Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STUDNIA KREGOWA - szukam wykonawcy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może ktoś posiada kontakt do osób wykonujących studnie kopane w okolicach Warszawy?

Robiłem rozeznanie - mało jest teraz kopaczy .

Jednego znalazłem - z Rembertowa .

Cena jaką mi podał to 50% wartosci kregow lub drozej .

Zadzwon 606-70-73-20 .

A tak w ogole to popytaj w firmach robiacych kregi .

Sory za brak polskich liter : ale nagle cos mi sie przestawilo .

Dlaczego jesteś złośliwy?

A może ''zrób to sam" w Twoim wykonaniu?

Nigdy nie miałem zamiaru być złoœliwy. Podpowiadam, bom stary i parę razy widziałem w dawnych latach (szeœćdziesište i siedemdziesište ubiegłego wieku) jak kopali studnię. A teraz jestem stary, chory i nie mieszczę się w kręgu studziennym.

Tak, że kopać nie dam rady, ale jakby był jakiœ mikrus (tacy sš najlepsi) nie majšcy dwóch lewych ršk, to mogę nim dowodzić.

A tak prawdę mówiąc retrofood ma rację - wykopanie studni to nic wielkiego . Dawno temu widziałem jak to robią i sobie wykopię chyba sam . O ike dobrze pamiętam to stawia się krąg i wnim kopie . On się sam obsuwa .

Jak jego górna krawędź zrówna się z poziomem gruntu nastawiasz na niego następny (na zaptrawę) i kopiesz dalej . Do 3m nie powinno być problemu , potem potrzebny jest ktoś do wyciągania wiaderkiem urobku - no i na końcu kopacza .

Jeżeli się mylę to popraw mnie retrofood .

WicekK -dzięki za namiary.O sopsobach posadowiania kręgów wieziałam.Ale litości jam kobita i tego zadania się nie podejmę.

W składach twierdzą,że to wymarły zawód a kregi idą głownie do kanalizy.

retrofood- studnie kregowe i ich kopacze nie są popularne na forum a Ty zdeterminowańca odsyłasz do lektury postów? Owszem preczytałam to co wiedziałam ale odpowiedzi na zadane pytanie nie otrzymałam

Pozdrowienia

• 3 weeks później...
Trochę odpuściłam tą studnie ale tylko na razie.Do dwoch dzwoniłam to chcą 110 zl za krąg na pół metra i kopanie 200 zł na głębokość kręgu czyli za 50cm kopania życzą sobie tyle.I co ty na to

Po której stronie W-wy chcesz kopać tę studnię ?

Do ceny tych kręgów musisz doliczyc transport , więc powinien on być niezbyt odległy .

Ja po wschodniej stronie znalazłem (w końcu września ) :

fi 100 ; h=50 - za 80 zł

h=100 - za 145 zł

fi 120 ; h=50 - za 105 zł

h=100 - za 200 zł

W tym prawdopodobnie transport ( jeżeli będę brał też belki , nadproża i pustaki stropowe - a chyba będę bo ceny ok )

pozostałe oferty droższe .

Kopał będę chyba sam bo ten kopacz co Ci dałem namiary to miał brać chyba połowę wartości kregu , ale tylko do 3m w głąb - reszta drożej )

Ja zamierzam wykopać na jakieś 4 metry i wydaje mi się że jedna sobota powinna wystarczyć ( ja + pomocnik)

Zastanawiam się tylko czy kopać jeszcze teraz czy na wiosnę .

Budowę zamierzałem zacząć jesienią ale mam problem z jedną sąsiadką i zacznie się wiosną (mam nadzieję)

Studnia ma być na wodę do budowy a potem wykorzystam ją do innych celów .

Jak się zmobilizuję to wykopię jeszcze teraz .

Wiosną może być wysoka woda .

Fakt - najlepiej byłoby kopać w najsuchszej porze roku .

Witam, też chciałbym wykopać studnię. Prosiłbym jakie macie namiary na kręgi lub ekipy. Będę kopał na Białołęce. Spróbujcie ekipe robią chyba na południu a mnie powiedzieli że daleko 022 789 33 89.

Jak byście kopali podzielcie się informacjami :wink: :wink:

Generalnie kopanie studni to jest 1 dzień roboty - dóra 2 .

Widać kopacze mają sporo zajęć jeżeli nie chce im się pojechać kilkanaście kilimetrów ->a przecież biorą za to parę stówek .

Wydaje mi się że bloczek , trójnóg i dwóch niekoniecznie wprawnych ludzi= studnia ( przynajmniej u mnie , gdzie mam badanie geotechniczne i wiem gdzie spodziewać się wody) .

Problemem może być tylko proste zagłębianie się w dół . No i prowinno się zrobić to w miarę jednego dnia , tak aby ziemia wokół kręgów nie obsypała ich i nie zablokowała opuszczania w dół .

Ale z ciekawości do tych ludzi zadzwonię - bo może nie warto robić sobie odcisków na rękach .