Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec na eko-groszek nie spala węgla do końca.

Roki19

Recommended Posts

Witam.

Posiadam piec na eko-groszek. Moc 25KW (kocioł z Żywca).

Dom ma powierzchnię ~ 200mkw. Problem twki w tym, że każdego dnia wyjmuję z tacki na pył kawałki niedopalonego węgla. Z tego co wiem, powinien być sam pył. Jest to w sumie strata węgla. Fachowiec ustawił mi czas parametry pieca w ten sposób:

P1 - temp. 55oC.

P2 - czas pracy podajnika - 15 sek.

P3 - czas pracy dmuchawy - 45 sek.

jakieś inne parametry.

ps - czy to normalne, że pyłu jest baaardzo dużo i codziennie trzeba go usuwać?

Problem drugi jest taki, że jak wlewam wody do wanny, to gorąca woda wypełnia zaledwie 1/3 wanny. Później woda leci chłodna - jest na to jakiś sposób? Posiadam bojler 80l - który jest odłączony od prądu i podłączony pod obieg wody z pieca.

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.

Witam.

Posiadam piec na eko-groszek. Moc 25KW (kocioł z Żywca).

Dom ma powierzchnię ~ 200mkw. Problem twki w tym, że każdego dnia wyjmuję z tacki na pył kawałki niedopalonego węgla. Z tego co wiem, powinien być sam pył. Jest to w sumie strata węgla. Fachowiec ustawił mi czas parametry pieca w ten sposób:

P1 - temp. 55oC.

P2 - czas pracy podajnika - 15 sek.

P3 - czas pracy dmuchawy - 45 sek.

jakieś inne parametry.

ps - czy to normalne, że pyłu jest baaardzo dużo i codziennie trzeba go usuwać?

Problem drugi jest taki, że jak wlewam wody do wanny, to gorąca woda wypełnia zaledwie 1/3 wanny. Później woda leci chłodna - jest na to jakiś sposób? Posiadam bojler 80l - który jest odłączony od prądu i podłączony pod obieg wody z pieca.

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.

Co do węgla - wystarczy że masz słaby jakościowo i zaczynają sie stresy.

Co do bojlera...to jakiś żart? Na domek zasobniczek 80l? Jeśli byłaby mowa o 100-120l w wersji dwupłaszczowej to z tą wanną możnaby coś pomysleć , ale 80-tka?

A co radzicie? Wywalić bojler i wstawić większy? Czy jest coś takiego jak sam zasobnik? Teraz mam 80l bojler na prąd - który jest od prądu odłączony. Czy może lepiej zostawić awaryjnie bojler a wstawić sam zasobnik (o ile taki istnieje)??

• 6 years później...
Co do węgla - wystarczy że masz słaby jakościowo i zaczynają sie stresy.

Co do bojlera...to jakiś żart? Na domek zasobniczek 80l? Jeśli byłaby mowa o 100-120l w wersji dwupłaszczowej to z tą wanną możnaby coś pomysleć , ale 80-tka?

witam,

Skrót:

proszę o pomoc.Mam nowy piec za prawie 12k i nie potrafię go wyregulować.

Szczegółowy opis:

kiedy kupiłem piec jakiś miesiąc temu, wsypaliśmy 4 worki ekogroszku z castoramy. Szybko się spalał i uzyskiwał temperaturę. Jak ogrzewanie było przekręcone tylko na wodę użytkową podajnik 120-150 kg spokojnie 3 tygodnie wystarczał. Teraz kiedy kupiłem najlepszy węgiel jaki był u sprawdzonego dostawcy u którego wcześniej brałem węgiel kamienny, pojawiają się następujące objawy albo alarm temperatura nie rośnie jak zbliża się noc i temperatura spada, a ustawienia są takie jak poniżej, i powiedzmy, że spalanie węgla mnie satysfakcjonuje. Albo jak ustawię proporcje: czas pracy: 17 s podawania/1.20 dmuchawy, i podtrzymania jak poniżej to owszem piec podnosi temperaturę ale zostawia bardzo dużo nieprzepalonego węgla. W dodatku dużo spala. Nie potrafię wyregulować go pomiędzy, aby mieć wypalony węgiel i nie musiałem wstawać w nocy do pieca, który nie potrafi podnieś temperatury i wyrzuca alarm: temperatura nie rośnie. Co mam robić? Proszę o pomoc. W razie potrzeby mogę wykonać fotki,etc.

Dane:

Kocioł: 20 KW Uni Brucer Hef z podajnikiem ślimakowym, sterownik st-37.

Opał: ekogroszek za 680zł /tona (najlepszy jaki był).

Ustawienia sterownika:

widok ekranu -

zadana temp. 55 st. C

zadana cwu. -

Praca ręczna -

czas pracy 13 s

czas przerwy 1:20 min

alarm temp. 40 min

siła nadmuchu 40/100

tryb pracy -

praca w podtrzymaniu 30s

przerwa w podtrzymaniu 40 min