Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No ja właśnie najchętniej zrezygnowałbym z ogrzewania prądem jak i gazem (koszty). Tylko czy w tym domu jest inna opcja? Może, jak pisałem wcześniej, ewentualnie zmniejszenie jednego pokoju kosztem pomieszczenia gospodarczego?

Miałam bardzo podobne dylematy i właśnie dlatego przetrzepałam tyle projektów bardzo poważnie zastanawiając się nad tym (ponawiam link :wink: ) http://www.projekty.murator.pl/projekt_rzuty?IdProjektu=281&IdKolekcji=&action=showRzuty

Jest miejsce na kotłownię, jeden komin, żadna ściana nie przekracza tych magicznych 9m, nie ma nic co należałoby "wykasować" a i poddasze można kończyć później. Biura projektowe raczej nie zmieniają swoich projektów - wychodzą z założenia że albo klient wybierze sobie inny, bardziej pasujący projekt (w końcu tyle ich mają :wink: ) albo zleci zmiany przy adaptacji.

• Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

osobiscie uwazam, ze domki do tych 80m2 to tylko w parterze(bez uzytkowego poddasza) - owszem wieksze fundamenty i czasami powierzchnia dachu, ale obywamy sie bez stropu, bez ciagniecia w gore wszelkiej instalacji,mniejszy komin,brak schodow, itp. itd. po za tym powierzchnia uzytkowa w zasadzie rowna sie powierzchni calkowtej - do tego wlasnie tak rozwazac kuchnie i lazienke by byl jeden komin

co do kotlowni c.o. - moze zastosowac po prostu kominek z rozpowadzeniem powietrza i dodatkowo cos z eletryki - tez od razu mniejsze koszty instalacji (a jak sie chce tanio budowac i tanio mieszkac to sie bedzie toporkiem walczylo z drewnem)

ale generalnie kazdy ma swoje zdanie na ten temat :)

Pzdr.

vib

co do kotlowni c.o. - moze zastosowac po prostu kominek z rozpowadzeniem powietrza i dodatkowo cos z eletryki - tez od razu mniejsze koszty instalacji (a jak sie chce tanio budowac i tanio mieszkac to sie bedzie toporkiem walczylo z drewnem)

Pzdr.

vib

Specjalista w sprawie ogrzewania nie jestem, ale myśle, ze to dobry pomysł w przypadku takiego małego domku.

A elektryka, będzie przydatna na wszelki wypadek oraz, żeby być w zgodzie z prawem - bo kominek jako jednyne źródło ogrzewania nie może być, prawda?

Co do gazu, to zastanawiałbym, czy go wogóle podłączać. Biarąc pod uwagę koszty przyłącza i późniejsze koszty stałe i niestałe :-?

A na szczęście można sie bez niego obejść.

osobiscie uwazam, ze domki do tych 80m2 to tylko w parterze(bez uzytkowego poddasza) - owszem wieksze fundamenty i czasami powierzchnia dachu, ale obywamy sie bez stropu, bez ciagniecia w gore wszelkiej instalacji,mniejszy komin,brak schodow, itp. itd. po za tym powierzchnia uzytkowa w zasadzie rowna sie powierzchni calkowtej - do tego wlasnie tak rozwazac kuchnie i lazienke by byl jeden komin

Pzdr.

vib

No właśnie tylko gdzie znaleźć taki projekt, oczywiste jest, że parterowe domy muszą zajmować większą powierzchnię na działce a my działkę mamy wąską...

W Twoim przypadku będzie to chyba rozwiązanie optymalne.

Kominkiem będziesz ogrzewał budynek, prądem przygotowywał ciepłą wodę i ewentualnie dogrzewał pomieszczenia.

Do kominków z płaszczem wodnym nie mam przekonania.

Pakman - zobacz tutaj:

http://www.z500.pl/index.php?projekt=8&rzuty=1&lustro=0

Powinien być tani :)

http://www.z500.pl/index.php?projekt=32&rzuty=1&lustro=0

ten można rozłożyć na etapy

http://www.z500.pl/index.php?projekt=14&rzuty=1&lustro=0

ten na małej powierzchni ma sporo "w sobie"

Tu jest całkiem fajny układ wnętrz i bryła domu :) :

http://www.z500.pl/index.php?wyszukiwanie=1&powierzchnia=&kondygnacje=&nazwa_projektu=

W tej pracowni sporo jest fajnych niedużych i prostych projektów

Mi osobiście najbardziej wpadł w oko z 45

Powodzenia :)

Ja mam gaz i kominek, na razie korzystamy z kominka, który skutecznie ogrzewa duży dom :)

Przelicz sobie koszty instalacji. Kominkiem de facto możesz ogrzewać, ale do odbioru musisz mieć inny rodzaj ogrzewania (elektryczne np). Sama instalacja gazowa + typowe co wodne wychodzi dosyć drogo - u nas był to jeden z większych wydatków w skali budowy. Liczę na oszczędności eksploatacyjne...

kombinacji jest duzo jesli chodzi o ogrzewanie

dowiedz sie ile bedzie Cie kosztowalo przylacze gazowe, potem piec, instalacja, nastepnie odszukaj watki na forum gdzie sa przeliczone koszty otrzymania cieplna z roznych mediow

z reszta zrob tak samo najpierw z kalkulacja kominka i kanalow do rozprowadzenia ciepla plus podgrzewanie eletryczne wody do mycia

i zobaczysz czy sie miescisz w budzecie

bez liczenia, tylko z pamieci. z roznych watkow na tym forum: czesto osoby budujace tu pisaly, ze wszelkie koszty od przylacza do gazowni,przez piec,rozprowadzenie instalacji i konczac na grzejnikach placili do 20 tys. - to jest 20% Twojego budzetu, ale najpierw wylicz, moze to w Twoim przypadku bedzie np. 9 tys.

Pzdr.

vib

pakman : My budujemy z bali, a to troche drozsza technologia. Firma Wasco, zmodyfikowany projekt ich Chaty 47. Maja tez kilka innych projektow < 90 m.kw. Np. Chata 94.

A poza tym to co Paulka zaproponowala wyglada bardzo ladnie :)

Co do pomieszczenia gospodarczego... wspominalismy o garazu? ;) Taki zwykly, blaszany. Na czas budowy i krotko potem mozna tam trzymac potrzebne rzeczy, a w pozniejszym terminie planujemy zbudowanie malego domku gospodarczego tuz przy tarasie. Koszty niewielkie i mozna je wygodnie rozlozyc w czasie.

PS. Aha, po dyskusji z paroma osobami, ktore juz maja doswiadzenie w budowaniu, i po przestudiowaniu wydan Muratora na ten temat, wybralismy ogrzewanie gazem + kominek typu "koza".

Jesli chodzi o ogrzewanie: musisz wiedzieć ile kosztowałby was gaz. Z reguły jednak to droga inwestycja, dlatego większość - dla ciebie - poleca inne rozwiązania.

Ten projekt też jest dobry (kopiuje na baba_budowniczy)!

Poddasze do rozważenia, choć i tak niezła powierzchnia jest na dole.

http://www.z500.pl/index.php?projekt=12&ogolne=1&lustro=0

Ten projekt też jest dobry (kopiuje na baba_budowniczy)!

Poddasze do rozważenia, choć i tak niezła powierzchnia jest na dole.

http://www.z500.pl/index.php?projekt=12&ogolne=1&lustro=0

mnie sie tez podoba ten projekt, mam tylko pytanie:

czy strop betonowy jest tanszy/drozszy od drewnianego - zakladajac, ze strop nie byl by nad calym parterem (pokoj dzienny,kuchnia otwarte az po dach) a na poddaszu brak takich rzeczy jak druga lazienka itp. - po prostu duze, zaadaptowane poddasze pod funkcjonalnosc: zwykly duzy pokoj "hobbystyczny" czy ewentualna wlasnie dodatkowa, zapasowa sypialnia/gabinecik

Pzdr.

vib

Nie było mnie stać na nic wiekszego...

Wybrałam dom drewniany z solidnej fabryki (tech. szkieletowa+drewniana oblicówka, wygląda jak z bala :wink: ), 65 metrów, do tego 15 metrów tarasu+balkonik w sypialni na górze, dokupiłam jeszcze tzw. narzedziówkę-5m2 za całość wraz z oknami, blochodachówką, okiennicami, schodami, podłogami zapłaciłam 55 tys (w tym transport, montaż), stan zero 10 tys, komin 3 tys, prąd do działki 2,5 tys, w 100 tys się zamknę.... :-?

Dasz radę! Powodzenia :D

Nie było mnie stać na nic wiekszego...

Wybrałam dom drewniany z solidnej fabryki (tech. szkieletowa+drewniana oblicówka, wygląda jak z bala :wink: ), 65 metrów, do tego 15 metrów tarasu+balkonik w sypialni na górze, dokupiłam jeszcze tzw. narzedziówkę-5m2 za całość wraz z oknami, blochodachówką, okiennicami, schodami, podłogami zapłaciłam 55 tys (w tym transport, montaż), stan zero 10 tys, komin 3 tys, prąd do działki 2,5 tys, w 100 tys się zamknę.... :-?

Dasz radę! Powodzenia :D

Czyli Ty również myślisz, że powinno się udać :)

A za Twój 55 tys. tylko?

55 K to stan surowy :roll: .

Trzeba jeszcze dołożyć ocieplenie, pewnie wykończenie ścian, instalacje (prąd, woda, ew. gaz, kanalizacja taka czy inna), podłogi (myślę o płytkach i panelach/parkiecie), coś do grzania, jakieś elementy wykończenia, przynajmniej umywalkę i kibelek szt 1 ;)

Po szybkim podsumowaniu JUŻ jest 70 K, a nie ma tego, o czym pisałam powyżej :roll:

100 nijak nie wystarczy, nawet przy skromnych założeniach

• 2 months później...
Dokładnie - 92m to za dużo, jest tak ja pisze Paulka, ja ten 65m też wybieram jak najprostszy ze względu na minimalizację kosztów

Na moj gust juz w polowie budowy bedziesz zalowal ze nie budujesz wiekszego. Cena jednostki nerwow/metr kw. - przy malym domku wychodzi o wiele wyzsza.