Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tosiu -ale masz PIĘKNĄ PODŁOGÓWKĘ!!! :o :D

http://images27.fotosik.pl/205/d4dfded102345691.jpg

Wszędzie będzie (góra+dół?) -bo ja po przewertowaniu forum wszeż i wzdłuż zdecydowałam, że wszędzie -czy to dobrze okaże się "w praniu" :roll: ... najwyżej będę kozy wstawiała do każdego pokoju :wink:

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie wiem możemy ponegocjować

Wysłałem zapytanie i dostałem :

Fröndenberg 07.05.08

OFERTA dla odbiorcow hurtowych

Oferta wazna do odwolania, ceny netto Euro. Odbior 03238 Finsterwalde

Fabryczna jakosc betonu !

Kostka brukowa beton 20x10x6cm 8cm 10cm

szara 4,95/m2 5,50/m2 6,60/m2

zolta.braz,czerwona,antracyt 6,05/m2 6,60/m2 8,15/m2

Jesienny lisc 7,25/m2 7,80/m2 ----

Kraweznik szary 6/25/100 1.55/mb 8/20/100 1,55/mb

Plyta azurowa 8/40,5/61 szara 5,52 / m2

Ceny wazne dla komisji od 2 aut przy odbiorze do 2 tygodni.

Palety : zastaw 7,50 ,zwrot 6,00 €. Palety 1280 x 900mm 3 plozy

Przy kostce 6 cm ladujemy 14 palet = 188,3m2.

Obrzeza 6cm :na palecie 39 sztuk = 39 mb. o wadze 1385 kg.

Plyta azurowa pakowana na palety po 12 m2 , 19 palet cale auto 24 tony

Platnosc : uprzednie wykupienie komisji ,platnosc przy odbiorze platnosc ALLEGRO

Transport wlasny albo Pan Sudol z Boleslawca, Pan Pluta z Olawy.

Zapraszam do wspolpracy,

z powazaniem

Schlenga-Bausysteme Vat: DE193858202, Tel.0049.171.4738754

Darius Schlenga

Faktura vat 0% dla firm z czynnym vatem europejskim.

Faktura + 19% vat. Niemieckiego dla odbiorcow prywatnych.

No i jeśli chodzi o transport to trzeba chyba liczyć około 2,50 zł za kilometr ( liczone w obie strony ) . No możma by się pokusić o poszukanie w spedycjach i pewnie byłoby taniej .

No i pewnie trzeba by w koszty wkalkulować także ceny palet .

Kachan na dole jest wszędzie a na górze tylko w łazienkach i praktycznie w naszej sypialni. Bo od północy. Pewnie będę załować - prawdasz Wicku?? :D :D :D :D ale cóż. Dziewczyny od południa mają sypialnie więc będzie ok.
Wcius a ty na już czy, mozesz poczekać po Ciele Bożym???? Bo ja od soboty w rozjazdach. A ta szara to jak wygląda?????

Spoko - nawet dłużej .

Na razie się tylko przymierzam .

Kachan na dole jest wszędzie a na górze tylko w łazienkach i praktycznie w naszej sypialni. Bo od północy. Pewnie będę załować - prawdasz Wicku?? :D :D :D :D ale cóż. Dziewczyny od południa mają sypialnie więc będzie ok.

To , jak się sprawi podłogówka , okaże się za niecały rok ( szczególnie pod drewnianymi podłogami >

Mi decyzję o całościoowej podłogówce pomógł podjąć początkowy zamysł instalacji pompy ciepła ( koszty jednak nie pozwoliły ) i instalacji niskotemperaturowej ( piec kondensacyjny też się lepiej czuje w niższych temperaturach ).

Jeżeli gaz bardzo podrożeje to wrócę do pompy ( a może zaczną dawać dofinansowanie ) .

Tylkojak będą Ci te wylewki robić to bardzo zwracaj uwagę na narożniki i przy ścianach .

Wielu fachowców lubi robiC w trudno dostępnych miejscach delikatne zawyżenia i potem problem z podłogą .

świetna racja, ja to myślę jeszcze o kolektorach

A klektor to może sam zrobię jak już się wprowadzę ( jak czasu starczy )

Przy dzisiejszych cenach jest to chyba taka sobie inwestycja ( przelicz cenę instalacji na koszt prądu i policz na ile lat wystarczy )

Tylkojak będą Ci te wylewki robić to bardzo zwracaj uwagę na narożniki i przy ścianach .

Wielu fachowców lubi robiC w trudno dostępnych miejscach delikatne zawyżenia i potem problem z podłogą .

A ty miałeś bo ja tych twoich zamówiłam??? I czy, na podłogówek to nie powinna być rzadsza ???? I czy Szybki Mirek robił Ci próbę ciśnieniową??? Wumil się dopytuje.

Tosinku, wczoraj wisiałam na komórce od 18.00 do 22.00.

Hydraulik, elektryk, architekt wnętrz, wykonawca, biedny dostawca okien, dekarz, dostawca kibla......... Tylko spokojnie :):)

A ty miałeś bo ja tych twoich zamówiłam??? I czy, na podłogówek to nie powinna być rzadsza ???? I czy Szybki Mirek robił Ci próbę ciśnieniową??? Wumil się dopytuje.

Ci moi w zasadzie wszystko zrobili ok ( 2 narożniki musiałem poprawiać ) .

No i w salonie , przez środek biegnie sobie lekki garb .

I zauważyłem to dopiero po ułożeniu podłogi .

U znajomych to pod ścianami prawie wszędzie mieli pod górkę .

Co do próby - takowej nie było .

A to z powodu :

1. Sam uczestniczyłem w robocie .

2. Mirek stwierdził - nie trzeba i jakoś mam do niego zaufanie .

3. Rurki do podłogówki są fabrycznie sprawdzane ( podobno każdy krąg ) - no chyba że się kupi jakieś badziewie po 2zł/m .

Efekt : od stycznia w rurkach jest woda , podłogówka grzeje , podłogi i stropy są suche , wody w instalacji nie ubywa .

Czyli wszystko jest OK .

No bo jeśli rurki nie są łączone , dobrze ułożone , nie pozałamywane to jedynym miejscem nieszczelności może być rozdzielacz - ten z kolei jest na wierzchu .

Wicku -to pompę ciepła można sobie zainstalowac później? Pytam bom zielona w tym temacie -i od razu pomysł odrzucony (koszty....), dletego kupujemy kondensat Vailanta i do tego kominek wodny Lechma. Ceny gazu są dobijające -więc jeśli byłaby alternatywa montażu pompy za kilka lat to byłoby fajowo :wink: Chociaż nasz UKOCHANY RZĄD może sprawic, że za ciepło z gruntu i ze słońca -też trzeba będzie płacic -np. akcyza na promienie słoneczne :D Co do solarów to też planujemy -ale najwcześniej za rok (kasa...). A na podłogówce -tak jak u Wicka będą u nas deski 3 warstwowe -merbau, dąb i badi -daj Boże żeby było cieplutko :-? ...
Tosinku, słońce moje, jak Twój modrzew, żyje?

Wicku a ja mam jedną złączkę, co prawdą Wumil twierdzi, że będzie na wieszchu ale obiekcje ma. Jak układała ekipa Mirka to sama widziałam. Bo jak się domyślacie to nie wytrzymałam i chodziłam sama z poziomicom.

Kachno miło, że wpadasz

Tolu, mój modrzew od przytulania ma pełno slicznych igiełek i rośnie. A w ogóle to już posadziłam zagon truskawek, dwie porzeczki, 4 tuje i kwiatki. Jak zacznie wyglądać dam znać obrazkowo

Ja też sobie kupiłam modrzew :) tylko jakiś dziwny... taki patyk 150cm (podobno już nie urośnie..) a na końcu ma "grzywę", która ma narastac na kształt wodospadu... Pan sprzedawca tak poetycko go zachwalał, że kupiłam -zobaczymy :roll: ...
Ja też sobie kupiłam modrzew :) tylko jakiś dziwny... taki patyk 150cm (podobno już nie urośnie..) a na końcu ma "grzywę", która ma narastac na kształt wodospadu... Pan sprzedawca tak poetycko go zachwalał, że kupiłam -zobaczymy :roll: ...

Kachna mój ma...................16 m i w tym roku oszalał, gamą zieleni i długości igiełek. A w zeszłym roku wyglądał mizernie, ale Tola kazała przytulać i naprawdę działa :D :D :D Właśnie wróciłam z podlewania roślinności I to jest radość!!

Wicku -to pompę ciepła można sobie zainstalowac później? Pytam bom zielona w tym temacie -i od razu pomysł odrzucony (koszty....), dletego kupujemy kondensat Vailanta i do tego kominek wodny Lechma. ..

A no przecież pompa ciepła to takie ustrojstwo co zamienia ciepło z ziemi na ciepło czynnika grzewczego i tenże czynnik wpuszczamy do rurek podłogówki ( wyjątek to pompa z bezpośrednim parowaniem)

Podstawa ( dla uzyskania odpowiedniego COP /sprawności/ ) to instalacja niskotemperaturowa ( a taka jest właśnie podłogówka ) .

Kondensat - dobry wybór .

Co do kominka wodnego to bym dyskutował .

Zastanów się , czy sechcesz mieć w salonie kotłownię .

Spróbuj oszacować ile musisz spalić drewna do ogrzania , ile z tego bedzie popiołu ( czytaj bałaganu ) .

Czy aby nie taniej ( zakładając sporadyczne używanie kominka i tylko do ewentualnego dogrzania ) jest zrobienie zwykłego kominka i ewentualne rozprowadzenie ciepła ?

Fakt - to rozprowadzenie też ma wady : wysoka temperatura powietrza przypala kurz i niestety ściany w okolicach kratek czernieją .

Co do tej złączki - nie zaleca się . No ale jeśli już z jakiegoś powodu musi być to całe szczęście , że będzie w razie czego dostępna . Nie znaczy to że coś się stanie . A jeśli ( tfu ,tfu ) coś by przeciekało to Mirek na swoją robotę daje gwarancję . Wyjątek - klient każe coś zrobić na własną odpowiedzialność .

No bo może lepiej dać jedną złączkę niż dokupować kolejny , 100 lub 200-metrowy krąg rury .

Co do kominka wodnego to bym dyskutował .

Za późno -już kupiony :D i nawet 5 kubików drzewa "na zapas" :wink: Będziemy palkic zapewne sporadycznie - i raczej "relaksacyjnie" -a jeśli przy okazji trochę ciepła w rurki pójdzie (przez zasobnik 2wężownicowy) -to dodatkowy plus będzie :wink:

Tosiu -czy myślisz, że tulenie 1,5metrowego modrzewia w formie patyka -może odnieśc wymierne rezultaty? :roll: :wink: