w linku powyżej... i zapomniałem napisać: maszynka półprofesjonalna ! IMHO idealna dla ambitnych amatorów (tych którzy wyrośli na Zenitach XP ) czy miłośników fotografii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 dzieki !!! - co prawda postanowilam sobie nie przekroczyc 2000 ale...zasady sa po to by je lamac ide czytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 btw. fajna stronka! np: Mega-Foto.pl Info o sklepie Opinie: 3 Oceń sklep Olympus E-500 Body 2386.00 Dostawa zgłoś błąd Techplanet.pl Info o sklepie Opinie: 39 Oceń sklep Olympus E-500 + obiektyw 17.5-45mm 2388.00 Dostawa hmm...2 zl roznicy a body vs. body+obiektyw ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.10.2006 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Pierwszym moim aparatem był... Druh. Bardzo krótko, bo się rozpadł. Później FED którego mój Ojciec kupił w 1945 r od NKWDzisty za litr bimbru. W połowie lat '70 stałem się posiadaczem używanej Yashica Reflex 35 z jednym standardowym obiektywem. Dokupiłem w Niemczech krótki obiektyw, a od kupców ze wschodu 135 mm od Zenita. Największym problemem było targanie obiektywów, dlatego zdecydowałem się na kompakta z długim zoomem. Lubię fotografować przyrodę. Zarówno kwiatek, jak i zwierzęta. Dlatego 12x zoom przy rozdzielczości 8 Mp i przy mniejszej rozdzielczości 19,1 to jest to o co mi chodziło. I nie targam całej torby jak idę robić zdjęcia w lesie. Przy 3 Mp zdjęcia są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 zadzwonilam do kolegi powiedzial" kupuj alphe 100 i nie wyglupiaj sie z kompaktem " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 16.10.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Generalnie Sony H5 nie polecam. Jest drogi. Nie ma gdzie palcy polozyc z tyłu obudowy i non stop odciski sa na LCD, mala fizycznie matryca 1/2,5 cala, a ma az 7 Mpix - co powoduje dosc spoty szum nawet w ISO 200. IMHO zdecydowanie bardziej sie oplaca Sony H2 - matryca ta sama, z tym ze 6 mpix - zdecydowanie mniej szumi - uzywalne ISO 320, przy 400 juz troche za mocno szumi...Aparat zasilany 2 sztukami AKKU (w komplecie z aparatem i ładowarką) ma nieprzecietny czas focenia. SONY H2 i H5 maja bardzo silna lampę - jedną z najmocniejszych wsrod kompaktów. Stabilizacja optyczna w obu działa bardzo dobrze. Generalnie za 1200 zł (SONY H2) to bardzo dobry wybór wsrod kompaktów. H5 juz taka okazją nie jest - bo jest za drogi w stosunku do tego co oferuje. Natomiast jesli chcesz wydac ciut powyzej 2 tys zł to bierz lustro - bo zaden kompakt czy hybryda nie dogonia lustra pod wzgledem jakosci fot. To po prostu inna liga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 16.10.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Aha - odnosnie zakupu to polecam http://www.fotobasia.pl/Dobre ceny, dobra obsluga, szybka wysylka.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2006 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Generalnie Sony H5 nie polecam. Jest drogi. Nie ma gdzie palcy polozyc z tyłu obudowy i non stop odciski sa na LCD, mala fizycznie matryca 1/2,5 cala, a ma az 7 Mpix - co powoduje dosc spoty szum nawet w ISO 200. IMHO zdecydowanie bardziej sie oplaca Sony H2 - matryca ta sama, z tym ze 6 mpix - zdecydowanie mniej szumi - uzywalne ISO 320, przy 400 juz troche za mocno szumi...Aparat zasilany 2 sztukami AKKU (w komplecie z aparatem i ładowarką) ma nieprzecietny czas focenia. SONY H2 i H5 maja bardzo silna lampę - jedną z najmocniejszych wsrod kompaktów. Stabilizacja optyczna w obu działa bardzo dobrze. Generalnie za 1200 zł (SONY H2) to bardzo dobry wybór wsrod kompaktów. H5 juz taka okazją nie jest - bo jest za drogi w stosunku do tego co oferuje. Natomiast jesli chcesz wydac ciut powyzej 2 tys zł to bierz lustro - bo zaden kompakt czy hybryda nie dogonia lustra pod wzgledem jakosci fot. To po prostu inna liga Dzieki a moze w takim razie ocenilbys te lustrzanki wlasnie sony 100 ( nie stac mnie .... na te 3 tysiace ) i tego olympusa E-500 (kumpel mi mowi ze kiepski objektyw ( 17,5-45 ) ale uwazam ze ciut przesadza , pozatym zawsze moge sobie (kiedys tam...) dokupic.... ew. cos max do 2500 [ granice mi sie przesuwaja ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts