kachna28 07.05.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tosiu -ale masz PIĘKNĄ PODŁOGÓWKĘ!!! http://images27.fotosik.pl/205/d4dfded102345691.jpg Wszędzie będzie (góra+dół?) -bo ja po przewertowaniu forum wszeż i wzdłuż zdecydowałam, że wszędzie -czy to dobrze okaże się "w praniu" ... najwyżej będę kozy wstawiała do każdego pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.05.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ta kostka była na Allegro http://www.allegro.pl/item354571949_kostka_brukowa_betonowa_6_cm_niemiecka_super_cena.html nie wiem możemy ponegocjować Wysłałem zapytanie i dostałem : Fröndenberg 07.05.08 OFERTA dla odbiorcow hurtowych Oferta wazna do odwolania, ceny netto Euro. Odbior 03238 Finsterwalde Fabryczna jakosc betonu ! Kostka brukowa beton 20x10x6cm 8cm 10cm szara 4,95/m2 5,50/m2 6,60/m2 zolta.braz,czerwona,antracyt 6,05/m2 6,60/m2 8,15/m2 Jesienny lisc 7,25/m2 7,80/m2 ---- Kraweznik szary 6/25/100 1.55/mb 8/20/100 1,55/mb Plyta azurowa 8/40,5/61 szara 5,52 / m2 Ceny wazne dla komisji od 2 aut przy odbiorze do 2 tygodni. Palety : zastaw 7,50 ,zwrot 6,00 €. Palety 1280 x 900mm 3 plozy Przy kostce 6 cm ladujemy 14 palet = 188,3m2. Obrzeza 6cm :na palecie 39 sztuk = 39 mb. o wadze 1385 kg. Plyta azurowa pakowana na palety po 12 m2 , 19 palet cale auto 24 tony Platnosc : uprzednie wykupienie komisji ,platnosc przy odbiorze platnosc ALLEGRO Transport wlasny albo Pan Sudol z Boleslawca, Pan Pluta z Olawy. Zapraszam do wspolpracy, z powazaniem Schlenga-Bausysteme Vat: DE193858202, Tel.0049.171.4738754 Darius Schlenga Faktura vat 0% dla firm z czynnym vatem europejskim. Faktura + 19% vat. Niemieckiego dla odbiorcow prywatnych. No i jeśli chodzi o transport to trzeba chyba liczyć około 2,50 zł za kilometr ( liczone w obie strony ) . No możma by się pokusić o poszukanie w spedycjach i pewnie byłoby taniej . No i pewnie trzeba by w koszty wkalkulować także ceny palet . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.05.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Wcius a ty na już czy, mozesz poczekać po Ciele Bożym???? Bo ja od soboty w rozjazdach. A ta szara to jak wygląda????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.05.2008 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Kachan na dole jest wszędzie a na górze tylko w łazienkach i praktycznie w naszej sypialni. Bo od północy. Pewnie będę załować - prawdasz Wicku?? ale cóż. Dziewczyny od południa mają sypialnie więc będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.05.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Wcius a ty na już czy, mozesz poczekać po Ciele Bożym???? Bo ja od soboty w rozjazdach. A ta szara to jak wygląda????? Spoko - nawet dłużej . Na razie się tylko przymierzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Kachan na dole jest wszędzie a na górze tylko w łazienkach i praktycznie w naszej sypialni. Bo od północy. Pewnie będę załować - prawdasz Wicku?? ale cóż. Dziewczyny od południa mają sypialnie więc będzie ok. To , jak się sprawi podłogówka , okaże się za niecały rok ( szczególnie pod drewnianymi podłogami > Mi decyzję o całościoowej podłogówce pomógł podjąć początkowy zamysł instalacji pompy ciepła ( koszty jednak nie pozwoliły ) i instalacji niskotemperaturowej ( piec kondensacyjny też się lepiej czuje w niższych temperaturach ). Jeżeli gaz bardzo podrożeje to wrócę do pompy ( a może zaczną dawać dofinansowanie ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.05.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 świetna racja, ja to myślę jeszcze o kolektorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.05.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tylkojak będą Ci te wylewki robić to bardzo zwracaj uwagę na narożniki i przy ścianach .Wielu fachowców lubi robiC w trudno dostępnych miejscach delikatne zawyżenia i potem problem z podłogą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 07.05.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 świetna racja, ja to myślę jeszcze o kolektorach A klektor to może sam zrobię jak już się wprowadzę ( jak czasu starczy ) Przy dzisiejszych cenach jest to chyba taka sobie inwestycja ( przelicz cenę instalacji na koszt prądu i policz na ile lat wystarczy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 07.05.2008 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tylkojak będą Ci te wylewki robić to bardzo zwracaj uwagę na narożniki i przy ścianach . Wielu fachowców lubi robiC w trudno dostępnych miejscach delikatne zawyżenia i potem problem z podłogą . A ty miałeś bo ja tych twoich zamówiłam??? I czy, na podłogówek to nie powinna być rzadsza ???? I czy Szybki Mirek robił Ci próbę ciśnieniową??? Wumil się dopytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.05.2008 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Tosinku, wczoraj wisiałam na komórce od 18.00 do 22.00. Hydraulik, elektryk, architekt wnętrz, wykonawca, biedny dostawca okien, dekarz, dostawca kibla......... Tylko spokojnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.05.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 A ty miałeś bo ja tych twoich zamówiłam??? I czy, na podłogówek to nie powinna być rzadsza ???? I czy Szybki Mirek robił Ci próbę ciśnieniową??? Wumil się dopytuje. Ci moi w zasadzie wszystko zrobili ok ( 2 narożniki musiałem poprawiać ) . No i w salonie , przez środek biegnie sobie lekki garb . I zauważyłem to dopiero po ułożeniu podłogi . U znajomych to pod ścianami prawie wszędzie mieli pod górkę . Co do próby - takowej nie było . A to z powodu : 1. Sam uczestniczyłem w robocie . 2. Mirek stwierdził - nie trzeba i jakoś mam do niego zaufanie . 3. Rurki do podłogówki są fabrycznie sprawdzane ( podobno każdy krąg ) - no chyba że się kupi jakieś badziewie po 2zł/m . Efekt : od stycznia w rurkach jest woda , podłogówka grzeje , podłogi i stropy są suche , wody w instalacji nie ubywa . Czyli wszystko jest OK . No bo jeśli rurki nie są łączone , dobrze ułożone , nie pozałamywane to jedynym miejscem nieszczelności może być rozdzielacz - ten z kolei jest na wierzchu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.05.2008 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Wicku -to pompę ciepła można sobie zainstalowac później? Pytam bom zielona w tym temacie -i od razu pomysł odrzucony (koszty....), dletego kupujemy kondensat Vailanta i do tego kominek wodny Lechma. Ceny gazu są dobijające -więc jeśli byłaby alternatywa montażu pompy za kilka lat to byłoby fajowo Chociaż nasz UKOCHANY RZĄD może sprawic, że za ciepło z gruntu i ze słońca -też trzeba będzie płacic -np. akcyza na promienie słoneczne Co do solarów to też planujemy -ale najwcześniej za rok (kasa...). A na podłogówce -tak jak u Wicka będą u nas deski 3 warstwowe -merbau, dąb i badi -daj Boże żeby było cieplutko ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 08.05.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Tosinku, słońce moje, jak Twój modrzew, żyje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 08.05.2008 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Wicku a ja mam jedną złączkę, co prawdą Wumil twierdzi, że będzie na wieszchu ale obiekcje ma. Jak układała ekipa Mirka to sama widziałam. Bo jak się domyślacie to nie wytrzymałam i chodziłam sama z poziomicom.Kachno miło, że wpadaszTolu, mój modrzew od przytulania ma pełno slicznych igiełek i rośnie. A w ogóle to już posadziłam zagon truskawek, dwie porzeczki, 4 tuje i kwiatki. Jak zacznie wyglądać dam znać obrazkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 08.05.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja też sobie kupiłam modrzew tylko jakiś dziwny... taki patyk 150cm (podobno już nie urośnie..) a na końcu ma "grzywę", która ma narastac na kształt wodospadu... Pan sprzedawca tak poetycko go zachwalał, że kupiłam -zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosinek 08.05.2008 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Ja też sobie kupiłam modrzew tylko jakiś dziwny... taki patyk 150cm (podobno już nie urośnie..) a na końcu ma "grzywę", która ma narastac na kształt wodospadu... Pan sprzedawca tak poetycko go zachwalał, że kupiłam -zobaczymy ... Kachna mój ma...................16 m i w tym roku oszalał, gamą zieleni i długości igiełek. A w zeszłym roku wyglądał mizernie, ale Tola kazała przytulać i naprawdę działa Właśnie wróciłam z podlewania roślinności I to jest radość!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 08.05.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Wicku -to pompę ciepła można sobie zainstalowac później? Pytam bom zielona w tym temacie -i od razu pomysł odrzucony (koszty....), dletego kupujemy kondensat Vailanta i do tego kominek wodny Lechma. .. A no przecież pompa ciepła to takie ustrojstwo co zamienia ciepło z ziemi na ciepło czynnika grzewczego i tenże czynnik wpuszczamy do rurek podłogówki ( wyjątek to pompa z bezpośrednim parowaniem) Podstawa ( dla uzyskania odpowiedniego COP /sprawności/ ) to instalacja niskotemperaturowa ( a taka jest właśnie podłogówka ) . Kondensat - dobry wybór . Co do kominka wodnego to bym dyskutował . Zastanów się , czy sechcesz mieć w salonie kotłownię . Spróbuj oszacować ile musisz spalić drewna do ogrzania , ile z tego bedzie popiołu ( czytaj bałaganu ) . Czy aby nie taniej ( zakładając sporadyczne używanie kominka i tylko do ewentualnego dogrzania ) jest zrobienie zwykłego kominka i ewentualne rozprowadzenie ciepła ? Fakt - to rozprowadzenie też ma wady : wysoka temperatura powietrza przypala kurz i niestety ściany w okolicach kratek czernieją . Co do tej złączki - nie zaleca się . No ale jeśli już z jakiegoś powodu musi być to całe szczęście , że będzie w razie czego dostępna . Nie znaczy to że coś się stanie . A jeśli ( tfu ,tfu ) coś by przeciekało to Mirek na swoją robotę daje gwarancję . Wyjątek - klient każe coś zrobić na własną odpowiedzialność . No bo może lepiej dać jedną złączkę niż dokupować kolejny , 100 lub 200-metrowy krąg rury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 09.05.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Co do kominka wodnego to bym dyskutował . Za późno -już kupiony i nawet 5 kubików drzewa "na zapas" Będziemy palkic zapewne sporadycznie - i raczej "relaksacyjnie" -a jeśli przy okazji trochę ciepła w rurki pójdzie (przez zasobnik 2wężownicowy) -to dodatkowy plus będzie Tosiu -czy myślisz, że tulenie 1,5metrowego modrzewia w formie patyka -może odnieśc wymierne rezultaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malgoska i Gabe 09.05.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Normalnie zazdroszcze postepu prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts