Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje wybudowanie piwnicy???

Lukasz K.

Recommended Posts

U mnie różnica pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą piwnicy wyniosła ok.30% kosztów i do tego koszt wykonania stropu nad piwnicą. Dla budynku o powierzchni 175mkw(liczonych po wymiarach zewnętrznych) łączny koszt wybudowania piwnicy wyniósł ok. 15tys.,który obejmuje dodatkowe 0,8m wysokości ściany ,strop, dodatkowa izolacja ścian i drenaż opaskowy. Powierzchnia użytkowa piwnicy to ok.140mkw .Jeśli podzielić koszt przez metry ,to wyjdzie ,że metr kw. piwnicy kosztował ok. 110zł. U mnie będzie tam :kotłownia ,pralnio-suszarnia, ubikacja, warsztat babski, warsztat męski, sala sportowa i tradycyjna piwnica.

Wbrew pozorom wybudowanie piwnicy w stosunku do kosztu budowy nie jest wydatkiem znaczącym, a jak moze się w przyszłości przydać. Ja też zamierzałam częściowo podpiwniczyć mój dom, ale wszystko spaliło z powodu wody. Zaizolowanie piwnicy byłoby zbyt kosztowne. Planowane koszty jednak przed ustaleniem, że nic z tego, nie przekraczały 6.000 zł.

Nie wierz w baje.

Ja zrobiłem sobie pod 1\3 budynku.Trzeba było wylać ławę, fundament, super izolacja ścian zewnętrznych + ocieplenie. 3 okna

kraty do nich, izolacja wewnątrz extra z wełny + extra ocieplenie gruntu. Płyty GK (+ profile oczywiście).Wentylacja tego to dłuższy i większy komin, 3 dodatkowe grzejniki, woda (u mnie tylko zimna + malutki podgrzewacz)wykończeniówka no i oczywiście schody.(dopiero będą - cena ok 8.000zł).

Ja nie żałuję, ale tylko dlatego że będzie tam barek z salą TV i mój gabinet. Całość ok 44m2.

A teraz usiądź i licz.

Bobiczku! Liczysz chyba koszt wybudowania całej piwnicy a powinieneś odjąć od tego koszt wybudowania fundamentu, który musiałbyś wykonać. Koszt ,który ja podałam to stan surowy otwarty ,czyli bez okien, instalacji,tynków i wykończenia.Komin z pustaka wentylacyjnego w cenie 2zł za szt. idzie dopiero od parteru, w stropie piwnicy jest tylko dziura.