Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy balkon w domu jednorodzinnym ma sens?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Również dla mnie istotne były względy estetyczne. Drugi duży plus - to fakt posiadania zadaszonego, dużego balkonu, na którym można wypoczywać na świeżym powietrzu latem nawet podczas ulewnego deszczu. Koszt balkonu nie jest aż tak duży ale trzeba go fachowo wykonac i zastosować często skomplikowane docieplenie. Mimo wszystko sądzę że warto. Popatrzcie na reklamowe zdjęcia z austriackich czy szwajcarskich kurortów - który z hotelików nie ma dużych balkonów ? A jak ładnie wyglądają i nikt nie przejmuje się stratami ciepła mimo długich zim.

Balkon był przyczyną długich dyskusji z sąsiadem na etapie projektu (bliźniak). Efekt negocjacji jest taki, że ja balkonu nie mam, a sąsiad ma :smile: .Jest to elewacja ogrodowa, więc mogliśmy trochę budynek zróżnicować. Argumenty sąsiada to możliwość wietrzenia pościeli bez znoszenia jej na dół na taras (ja chyba będę ją wyrzucać przez okno :smile: . Ja z kolei za balkonami nie przepadam, na balkon wychodziłyby sypialnie dzieci i jak sobie wyobraziłam dzieciarnię biegającą w kółko z pokoi przez wspólny balkon, brrr. Poza tym mam ogromny taras, częściowo zadaszony, więc mi wystarczy.

Balkon nie musi być mostkiem termicznym, wystarczy go dostawić do budynku na osobnej konstrukcji, przy okazji podpora balkonu oddziela bliźniaczy taras.

Yemiołka - ale na balkonie też można spać w upalne noce i nie trzeba wtedy klimy. Ćwiczyłem to przez 2 tygodnie.

A balkony niewykańcza się chyba dlatego, że inwestor jest wykończony finansowo i zostawia się to na "zaś". U mnie tak właśnie będzie z tarasem nad garażem. Bez balkonu da się mieszkać, a bez łazienki, kuchni, sypialni - nie.

Moi znajomi mają balkon od sypialni - też chcieli sie przeciągać. Niestety wyszło to od strony ulicy - przeciągać się rano już nie probują :smile:

Nie ukrywam, że estetycznie wygląda to bardzo ładnie.

Użytkowo?

Pranie w deszczowe dni? Albo spanko w upały jak proponuje Frankai. Uważaj aby sie nie obrociło przeciwko tobie, kiedy żonę zdenerwujesz :smile:

Dam dziwną odpowiedź

Jestem zarejestrowany ale w tym wypadku wolę się wypowiadać anonimowo...

Tu zboczę z tematu...

Anonimowi to w większości stali bywalcy...nie trzeba być psychologiem by stwierdzić, że: i tu chylę czoła.............

duża część prawdziwych fachowców jest atakowana tzw. watachą i dziwna rzecz fachowcy prawdziwi albo rezygnują z Forum albo są terroryzowani grupę...

i tu powiem wtrost - wyluzujcie nie jesteśmy alfą i omegą we wszystkich tematach... wiem, że z powodu budowy WSZYSCY przeżywamy stress... i tu dajemy jemu upust... trochę luzu ,,,

Nie przekonujmy na siłę do rozwiązań i doświadczeń, kóre nam się przydarzyły..

Jest tu parę OSOBNIKÓW, którzy starają wprowadzić trochę luzu....

bo byśmy powariowali z nadmiaru ofert i doświadczeń, potraktójmy się bardziej przyjacielsko, starajmy zrozumieć się drugiego, mimo że czasami się myli...,kiedy cytuję kawał toleruję w nim ten " pieprz"

ale starajmy Sobie nie ubliżać nawzajem

Dla mnie wzorem kultury( sam się bię w piersi) pozostaje Długi,

RAN, sanipro ....ej zapędzam się w kozi róg bo muszę wymienić WSZYSTKICH

Pozdrawiam i dziękuję bo faktycznie wyciągam wnioski od PRZYJACIÓŁ

Chyba sam się zapędziłem.....

przepraszam

Do balkonu przekonała mnie żona ze względów wyłącznie funkcjonalnych. Otóż trudno będzie za każdym razem gdy chcemy przewietrzyć pościel znosić ją po schodach na taras, a nie zawsze wystarczy otwarcie okna. Trudności te pogłębią się wraz z naszym wiekiem - na starość nie będziemy mieli tyle siły.

On 2002-02-23 08:41, wbialecki wrote:

... trudno będzie za każdym razem gdy chcemy przewietrzyć pościel znosić ją po schodach na taras, a nie zawsze wystarczy otwarcie okna. Trudności te pogłębią się wraz z naszym wiekiem - na starość nie będziemy mieli tyle siły.

To jak na starość będziesz dźwigał pościel?

I wchodził po schodach na górę?

Trzeba było od razu zrobić parterowy dom z dużym tarasem (DO:cool: bez balkonu.