brzoza70 16.10.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Właśnie wykonałam cebulki mieczyków. Wokół cebulek jest pełno małych - pewno sa to cebulki przybyszowe. Co mam a nimi zrobić - zostawić przy cebulce i posadzić na wiosnę, aby podrosły. Jeżeli odczepić to co z tym maleństwem zrobić. Zaznaczam, że są bardzo małe (maja najwyżej 0,5cm), niektóre nawet białe, nie jestem w stanie oderwać z korzeniem. Proszę o radę, bo szkoda starych cebulek, które ładnie podrosły a mieczyki pięknie kwitły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.10.2006 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Jak cebulki przeschnš to te maleństwa same zacznš odpadać. Oddziel je wtedy od matecznych. A w przyszłym roku posad osobno. Za 2 lata będš z nich duże. Te najmniejsze wyrzuć chyba że chcesz zamieczykować ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 15.05.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 w temacie cebulek mieczyków... dzis wysadziłam je do gruntu, na średniej jakości glebę (żwirowo-piaskowa). czy nie za późno? wyrosną mi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.05.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Te najmniejsze wyrzuć chyba że chcesz zamieczykować ogród. Nie wyrzucaj!!!! Ja chętnie wezmę te maluchy Pocztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 18.05.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 w temacie cebulek mieczyków... dzis wysadziłam je do gruntu, na średniej jakości glebę (żwirowo-piaskowa). czy nie za późno? wyrosną mi? Spokojnie, wyrosną. Mnie się zdarzyło sadzić je nawet w czerwcu i zakwitały. W tym roku posadziłam wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 18.05.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Ja zawsze sadze jedna partię na początku maja a potem zagęszczam (dziś właśnie wsadziłam kilkanaście). Potem dłużej się ciesze kwitnącymi mieczykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 18.05.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Wwiola, JoShi dziekuję za informację! Ulżyło mi, bo kocham mieczyki, ale jestem początkującą ogrodniczka i póki co, mam małe doświadczenie. Gdzie kupujecie cebulki mieczyków? Podobno te z hipermarketów nie sa najlepszej jakości... ale ja takie właśnie posadziłam ... A może nie jest tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 18.05.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Skąd się da. Te marketowe to tak jak z innym towarem - bywa dobre, bywa złe. Polecam Florexpol - niezły wybór, towar dobry, wyślą pocztą - nie jest drogo. Można namówić rodzinę, znajomych - razem jest taniej. A potem... wymieniamy się, wymieniamy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.05.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2007 Ja kupuję na targu i bywa różnie. Kupiłam kiedyś w hipermarkecie, niektóre wzeszły inne nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 20.05.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 kupiłam 2 opakowania cebulek i kiedy rozerwałam je do wysadzenia, 4 sztuki juz wypuszczały jakieś małe odrosty... może nie bedzie tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesioc 24.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Wyczytałem gdzieś w necie, że warto rozgnieść palcami te małe cebulki przybyszowe mieczyków tak aby pękła na nich skórka... wtedy podobno znacznie szybciej cebulki rosną i czasami nawet potrafią takie mieczyki zakwitnć już w pierwszym roku. Ja właśnie spróbowałem i kilka rozgniotłem a resztę zostawiłem w spokoju.. zobaczymy jakie będą różnice na jesieni. Jak na razie liście z tych rozgnieconych rosną normalnie ... tylko jakby minimalnie wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 25.05.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ja słyszałam, że mozna namoczyc w wodzie cebulki przed posadzeniem wtedy podobno szybciej rosną, ale tym razem nie skorzystałam z nowatorskiej rady. Jak na razie liście z tych rozgnieconych rosną normalnie ... tylko jakby minimalnie wolniej. masz już liście na mieczykach?! u mnie dopiero przekwitają tulipany... echhh, te zimne Podlasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.05.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ja doliczyłamsię, że wzeszło mi siedem z pierwszej partii. Niektóre maja już po 10 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 11.06.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja w tym roku wsadziłam tylko 12szt kupionych w markecie i wszystkie juz mają liście chyba 15cm. Chyba więc mimo, że marketowe to nie są najgorsze, a kosztowały jakieś grosze dosłownie. Wychodziło chyba 20-30gr. za cebulkę. W przyszłym roku planuję posadzić duuzo więcej, bo je kocham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 15.06.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Posadziłem 17 szt z marketu i wzeszły wszytkie. Maja już ok. 25-30cm. Ale przez dw przebiegł mi pies i coś krzywo rosną musiałem podpierać. pzdr. Darex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikazuu 19.06.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 Ja wysadziłam 14szt, ale widzę tylko 8 małych mieczyków Myśle, że maja zbyt słabą glebę w tym miejscu albo nie lubia jak sie je podlewa zimna wodą z wodociągu. Niektóre moje warzywa zaczęły ewidentnie lepiej rosnać, od kiedy podlewam je podgrzaną słońcem wodą. Może mieczyki maja podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 28.10.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Wykopałam cebulki, wiem co zrobić z maluszkami, dzięki, ale jeszcze nie wiem, jak je przechowywać. Czy powinny być przesypane piaskiem, czy nie? I gdzie trzymacie te cebulki? W piwnicy moga mieć trochę za ciepło, może w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 28.10.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 My przechowujemy w piwnicy ,ale tam jest dość chłodno. Leżą w zwykłej starej misce,ale najpierw były kilka dni na powietrzu aby ,, odparowały" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 28.10.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Dzięki, a w jakiej mniej więcej temperaturze powinny być przechowywane? U mnie gdzieś z 10 staopni w piwnicy, raczej mniej nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 28.10.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Dobrze by było jakby temperatura była trochę niższa , ale taka też może być. U mnie w piwnicy jest prawie całkiem ciemno - sadzę na wiosnę kwiecień, maj - kwitną do późnej jesieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts