zielonooka 24.10.2006 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Hmmmm tak przy okazji - mam nick zielonooka (a nie zielona - to ze pewne osoby tak do mnie mowia nie znaczy ze lubie jak sie absolutnie kazdy do mnie tak zwraca ) Wracajac do tematu - w necie szukac - wyobraz sobie- umiem ( ) - tyle tylko ze zakladajac tu ten post - chodziło mi o uzyskanie konkretnych opini konkretnych osob na forum (niektorych znanych osobiscie ) znajacych sie w temacie a nie full wypowiedzi (czesto sprzecznych) jakis "wirtualnych" nickow znalezionych ...gdzies w necie . Za malo sie znam by umiec wylowic z morza i zalewu informacji co jest prawda a co fantastyką W poprzednim poscie prosilam cie o to bys podal argumenty czemu A jest ok a B nie ok. Ponawiam prosbe. Zdanie " największe wady minolty w połączeniu z wadami sony.... to dla mnie zdanie - wydmuszka nic nie znaczace. bo nie poparte konkretami Moze jakis argument na swoja opinie masz? Calkiem serio - i bez zlosliwosci - chetnie przeczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 24.10.2006 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 UjeciA sa pokazane wyzej i jeszcze wyzej kwote pisalam - max 3 000 (z wielkim bolem 3 500 ) Jeżeli mam się odnieść do zamieszczonych fotek, to potrzebujesz przede wszystkim jasnego obiektywy który nie będzie "mydlił" zdjęć przy pełnej dziurze tzn całkowicie otwartej przysłonie. Potrzebujesz też puszki która da Ci możliwość wykonania ujęć przy wysokim iso np 1600 w świetle zastanym i która da możliwość zapisu formatu RAW w celu późniejszej obróbki pliku np Abobe Camera RAW. Poszukiwania obiektywu zawęził bym do stałoogniskowego ok. 35mm co z korpusem lustrzanki i cropem rzędu 1,5 da ok. 50mm. Jeżeli masz wysokie wymagania a niewiele pieniędzy, to poważnie rozważyłbym zakup np puszki Pentaxa istDS do którego dopasujesz całą masę starych dobrych i tanich szkieł manualnych nawet produkcji radzieckiej. Przy wysokich ISO z kolei bardzo dobrze sprawują się matryce CMOS zastosowane w CANONACH. W związku z tym że pokazał się na rynku nowy model Canona 400D sporo taniej można kupić jego poprzednika 350D (nowego). Jeżeli zoom to rozważyłbym zakup np Tamrona z ogniskową 28-70 (cena ok. 1300zł) lub 17-50 (ok. 1500zł). Obydwa te obiektywy mają b. dobre notowania, jednak z Tamronem należy ostrożnie i trzeba "przewalić" kilka tych obiektywów aby znaleźć ten najostrzejszy. Niebawem na rynku ma się pokazać nowy model Pentaxa K10D który wg zapewnień producenta ma rozłożyć konkurencję jeżeli chodzi o tanie lustrzanki amatorskie (cena ok. 900USD); może warto poczekać tym bardziej ze korpusy te rewelacyjnie współpracują z całą masą szkieł manualnych. Ja osobiście gdybym na dzień dzisiejszy miał wybrać aparat do szerokich zastosowań jako sprzęt dla amatora z ambicjami wybrałbym Nikona D80 z którymś z ww Tamronów i stałoogniskowym szkłem do portretów. Nikon D80 ok. 3000zł, ob. ok. 1300zł i niestety budżet przekroczony ale tak to już jest... dziekuje no... to dales mi teraz do myslenia Wlasnie cannona 350D chcialabym ! ale ... kosztuje 3 tys i to jest ten z nienajlepszym obiektywem - zestaw ktory by mi pasowal - to 4 tys ps. mam jeszcze taki "maly" problem nie za bardzo jestem w stanie ocenic czy jakies niedrogie "szklo" jest dobre sprzedajacy rzadko zgadzaja sie na np. wypozyczenie (nawet za kaucja) na pare dni.... zeby wyprobowac nie wiem czemu tak samo - np. nie mialabym problemu zeby kupic uzywany sprzet tyle tylko niestety... nie jestem w stanie ocenic czy jest ok czy.... zuzyty i zaraz sie zepsuje wiec wole nie ryzykowac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodar 24.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 ps. mam jeszcze taki "maly" problem nie za bardzo jestem w stanie ocenic czy jakies niedrogie "szklo" jest dobre sprzedajacy rzadko zgadzaja sie na np. wypozyczenie (nawet za kaucja) na pare dni.... zeby wyprobowac nie wiem czemu tak samo - np. nie mialabym problemu zeby kupic uzywany sprzet tyle tylko niestety... nie jestem w stanie ocenic czy jest ok czy.... zuzyty i zaraz sie zepsuje wiec wole nie ryzykowac.... No cóż... wybór szkła to wybór na lata. Ww Tamron 17-50 porównywany jest w testach do obiektywów serii L Canona, a które to kosztują ok. 5000zł, więc może warto za tym "pochodzić". Znaleźć dojście do kogoś kto pomoże przetestować kilka sztuk w sklepie mając ze sobą laptopa i oceniając fotki na miejscu. Musisz jeszcze pamiętać ze decydując się na konkretny model aparatu (lustrzanki) np Nikon, decydujesz się na cały system. Kupując obiektywy, kupujesz je do konkretnego systemu. Puszki (body) możesz zmieniać i dokręcać ciągle te same obiektywy systemu. I moim zdaniem warto w te obiektywy zainwestować gdyż postęp technologiczny jeżeli chodzi o szkła jest niczym w porównaniu z tym jaki postęp czynią producenci w przypadku rejestracji obrazu. Za przykład podam właśnie stare "ruskie" czy DDR-owskie szkła o rewelacyjnej jakości a pasujące do współcześnie produkowanych korpusów cyfrowych czy to bezpośrednio jak w przypadku Pentaxa czy też mocowane za pomocą przejściówek do innych korpusów. Życzę udanych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 24.10.2006 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 dzieki mam prosbe - jakbym miala jakies konkretniejsze pytania pozwole sobie napisac na priv ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blablaluga 24.10.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 to dla mnie zdanie - wydmuszka nic nie znaczace. bo nie poparte konkretami to jest zdanie wydmuszka przejeli minolte - wzieli od niej to co miala najlepsze w "optyce" a dolozyli to co mieli dobrego swojego - a na serio sam mam panasa lz1, rewelka, nawet stabilizacja robiłem fotki 30 panasa, rewelacja, zwłaszcza ciekawe artystycznie, a co do sprzętu uważam że nikkon to profi nawet w amatorach...., sony to takie vw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jodar 24.10.2006 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 dzieki mam prosbe - jakbym miala jakies konkretniejsze pytania pozwole sobie napisac na priv ok? Ok, jeżeli tylko będę umiał pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts