Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Eli i Maćka - Gemini dla Bliżniąt

Ela_i_Maciek

Recommended Posts

Nie wrócili. Jesteśmy umówieni na spotkanie z szefem firmy po Nowym Roku w celu omówienia planu dalszego działania. Jeżeli prognozy będą dobre (tj. dodatnie temperatury w dzień bez większych mrozów w nocy), to kontynuujemy ile wlezie.

marzena - gratulujemy słusznej decyzji! :)

Pozdr.

M

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 179
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

No, no praca wre pełną parą, a mury pną się do góry - gratulacje. Życzę wam aby pogoda się nie popsuła, chociaż z drugiej strony to nie wszyscy się cieszą z aury, szczególnie Ci, którzy zaplanowali wyjazd na narty ( mam na myśli wyjazad w Tatry lub inne krajowe góry). Pytałem Was o planowane zadaszenie przed zimą i może się wcale nie pomyliłem. Jeżeli zima szybko nie przyjdzie ( a takie prognozy słyszałem), to i zadaszyć zdążycie, czego Wam szczerze życzę .

pozdrawiam :D

Darek

• 2 weeks później...

Wiatm,

obserwuje Waszą budowę od dawna i równiez kibicuję. Szczególnie że na poczatku zastanawiałem sie również nad Gemini. Ostatecznie wybralismy jednak projekt indywidualny zbliżony do Gemini ale mniej środziemnomorski bardziej nowoczesny. Natomiast nadal zastanawiamy sie nad firma DQM. Dostaliśmy od nich bardzo szybko wycene Gemini. Ale niestety nas przeraziła. Firma nie jest tania. Ciekaw jestem czy mogliscie negocjowac cenę i czy dostaliście taki sam kosztorys jak my. Jeśli to możliwe to prosiłbym o takie dane na priva.

Pozdrawiam

Michał

Witaj,

o szczegółach cenowych pewnie nie będziemy chcieli rozmawiać - to taka jakby tajemnica... handlowa ;)

W każdym razie, jak patrzymy na galopujące ceny mieszkań w Warszawie, to tym bardziej cieszy nas koszt budowy naszego domu uzyskany w negocjacjach z wykonawcą.

Pamiętaj, że cena, którą my płacimy może być z bardzo wielu powodów inna, niż zaproponowana wam (np. wybór materiałów, czy instalacji objętych umową).

Pozdr.

Maciek

Naprawdę wolimy nie rozmawiać o sprawach finansowych. Wybacz. Jesteśmy zadowoleni z wypracowanego układu i efektów widocznych na budowie. I to jest dla nas najważniejsze. Z góry założyliśmy, że budowanie systemem gospodarczym w naszym przypadku jest fikcją, a zatem za budowę domu zapłacimy więcej niż średnia cena "gospodarcza" za dom taki, jak wybraliśmy. W końcu nikt nie wyświadczy nam za free tak wielkiej przysługi. Profesjonalne usługi kosztują - ale cenę można negocjować, co polecamy.

Nie potrafimy stwierdzić dokładnie, o ile płacona przez nas cena przewyższa koszty pracy z indywidualnymi ekipami. Jednak na pewno nie jest to dużo (na pewno nie 20%, a nawet nie 15%).

Jak zawsze w życiu, zdarzają się drobne zgrzyty - ale nic naprawdę poważnego (największym problemem była tygodniowa, nieustalona z nami nieobecność ekipy na budowie). Z dużą dozą pewności stwierdzamy, że nasza wskazówka ma tak silne wychylenie "na tak", że każdy następny dom też zdecydowalibyśmy się budować systemem "z firmą". Bez sekundy zastanowienia.

Pozdr.

M

Witam.

Gemini to piękny dom. Już prawie na 100% jestem zdecydowana na zakup tego projektu. Zastanawialiśmy się wcześniej (właściwie to raczej mój mąż) nad wybudowaniem Artemidy. Wiem co myślicie o tym projekcie :wink:

Chcielibyśmy jednak zobaczyć "na żywo" Artemidę, tak z ciekawości. Maćku pisałeś, że wiesz gdzie ona stoi. Mam prośbę - czy mógłbyś podać jakieś konkretne namiary?

Pozdrawiam.

Sie manko,

bardzo dawno tu nie byłem, a tu wszystko rośnie jak na drożdżach. Tylko pozazdrościć postępu. Tak jak Wy zdecydowaliśmy się na firmę deweloperską. Byłem w DQM, ale znalazłem trochę tańszą firmę z dobrymi rekomendacjami. Z kredytem widzę że u nas wyszło identycznie jak u Was - czyli z ulgi nici.

W każdym razie trzymam kciuki za postępy i widze że cześciej do Was muszę zaglądać :p

Pozdrawiam

Rob

• 4 weeks później...

hej witajcie,

przeczytalam uważnie Wasz dziennki i obejrzałam zdjecia.Jeśli można chciałabym się wprosic na wizytę, bo nie potrafie sobie wyobrazić tego domu na żywo.Jestescie zapracowani, ale moze uda mi sie Was jakos przekonac,w cągu tyg chce zakupic projekt,a chciałabym zobaczyc dom w realu.Prosze o jakis kontakt, zalezy mi na czasie.Dzieki.Pozdrawiam

Witam wiosennie i mam pytanie skąd macie silikaty??? Mógłbyś się zapytać swojej ekipy??? Pytanie dla mnie ważna, bo do budowy mam wszystko oprócz wyżej wymienionych hsilikatów.

Witaj,

nasz wykonawca zamawiał silikaty bezpośrednio u producenta: Silikaty Białystok.

Pozdrawiam,

Maciek

Czekamy z niecierpliwością na dalsze relacje z placu budowy - sezon już się zaczął i mam nadzieję że u Was też prace trwają .

Dzieje się! Dzieje!

Mury domu już gotowe. W przyszłym tygodniu przyjeżdżają cieśle. Zaraz będą gotowe też schody (od parteru, do strychu). Potem jeszcze schody wejściowe do domu i taras z tyłu i będzie można "odhaczyć" etap murowania!

W kwietniu zacznie się praca z instalatorami.

Pozdr.

M