Pakman 16.10.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Witam. Wiem, że niektórych takie pytania mogą denerwować ale jednak je zadam bo ważne jest dla mnie zdanie innych ludzi. Po przemyśleniu naszych możliwości (jesteśmy małżeństwem dopiero co po ślubie) wyszło nam, że żeby mieć gdzie mieszkać to musimy wziąć kredyt. Tylko, że jeśli za mieszkanie mamy zapłacić około 90 tys. to postanowiliśmy zbudować mały domek (60 - 70 m2). Problem polega na tym, że kredyt możemy dostać tylko na około 130 tyś. (10 tyś ewentualnie możemy jeszcze mieć wkładu własnego). I teraz moja gorąca prośba - napiszcie proszę czy to się da zbudować za taką kwotę? Dodam, że działkę już mamy a dom nie musi być idealnie wykończony, możemy się narazie wprowadzić do jednego pokoju, kuchni i łazienki Projektu jeszcze nie wybraliśmy ale powiedzmy, że byłoby to coś w tym stylu co pod linkiem: http://www.dom-projekt.pl/orzeszkowo.php Podobno budowa domu to około 2000 zł za m2 (średnio), czy tak? Wiem, że to bardzo ogólne pytanie ale chciałbym znać Wasze zdanie (najlepiej osób, które mają jakieś doświadczenie w takich kwestiach). Mamy ambitny plan, żeby wszystko załatwić przez zimę i wiosną zaczynać. Jak uważacie, jest to wykonalne? Aha - działka ta jest na Śląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamuelMysia 16.10.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 No coz... nasz dom ma byc nawet jeszcze mniejszy od waszego A sytuacje mamy dosc podobna do waszej - mlode malzenstwo, dom w granicach 100-120 tysiecy PLN, jakies 90% na kredyt, decyzje podjelismy dlatego, ze mieszkanie w miescie kosztowaloby nas nawet drozej niz domek. I praca jakos idzie do przodu, zreszta wyst arczy spojrzec na nasz dziennik budowy Roznica miedzy nami taka, ze ojciec Mysi zna sie chyba na kazdym etapie i metodzie budowania, a jego pomoc daje sie bardzo wymiernie wyliczyc w oszczednosciach. Na przyklad fundamenty robimy sami, placac tylko za materialy, a i to nie wszystkie... no ale z drugiej strony my budujemy z drewna, co jest troche drozsze od murowania. W kazdym razie, mysle, ze taka budowa jest jak najbardziej mozliwa do zrealizowania Powodzenia Samuel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 18.10.2006 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jestem w trakcie, stan surowy. Jak dla mnie, budujcie się. Z prozaicznej przyczyny, że na Śląsku to raczej media powiniście mieć pod ręką (tam nie ma chyba miejsc "pomiędzy miastami"). Utrzymanie domu jak na fotce Orzeszkowa musi byc nieduże, a dopóki katastru nie wprowadzą, to powinno być ze dwa razy tańsze niźli w bloku.Jak wprowadzą katastry, to i tak damy "dyla" do krajów, gdzie jest prawdziwa demokracja (np Brytania, Irlandia, USA, a nie parodia demokracji jak u nas), bo tutaj już wystarczająco jesteśmy okradani, nieprawdaż? Tu niech wszystko gnije, razem z kastą polityczną.Kredyt będzie trudno wziąć, bo trzeba mieć pokrycie co do całego kosztorysu. Oby problem nie wyszedł w kosztorysowaniu i w "oporach bankowych". Jak przejdziecie przez bank i ich piętrzące się trudności, to spoko wybudujecie dom. Nie wszędzie musi być drewno, kafle etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slavo Kulawy 22.10.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2006 Zawsze chociażby malutki domek będzie lepszy i wygodniejszy od ciasnoty mieszkaniowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 26.10.2006 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Z własnego doświadczenia i po podobnych przemyśleniach, z tą różnicą że mieliśmy własne mieszkanie, które spieniężyliśmy. Na wsi lubelskiej za 70 tys mamy dom 120m parterowy(z możliwością późniejszego poddasza), suporeks+12 styropianu zaklejowane, okna Vidok dwustronny kolor (czyli 30% drożej), chudziak i blachę na dachu. Przyłącze wodne i prądu, rozprowadzoną kanalizację. Została na zimę kupa piachu na wylewki i styropian na podłogę (10). Strop ma być drewniany ale na razie są tylko belki. Projekt mam indywidualny, wszystko liczone dokładnie, materiały na f-re bo muszę z fiskusem się rozliczyć za mieszkanie. Tyle w dużym skrócie, bo znowu będzie wojna że to niemożliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 26.10.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Zawsze chociażby malutki domek będzie lepszy i wygodniejszy od ciasnoty mieszkaniowej Dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombi 26.10.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 potwierdzam tez buduje sobie mały domek ale drewniak konstrukcj szkielet bo cociaż mam mieszkanie w blokowisku mam dosć miasta i liczę że budowa nie pochłonie więcej jak 100 tys i to budziet wsio a buduje się syst. gospodarczym wam równiez proponuj e ZACZYNAJCIE to nic strasznego POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slavo Kulawy 30.10.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ja z kolei kupiłem do remontu dom z 1928 r. (można znależć np. pod podłogą ciekawe rzeczy-super zabawa), remontowałem 2 lata i choć wiele jest do zrobienia: to po gniężdżeniu się (w trzy osoby-2+1) w kawalerce czujemy teraz luzik. Aktualnie zaczynam kampanię pod kryptonimem: pozwolenie na budowę garażu-huraaa, do boju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paluch_gda 31.10.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Nie ma sie co zastanawiac. Budowa bedzie lepsza niz jakiekolwiek mieszkanie w tej cenie. My z zoną mamy dzialke 800m2 i na niej stawiamy domek z uzytkowym poddaszem 67m2. Calkiem niedrogo wyjdzie. Do wgladu http://www.mgprojekt.com.pl/domki/chatka/index.php Jak dla nas zajefajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 31.10.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 PakmanDopóki jestescie sami, to taki mały domek w zupełności Wam wystarczy.Ale musisz na niego spojrzeć z perspektywy czasu i powiększenia rodziny.Z pewnością przyjdzie taki czas, że w tak małym domku zacznie Wam doskwierać ciasnota.Dobrze by było, byś przy wyborze projektu, wziął pod uwagę jego rozbudowę w przyszłości. Pamiętam kiedyś w Muratorze był opisany taki dom, który "rósł" w miarę potrzeb jego mieszkańców. Projekt jego rozbudowy był wzięty pod uwagę już na samym początku, co pozwoliło później na sensowne jego powiększenie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutenhamon 31.10.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 nawet najmniejszy domek lepszy od mieszkania, oczywiście dla tych którzy wolą domki choć znam takich którzy wola mieszkania ja stawiam na dom, bo to przede wszystkim własny ogród, zreszta ceny mieszkań są kosmiczne zwłaszcza tych nowych Tola ma racje, można pomysleć o takim domu do rozbudowy - wtedy jest wybór mozna powiększyć ale nie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slavo Kulawy 31.10.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2006 W mieszkaniu 67m2 o wiele prędzej odczuje sie ciasnote niz w takim samym domku. W domku można poczuć się o wiele swobodniej, dzięki ogródkowi i większej prywatności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natlaka 02.11.2006 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 hej! My też kupilismy mały domek z działka i jestesmy szczęśliwi że zamienimy ciasne mieszkanie. Czeka nas dożo pracy : remont , rozbudowa i przeprowadzka z małymi dziecmi z miasta na wieś .Mimo wszystko cieszymy się jak dzici .POWODZENIA i głowa do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 13.12.2006 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 he moze nie na temat ale u mnie w krakowie za 45 metrów w bloku sprzed 20 lat trrzba dac 300tys .Dlatego bedzie dom wam też polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 14.12.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Świat zwariował !! Dzisiaj przeczytałem ofertę sprzedaży nowego mieszkania - nowe technologie 50 m kw. w Pruszczu Gdańskim (miasto 23.000 ludzi 10 km od centrum Gdańska). Cena 280.000 zł . Dla zainteresowanych oferta wisi w gablocie obok wejścia do banku PKO BP w centrum miasta . Tylko się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 14.12.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Na razie lepsze mieszkanie. Popracujecie, dorobicie się to zbudujecie sobie coś większego, jak np. my. nasz dom będzie miał 382,78 m2 całkowitej, a dochodzimy do niego już parę lat. Mieszkanie ma ok.80m2 całkowitej, zapłąciliśmy ok. 140000+70000wykończenia = ~210 000 PLN mamy zamiar sprzedać za ~430 000 PLN'ów + opłąty(notariusz, księga wieczysta itp.) weźmiemy kredyt na całość (~~800 000 PLN'ów?) i po 1-3 latach spłacimy go w całości dzięki fund. inwest. (~430 000+~100%zysku=~860 000 PLN'ów) ------------------------------------------------------------------------------------------- nasz domek http://dom-jednorodzinny.pl/?Section0=-1&Product=66 pow. uż=158,58 m2 pow.całkowita=382,78 (uż+piwnica, strych, skosy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 14.12.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 "ksetvipb"]Na razie lepsze mieszkanie. Popracujecie, dorobicie się to zbudujecie sobie coś większego, jak np. my. nasz dom będzie miał 382,78 m2 całkowitej, a dochodzimy do niego już parę lat. Mieszkanie ma ok.80m2 całkowitej, zapłąciliśmy ok. 140000+70000wykończenia = ~210 000 PLN mamy zamiar sprzedać za ~430 000 PLN'ów + opłąty(notariusz, księga wieczysta itp.) weźmiemy kredyt na całość (~~800 000 PLN'ów?) i po 1-3 latach spłacimy go w całości dzięki fund. inwest. (~430 000+~100%zysku=~860 000 PLN'ów) łomatko! nasz kolega Andre tak czasami mówi do autora watku i wszystkich majacych zamiar budować: nawet mały, ale własny, zawsze można zbudować "kiedyś" większy (ale po co?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm_wilk 14.12.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Ja bym budowała mały domek. Ktoś na forum pisał że wybudował domek za 100 000 zł do zamieszkania ale prawie wszystko robił sam. Więc jak troszkę fachowcy pomogą to się uda.Powidzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ksetvipb 16.12.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 "ksetvipb"]Na razie lepsze mieszkanie. Popracujecie, dorobicie się to zbudujecie sobie coś większego, jak np. my. nasz dom będzie miał 382,78 m2 całkowitej, a dochodzimy do niego już parę lat. Mieszkanie ma ok.80m2 całkowitej, zapłąciliśmy ok. 140000+70000wykończenia = ~210 000 PLN mamy zamiar sprzedać za ~430 000 PLN'ów + opłąty(notariusz, księga wieczysta itp.) weźmiemy kredyt na całość (~~800 000 PLN'ów?) i po 1-3 latach spłacimy go w całości dzięki fund. inwest. (~430 000+~100%zysku=~860 000 PLN'ów) łomatko! nasz kolega Andre tak czasami mówi do autora watku i wszystkich majacych zamiar budować: nawet mały, ale własny, zawsze można zbudować "kiedyś" większy (ale po co?) ...(po to, że to trochę mało... ...PRL już się skończył i nie buduje się już kostek jak z czasów Gierek/Gomułka, ani mieszkań w Wielkich Płytach; i jedno, i drugie wielkości domku dla lalek...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullla3 01.03.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 "My" zdecydowalismy sie na budowe nieduzego domku (72mkw netto) + mały stryszek. Działke posiadalismy juz wczesniej. Poczatkowo zastanawialismy się: sprzedac działke, kupić mieszkanie, zamienić, sprzedac, kupic ... W efekcie koncowym postanowilismy budowac! W tym roku bedziemy sie wprowadzac . Jestem zadowolona z naszej decyzcji. Ceny mieszkan w Warszawie to jakas absurd kawalerka 30 mkw, powyżej 200.000 zł! - za ta cene bardziej opłaca sie postawic dom, nawet gdy bedzie on nieduży... pozdrawiam, ullla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts