Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wolnoć Tośku w swoim domku - komenentarze uczesne i nie

tosinek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem gdzie to napisać ale zamieszczam własny list i błagam o pomoc

Szanowni Państwo, Drodzy Przyjaciele,

zwracam się z wielką prośbą o podarowanie mojej Mamie najcenniejszego leku – własnej krwi. Moja Mama w zeszłym tygodniu przeszła operację, po której niestety nastąpiły komplikacje. Obecnie leży na Oiomie i czeka na transfuzje krwi, potrzebuje aż 4 jednostki. Musi dostać krew w przeciągu następnych 24 godzin. Stacja krwiodawstwa poinformowała szpital, że przygotuje jedną jednostkę,może więcej chyba, że rodzina zorganizuje 3 jednostki dowolnej grupy na zamianę. I stąd moja prośba. Jeśli możecie oddać sami, albo znacie kogoś, kto mógłby to zrobić to bardzo prosimy o pomoc. W stacji krwiodawstwa należy podać dane mojej Mamy: Izabella Siatkowska, Międzyleski Szpital Specjalistyczny, odział OIOM. Moja córka Monia, będzie cały czas pod telefonem i podjedzie do Państwa aby odebrać stosowną karteczkę . Podaję jej telefon 510 304 259

serdecznie dziękuję i proszę o dobre myśli dla mojej Mamy

Agnieszka Tosia

Tośka .... ja tez w weekend byłam z doskoku i nie zauwazyłam tego wpisu ....

Tośka , babo - dlaczego ty nie umieściłas tego wpisu na wymianie doświadczeń dupnymi drukowanymi literami? :o byłaby szansa zauważyc :roll:

Ponury dziś przekleił dopiero -

pewnie mu to umknęło tak jak nam wszystkim :( .

Tosia - odezwij się ...co z Twoja mamą? :roll:

Zaczynam powoli znowu wierzyć w ludzi. Z mamą jest tak: nadal jest stan zagrożenia życia, ale już nie leży na OIOMie, bo oddycha samodzielnie. Na stan z wczoraj, potrzebuję jeszcze krwi, ale za godzinę jadę do szpitala więc się dowiem. W sobotę wraz z moim znajomymi zrobiliśmy akcję, i udało się dowieść 20 osób na Saską, ale tylko 5 oddała krew. Podobno to rekord bo udało się w to 6 godzin. Dam znać co dalej, jeszcze raz dziękuję za to że jesteście

Zaczynam powoli znowu wierzyć w ludzi. Z mamą jest tak: nadal jest stan zagrożenia życia, ale już nie leży na OIOMie, bo oddycha samodzielnie.

opłacało sie poczekac na takie wiadomości .http://forum.blizniaki.net/images/smiley_icons/54_przytul.gif .

Myślę o Was, jesli będzie potrzeba stawię się jutro w punkcie krwiodawstwa

Tosinek ...słonko .... kamień z serca , babo kofana :)

jezzzzuuuu jak ja zobaczyłam ten przeklejony wpis ponurego i weszłam na Twoje komentarze , i jak zobaczyłam datę 28 sierpnia to mało mnie szlag nie trafił, ze takie cuś przegapiłam :oops:

Tośka ... na przyszłość bez krempacji w takich sytuacjach się dupne ogłoszenia daje gdzie się da na forum a nie jeden wpisik w komentach :D .... wtedy dużo ludzi czyta, wie i jest odzew:wink:

no ale najważniejsze , że tragedii nie ma na tą chwilę .... trzymam kciuki :D

pamiętam ze szkoły .... że żelazo ....wszystkie produkty i preparaty zawierające żelazo :roll:

jutro poszukam - jak cuś znajde to wkleje :wink:

teraz tak tylko na szybko:

GDZIE ZNAJDZIEMY ŻELAZO?

Zanim zaczniemy szukać źródeł występowania tego mikroelementu należy powiedzieć o jego biodostępności, czyli o stopniu w jakim żelazo zostanie wchłonięte z przewodu pokarmowego, aby spełniało swoje funkcje krwiotwórcze.

W produktach żywnościowych występują dwa rodzaje żelaza:

* hemowe, które znajduje się głownie w produktach pochodzenia zwierzęcego

* niehemowe, występujące głównie w produktach roślinnych

Żelazo niehemowe jest wchłaniane zaledwie w 2%, podczas gdy przyswajalność żelaza pochodzącego z produktów zwierzęcych wynosi około 22%. Warto zaznaczyć, że na biodostępność żelaza niehemowego mają wpływ inne składniki diety.

Korzystnie wpływają:

* witamina C pochodząca z warzyw i owoców

* nawet niewielkie ilości mięsa

Należy natomiast „uważać” na:

* kawę, herbatę – polifenole w nich zawarte utrudniają wchłanianie żelaza; ważne więc aby nie popijać posiłku herbatą!

* szpinak, szczaw, rabarbar – ze względu na kwas szczawiowy

* nadmiar błonnika w diecie – m.in. produkty z nieoczyszczonego ziarna np. razowe pieczywo, otręby pszenne itp.

* jaja – mimo dużej ilości żelaza w żółtku nie jest ono dobrze przyswajalne

* mleko i przetwory mleczne – z powodu wapnia, który ogranicza przyswajanie żelaza

W POSZUKIWANIU ŹRÓDEŁ…

Dla zaspokojenia potrzeb organizmu na żelazo konieczne jest zwrócenie uwagi na odpowiednie zestawienie poszczególnych posiłków. Powinny się w nich znajdować produkty, będące dobrym źródłem tego pierwiastka (patrz tabela 1)

Aby skorzystać w pełni z tabeli należy wiedzieć ile należy dostarczyć organizmowi żelaza w diecie, i tak zapotrzebowanie dla poszczególnych grup wynosi:

* dzieci – 10 mg/dobę

* kobiety – 18 mg/dobę

* kobiety ciężarne – 26 mg/dobę

* kobiety karmiące – 20 mg/dobę

* mężczyźni – 15 mg/dobę

Jak wspomniano powyżej oprócz żelaza ważną rolę w eliminowaniu niedokrwistości pełnią inne składniki. Gdzie ich szukać?:

* kwas foliowy – najbogatsze jego źródła to sałata, szpinak, natka, brokuły, owoce cytrusowe – jednym słowem produkty, które dodatkowo są bogactwem witaminy C ułatwiającej przyswajanie żelaza niehemowego oraz drożdże, wątroba, pełne ziarna zbóż, rośliny strączkowe;

* witamina B6 - występuje w większych ilościach w drożdżach, kiełkach pszenicy, otrębach pszennych, nasionach roślin strączkowych;

* witamina B12 – należy jej szukać głównie w wątrobie i nerkach, w mniejszych ilościach natomiast występuje w mleku i jego przetworach;

* witamina C – jej źródła to wymienione wyżej warzywa

Czerwone wino, ale malutko :)

Czerwone mięso.

Treściwe zupy (na koći, na wędzonce)

Pomidory (może być sok )

Dużo warzyw.

W zasadzie nic nowego - zrównoważona dieta (mięso/warzywa/owoce/ryby).

Galaretkji to na smarowanie stawów i zrastanie kości - przy zrastaniu koniecznie 1 dziennie - cokolwiekz żelatyną -również na słodka. Jak nie wchodzi - w proszku :)

Zdrowy organizm pobiera z masy pokarmowej około 10% – 15% zawartego w niej żelaza. Zdarza się jednak, że z powodu problemów trawiennych i schorzeń układu pokarmowego wchłanianie tego pierwiastka jest utrudnione. Przyczyną może być mała kwasowość i brak odpowiednich kwasów organicznych. Preparaty żelaza należy przyjmować podczas jedzenia, pamiętając o witaminie C.

W naszej diecie najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Jeśli jesteśmy jego przeciwnikiem powinniśmy polubić: warzywa liściaste (m.in. botwinę i szpinak) oraz produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe, groch, fasolę, soczewicę i ciemny nieczyszczony cukier oraz melasę (produkt uboczny w produkcji cukru) a także suszone śliwki i figi. W przypadku melasy trzeba zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia i sprawdzić szczelność opakowania.

CIEKAWOSTKA:

Niedobór żelaza jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych problemów zdrowotnych na świecie. Okazuje się jednak, że bardzo prostym do rozwiązania. Naukowcy opracowali nową technologię dzięki której możliwe jest wzbogacenie soli kuchennej nie tylko w jod,ale również w... żelazo.

Sól wydaje się być najlepszym nośnikiem składników mineralnych, i jednym z niewielu podstawowych artykułów spożywczych stosowanych we wszystkich regionach świata w porównywalnych ilościach.

Wzbogacenie soli jodowanej żelazem wymagało opracowania specjalnej technologii, ponieważ jod i żelazo wchodzą w niekorzystne interakcje. Jak dowodzą badania smak i kolor soli nie odbiegają od normy a ilość wchłoniętego pierwiastka w pożywieniu wystarczająca.

Kanadyjczycy wyliczyli koszt zakupu soli z żelazem na jednego konsumenta rocznie i nie przekracza on 15 centów.

PRZEPIS – Łyk zdrowia z dużą ilością żelaza

Napój z barszczu czerwonego z chrzanem i czosnkiem

Składniki (na 4 porcje)

Wykonanie

2 szklanki kwaszonego barszczu z buraków

2 szklanki przegotowanej wody

1 łyżeczka tartego chrzanu

1 ząbek zmiażdżonego czosnku

sól, pieprz, cukier, posiekany koperek

Kiszony barszcz połączyć z wodą, dodać starty chrzan, czosnek, przyprawy i pozostawić na pół godziny. Napój przecedzić i podawać w szklankach z dodatkiem zielonego koperku.

Pogadaj z lekarzem o suplementach diety.

Są rózne Nutridrink na przykład.

łatwo przyswajalne białka i witaminy.

Po każdej operacji powinno sie wzmocnić organizm, ale nie dawaj tego bez kontroli - chodzi o bilans - żeby nie przedobrzyć.

Dlatego pogadaj z lekarzem.

Dzięki dziewczyny, problem jest w tym że lekarz kazał iść do znachora, po naturalne. łatwo powiedzieć, trudniej znaleść. Podobno mak ma duzo żelaza, tego łatwej przysfajalnego

a na domiar juctro Tolka idzie do szkoły, i strasznie się boję tej państwowej szkoły, niby, że dbać i chuchać nie będą. Oj....

Dzięki dziewczyny, problem jest w tym że lekarz kazał iść do znachora, po naturalne. łatwo powiedzieć, trudniej znaleść. Podobno mak ma duzo żelaza, tego łatwej przysfajalnego

a na domiar juctro Tolka idzie do szkoły, i strasznie się boję tej państwowej szkoły, niby, że dbać i chuchać nie będą. Oj....

Da sobie radę lepiej niż myślisz :):)