Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inst. podtynkowa do kina domowego

denes

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie, jak zakancza sie przewody glosnikowe? Po prostu wystawia sie kable ze sciany? Moze lepsza metoda to zlaczki glosnikowe, montowane w klasycznych puszkach elektrycznych?

Czy złączki głośnikowe, które umieszcza sie w puszkach sa równiez podwójne? Przy sprzecie w wersji pojedynczej musialbym nawiercic w scianie

4 otwory na puszki do zlaczek (gl. tyl x2 i gl. przod x2). Lacznie z puszkami na gniazdka (2), antene i telefon dawaloby mi to 8 gniazdek, co wygladaloby tragicznie. Jak to rozwiazac?

Czesc

Najtansze rozwiazanie to wyprowadzic przewody ze sciany, ale nie ma wtedy mowy o estetyce i elastycznosci ;-)

Ja u siebie zastosowalem zaciski glosnikowe podtynkowe do stosowania z normalnymi puszkami (2x pojedyncze z tylu i jeden podwojny z przodu). Niestety jest to pewien wydatek, ale ladnie wyglada. No i mam nadzieje ze pamietasz ze jesli robisz juz instalacje podtynkowa do kina domowego to warto zainwestowac w konkretne przewody glosnikowe a nie te ktore dostales z zestawem ;-)

Pzdr

LG

ja powyprowadzałem sobie kable z miedzi beztlenowej dokładnie w tych miejscach gdzie beda umieszczone głosniki

połącze wszystko i praktycznie głośnik zakryje mi wystająca czesc kabla

nie stosowałem żadnych puszek ani gniazd

przeciez nie bede wypinał co chwile głosników

tylne beda przykrecone do sciany przód stojace

wszystko bedzie wygladać efektownie ( i przy okazji nie beda widoczne zadne kable )

Czesc

Najtansze rozwiazanie to wyprowadzic przewody ze sciany, ale nie ma wtedy mowy o estetyce i elastycznosci ;-)

Ja u siebie zastosowalem zaciski glosnikowe podtynkowe do stosowania z normalnymi puszkami (2x pojedyncze z tylu i jeden podwojny z przodu). Niestety jest to pewien wydatek, ale ladnie wyglada. No i mam nadzieje ze pamietasz ze jesli robisz juz instalacje podtynkowa do kina domowego to warto zainwestowac w konkretne przewody glosnikowe a nie te ktore dostales z zestawem ;-)

Pzdr

LG

Z tego rozumiem, ze istnieje zlacze, ktore w ramach jednej puszki ma 2 pary zaciskow? A sa rowniez z 4 parami zaciskow? Jedna puszka zlatwilaby mi podlaczenie przy sprzecie.

Co do kabla, to kupilem linke 2x1,5mm. Kosztowal 4zl za metr, i szczerze mowiac teraz kupilbym jakis tanszy.... sporo mnie kosztowaly...

ja powyprowadzałem sobie kable z miedzi beztlenowej dokładnie w tych miejscach gdzie beda umieszczone głosniki

wszystko bedzie wygladać efektownie ( i przy okazji nie beda widoczne zadne kable )

A co zrobisz, jak bedziesz chcial szafke ze sprzetem przestawic o kilkadziesiat centymetrow? Bedziesz musial dolutowywac kawalki przewodow, co juz takie efektowne nie bedzie...

LG

Co do kabla, to kupilem linke 2x1,5mm. Kosztowal 4zl za metr, i szczerze mowiac teraz kupilbym jakis tanszy.... sporo mnie kosztowaly...

To nie widziałeś chyba jeszcze drogich kabli !!!

Dobrze zrobiłełeś.

U siebie dam 2x2,5 na tył miedź beztlenowa bez gniazdek ( kabel bezpośrednio na zaciski do kolumn z zapasem długości ). W ścianie jednak wyjscie przez jakąś puszkkę dla umocnienia.

Oraz podwójny 2x4mm + 2x2,5 ( posrebrzany ) do biwiringu.

Ale to dlatego, że kolumn raczej nie będę zmieniał, a obecny układ mam przetestowany i dobrze chodzi.

Dla zakręconych polecma osobny przewód zasilający YDYp 3x4 bezpośrednio z tablicy do gniazdka sprzętu.

U mnie zrobilam następujaco- do standardowo glosniki do kina domowego= 5 szt.: front, 2 przednie (ew. boczne) i 2 tylne. U mnie 3 glosniki beda staly na szafce rtv, wiec kable beda ukryte za szafka. Do glosnikow tylnych poprowadzony zostal pod tynkiem zwykly kabel glosnikowy (do kupienia bez problemu z metra). Kable sa zamontowane w puszkach - glosniki zostana po protu przymocowane do sciany.

Ciekawostka jest u mnie polaczenie kompuera glowego w domu z kinem domowym (puszczanie filmow, zdjec i muzyki z komputera) za pomoca 2 kabli, dla uzyskania najlepszej jakosci: obraz za pomoca kabla DVI (ale trzeba mieć kartę graficzną z takim wyjściem) HDMI (wtyczka kina domowego), a dzwięk za pomoca kabla koaksjalnego (chyba tak sie to pisze :wink: ). Taki knyf dla tych, ktorzy cale swoje zycie trzymaj na komputerze. Zdobycie kabelkow o odpowiedniej dlugosci wymaga troche zachodu, ale mysle, ze warto :wink:

A co zrobisz, jak bedziesz chcial szafke ze sprzetem przestawic o kilkadziesiat centymetrow? Bedziesz musial dolutowywac kawalki przewodow, co juz takie efektowne nie bedzie...

nic nie zrobię :D :D :D

ponieważ nie bede przestawiał szafki

przewidziałem wcześniej gdzie bedą stały i wisiały głosniki ,

nie widzę w tym żadnego problemu

pozdrawiam :wink:

eeeeeeeeeeeeee,

prawdziwy audiofil, jest w permanentnym stanie poszukiwania lepszego ustawienia głośników :lol: :lol: :lol:

a tak na poważnie moim zdaniem ;

do typowego kina domowego dla średnio wymagającego oglądacza,

wystarczy najzwyklejszy przewód ( 2-10 zł/mb ) tak na tylne jak i przednie głośniki.

Tak jak wyżej napisano, dobrze jest przewidzieć parę kabelków na dodatkowe połączenia z innymi urządzeniami.

Można też stosować gniazdka wścianie, ale prawdziwy słuchacz poprowadzi kabel bezpośrednio na zaciski głośnika.

Zabawa zaczyna się tak naprawdę przy sprzęcie za cenę od cyfry i 4 zer i odsłuchach muzyki ( wielokanałowej ).

Dla filmów to raczej dobry subwoofer wystarczy :D

Dla przewodu zasilającego sprzęt, ważne jest aby nie "wisiała" na nim jakaś pralka ,albo zmywarka lub np. żona z wiertarką w garażu w czasie gdy my dialektujemy się muzą, lub filmem :lol: :wink:

ekh,

dużo by pisać ...

Dzis beda staly tutaj, a jutro zona bedzie chciala tam postawic kwiatki. I nic nie zrobisz, beda tam musialy byc kwiatki a sprzet najlepiej (w ocenie zony) zeby stal w garazu :)

• 2 months później...

Witam wszystkich, spróbuję odświeżyć ten wątek....

Potrzebuję porady: planując instalacje elektryczne w domu mam zamiar swój przyszły TV LCD powiesić na ścianie. Reszta sprzętu (DVD, video, itd) byłaby oddalona o ok. 6 m od TV. Czy taka odległość nie pogorszy jakości obrazu przy podłączeniu typu SCART? Czy istnieją jakieś moduły, które można umieścić w tradycyjnej puszce 60-tce właśnie do tego celu? No i jakie przewody zastosować, oczywiście położone przed tynkami, aby połączyć TV z resztą?

Pozdrawiam.

Potrzebuję porady: planując instalacje elektryczne w domu mam zamiar swój przyszły TV LCD powiesić na ścianie. Reszta sprzętu (DVD, video, itd) byłaby oddalona o ok. 6 m od TV. Czy taka odległość nie pogorszy jakości obrazu przy podłączeniu typu SCART? Czy istnieją jakieś moduły, które można umieścić w tradycyjnej puszce 60-tce właśnie do tego celu? No i jakie przewody zastosować, oczywiście położone przed tynkami, aby połączyć TV z resztą?

Pozdrawiam.

planujesz LCD podłączyć przez scart ? nie lepiej planować hdmi (dvi) oraz spdif ?

twój przyszły dvd/cokolwiek będzie miał odpowiednie I/O

Pozdrawiam.

planujesz LCD podłączyć przez scart ? nie lepiej planować hdmi (dvi) oraz spdif ?

twój przyszły dvd/cokolwiek będzie miał odpowiednie I/O

Być może masz rację - nie jestem aż tak na czasie. W takim razie prośba o info - jaki przewód powinienem jeszcze przewidzieć (koncentryk do odbioru cyfrówki doprowadzę oczywiście z satelity). Myślałem o złączu SCART, bo korzystam z niego do odbioru z aktualnych urządzeń. Może oprócz SCART położyć jeszcze jakiś przewód - jaki?

Pozdrawiam.