Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej grubości rurka do cyrkulacji?

Tommco

Recommended Posts

Jakiej rurki należy użyć do cyrkulacji, jeśli rurki doprowadzające wode do punktów ujec wodnych maja średnice 15mm. Czy cyrkulacja jest warta świeczki, jesli najwieksza odleglosc punktu poboru wody od kotla to ok 6 m? Czy watra skorka wyprawki? Jesli ktoc sie na tym zna, to prosze o male wtajemniczenie.

Pozdrawiam

Przepompowanie to jedno, a doliczyć trzeba jeszcze koszty podgrzania cyrkulującej wody i wykonania dodatkowego obwodu. Nie wiem czy jest sens liczyć to wszystko. Dla mnie raczej komfort w tym wypadku przeważa nad ekonomią. Osobiście mam zamiar zainstalować w lazienkach czujniki ruchu, aby cyrkulacja byla uruchamiana tylko wtedy gdy jest to konieczne.

Cyrkulacje wymyślono nie dla oszczędności tylko dla komfortu.

Ale:

1. Straty ciepła nie są duże (jeśli rurki są zaizolowane), a w sezonie grzewczym wogóle pomijalne bo odbywają się wewnątrz budynku, a tym samym "wspomagają" CO. Zresztą bez cyrkulacji są straty tzw: "postojowe" - to prawie to samo

2. Do sterowania cyrkulacją najczęsciej stosuje się wyłącznik czasowy (dobowy kosztuje kilkanaście złotych, tygodniowy ca 50). Wystarczy włączyć cyrkulacje z rana (gdy wstają domownicy) na 1-2 godziny i po południu lub z wieczora. Przez reszte doby pompka nie pracuje. Nie wiem jaką moc ma pompka do cyrkulacji, ale gdyby to było 100W to miesięczny koszt cyrkulacji wyniósłby: 8*100*30=24 kWh < 10,- pln - wystarczy zrezygnować z 2-3 piw miesięcznie i cyrkulacje masz za darmo :smile:

3. Z tego co mi wiadomo to do cyrkulacji często stosuje się węższe rurki (10?). Chodzi tylko o to żeby woda w rurach nie stała, wymiana może być powolna - to wystarczy, żeby woda nie stygła.

Tu zgoda - cyrkulacja jest dla komfortu i mimo strat, pradu i rurek ktore kosztuja warto ja zalozyc. Mam duze watpliwosci czy wlaczenie jej rano i wieczorem wystarczy. U mnie jak cyrkulacja sie wylaczy to po godzinie juz trzeba dosc dlugo czekac na ciepla wode. Juz lepiej jest wlaczac ja np. na 5 minut i 5 minut pozostawiac wylaczona. A w praktyce to moze dzialac caly dzien i byc wylaczana jedynie w nocy. Dzisiejsze pompki maja male moce (np. 25W) tak wiec praca np. 15 godzin dziennie to koszt ok 4zl miesiecznie. Nie ma sie wiec co nimi przejmowac. Straty ogranocza sie izolacja a zima faktycznie sa one zuzyte na dodatkowe ogrzamie domu. Rury moga byc cienkie, 15 w zupelnosci wstarcza.

D.

On 2003-04-16 08:46, Jasiu wrote:

2. Do sterowania cyrkulacją najczęsciej stosuje się wyłącznik czasowy (dobowy kosztuje kilkanaście złotych, tygodniowy ca 50).

prosty czujnik ruchu kosztuje okolo 30PLN.

przy zastosowaniu zegara albo czujnika ruchu mozna dodatkowo sterowac takze wentylacja.

Tyle, że trzeba troche więcej kabelków rozciągnąć - bo czujnik trzeba zamontować w łazience, a pompka jest w kotłowni.

Nie chodzi tu o koszty tylko komplikacje systemu - oszczędność niewielka, a trzeba się trochę nagimnastykować. A z zamontowaniem i obsługą wyłącznika czasowego poradzi sobie każda blondynka potrafiąca ugotowac jajko na miękko :wink:

Dodatkowo jeśli pompka cyrkulacyjna ma moc 25W to zabawa w ciągłe załączanie i wyłączanie wogóle nie ma sensu.

Czujnik - fajna rzecz, szczegónie jeśli połączy się cyrkulacje z oświetleniem, muzyczką i wentylatorkiem - "full automatic" :smile:

Ale sterowanie samą cyrkulacją za pomoca czujnika to nadmiar luksusu - szczególnie jak się ma "szybką" rodzinkę. Moje chłopaki propocedure mycia rąk zamykają w 30 sekundach od wejścia do wyjścia z łazienki. W tym czasie ciepła woda nie zdąży nawet dojść do połowy rury :smile: