Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cebulki mieczyków

brzoza70

Recommended Posts

Właśnie wykonałam cebulki mieczyków. Wokół cebulek jest pełno małych - pewno sa to cebulki przybyszowe. Co mam a nimi zrobić :( - zostawić przy cebulce i posadzić na wiosnę, aby podrosły. Jeżeli odczepić to co z tym maleństwem zrobić. Zaznaczam, że są bardzo małe (maja najwyżej 0,5cm), niektóre nawet białe, nie jestem w stanie oderwać z korzeniem. Proszę o radę, bo szkoda starych cebulek, które ładnie podrosły a mieczyki pięknie kwitły.

• 6 months później...

Wwiola, JoShi dziekuję za informację!

Ulżyło mi, bo kocham mieczyki, ale jestem początkującą ogrodniczka i póki co, mam małe doświadczenie. 8)

Gdzie kupujecie cebulki mieczyków? Podobno te z hipermarketów nie sa najlepszej jakości... ale ja takie właśnie posadziłam ... A może nie jest tak źle?

Wyczytałem gdzieś w necie, że warto rozgnieść palcami te małe cebulki przybyszowe mieczyków tak aby pękła na nich skórka... wtedy podobno znacznie szybciej cebulki rosną i czasami nawet potrafią takie mieczyki zakwitnć już w pierwszym roku.

Ja właśnie spróbowałem i kilka rozgniotłem a resztę zostawiłem w spokoju.. zobaczymy jakie będą różnice na jesieni. Jak na razie liście z tych rozgnieconych rosną normalnie ... tylko jakby minimalnie wolniej.

Ja słyszałam, że mozna namoczyc w wodzie cebulki przed posadzeniem wtedy podobno szybciej rosną, ale tym razem nie skorzystałam z nowatorskiej rady. :wink:

Jak na razie liście z tych rozgnieconych rosną normalnie ... tylko jakby minimalnie wolniej.

masz już liście na mieczykach?! :o

u mnie dopiero przekwitają tulipany...

echhh, te zimne Podlasie...

• 3 weeks później...

Ja wysadziłam 14szt, ale widzę tylko 8 małych mieczyków :-?

Myśle, że maja zbyt słabą glebę w tym miejscu albo nie lubia jak sie je podlewa zimna wodą z wodociągu.

Niektóre moje warzywa zaczęły ewidentnie lepiej rosnać, od kiedy podlewam je podgrzaną słońcem wodą. Może mieczyki maja podobnie?

• 1 year później...