Lukasz K. 15.04.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Witam, jest jakis przelicznik ile kosztuje m2 piwnicy? PozdrawiamLukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 15.04.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 U mnie różnica pomiędzy ścianą fundamentową a ścianą piwnicy wyniosła ok.30% kosztów i do tego koszt wykonania stropu nad piwnicą. Dla budynku o powierzchni 175mkw(liczonych po wymiarach zewnętrznych) łączny koszt wybudowania piwnicy wyniósł ok. 15tys.,który obejmuje dodatkowe 0,8m wysokości ściany ,strop, dodatkowa izolacja ścian i drenaż opaskowy. Powierzchnia użytkowa piwnicy to ok.140mkw .Jeśli podzielić koszt przez metry ,to wyjdzie ,że metr kw. piwnicy kosztował ok. 110zł. U mnie będzie tam :kotłownia ,pralnio-suszarnia, ubikacja, warsztat babski, warsztat męski, sala sportowa i tradycyjna piwnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 15.04.2003 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Budynek ktory mam na mysli ma okolo 162 m2 "zewnetrznych" ("blizniak" z bali, 18m x 9m, 6x9 + 12x9), lecz niechce pod calym budynkiem zrobic piwnice. 6x9: 1/2 lub 2/3 podpiwniczyc12x9: przynajmniej 1/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.04.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Lepiej podpiwniczać cały albo wcale, bo potem krzywo osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.04.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Do kosztów budowy piwnicy trzeba jeszcze doliczyć koszt instalacji, tynków, podłóg, okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 20.04.2003 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Wbrew pozorom wybudowanie piwnicy w stosunku do kosztu budowy nie jest wydatkiem znaczącym, a jak moze się w przyszłości przydać. Ja też zamierzałam częściowo podpiwniczyć mój dom, ale wszystko spaliło z powodu wody. Zaizolowanie piwnicy byłoby zbyt kosztowne. Planowane koszty jednak przed ustaleniem, że nic z tego, nie przekraczały 6.000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 21.04.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Nie wierz w baje.Ja zrobiłem sobie pod 1\3 budynku.Trzeba było wylać ławę, fundament, super izolacja ścian zewnętrznych + ocieplenie. 3 oknakraty do nich, izolacja wewnątrz extra z wełny + extra ocieplenie gruntu. Płyty GK (+ profile oczywiście).Wentylacja tego to dłuższy i większy komin, 3 dodatkowe grzejniki, woda (u mnie tylko zimna + malutki podgrzewacz)wykończeniówka no i oczywiście schody.(dopiero będą - cena ok 8.000zł).Ja nie żałuję, ale tylko dlatego że będzie tam barek z salą TV i mój gabinet. Całość ok 44m2.A teraz usiądź i licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz K. 21.04.2003 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Hej, niemam najmniejszego pojecia o cenach. Czyzbys mogl podac ile w sumie to kosztuje, lub (najlepiej) jakie sa ceny??? 44m2... A ile na ile? PozdrawiamLukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 21.04.2003 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2003 Bobiczku! Liczysz chyba koszt wybudowania całej piwnicy a powinieneś odjąć od tego koszt wybudowania fundamentu, który musiałbyś wykonać. Koszt ,który ja podałam to stan surowy otwarty ,czyli bez okien, instalacji,tynków i wykończenia.Komin z pustaka wentylacyjnego w cenie 2zł za szt. idzie dopiero od parteru, w stropie piwnicy jest tylko dziura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolana 22.04.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 Ja też mówiłam o kosztach dodatkowych, które nie wystąpią, gdy piwnicy nie budujesz, dlatego uważam że podana cena 6.000 zł jest całkiem realna. Chyba, że w piwnicy maja byc salony, ale wteedy to nie piwnica w moim rozumieniu tego pojęcia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts