Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy balkon w domu jednorodzinnym ma sens?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jest to dobra recepta - chyba, że ktoś buduje drugi dom. Na ogół jednak do domu ucieka się z bloku a w bloku z balkonu się korzysta (z wyj. parteru oczywiście).

I w tym cały problem - trudno sobie wyobrazić po mieszkaniu jakiś czas w bloku, jak to będzie z korzystaniem z balkonu w domu...

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-08-14 09:18 ]

Zgadzam sie z powyzszym stwierdzeniem ckwadrata - wszyscy w jakis sposob sondujemy rodzine i znajomych mieszkajacych w domkach co do technologii, sposobu wykonczenia domow. Co z tego, jezeli dopiero na wlasnej skorce sie odczuje wszelkie niedociagniecia wlasnego domu.

Kazdy z nas ma swoje wlasne wyobrazenie domu, swoje wspomnienia i nic tu nie da tendencja "dom bez balkonu", a jest to tym bardziej drazliwe ze wiaze sie to z niemalymi kosztami.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

U mnie w projekcie nie ma balkonu.Mając działkę 9,5a wystarczy mi na niej pracy.Balkon to :

1. dodatkowe koszty (wykonanie, wykończenie)

2. rano nie mam czasu się przeciągać (od samego początku "młyn&quot:wink:

3. trzeba utrzymać w czystości - raz na na czas posprzątać

Balon dodaje uroku i ładnie wygląda wtedy elewacja.U mnie względy praktyczne przeważyły nad estetyką.Pozdrawiam wszystkich - tych z balkonami i tych bez balkonów !

Zgadzam się z Martulą. Balkon w domku jednorodzinnym to tylko efekt estetyczny za który musimy słono zapłacić jeżeli ma ładnie wyglądać i zdobić dom. Mieszkam w domku jednorodzinnym już 5 lat.

Wybierając projekt też nie wyobrażałam sobie domku bez balkonu.

Przekonali mnie i męża do tego nasi znajomi mieszkający w domku z balkonem. W praktyce wygląda to tak:

-pracując, rano nie ma czasu na przeciąganie się i oglądanie posesji z balkonu

- kawę czy też piwko pijemy z mężem na częściowo zadaszonym tarasie (nie trzeba tych smakołyków nosić na górę)

- jeżeli chodzi o wietrzenie pościeli, to nie robi się tego codziennie, więc raz na jakiś czas można ją znieść na taras

- natomiast co do suszenia prania, to nie wyobrażam sobie "pięknego" balkonu zawieszonego sznurkami i praniem.

Pieniądze, które zaoszczędziliśmy rezygnując z balkonu wykorzystaliśmy do wykończenia tarasu i zagospodarowania terenu wokół niego.

Pozdrawiam serdecznie!

Zgadzam się z Martulą. Balkon w domku jednorodzinnym to tylko efekt estetyczny za który musimy słono zapłacić jeżeli ma ładnie wyglądać i zdobić dom. Mieszkam w domku jednorodzinnym już 5 lat.

Wybierając projekt też nie wyobrażałam sobie domku bez balkonu.

Przekonali mnie i męża do tego nasi znajomi mieszkający w domku z balkonem. W praktyce wygląda to tak:

-pracując, rano nie ma czasu na przeciąganie się i oglądanie posesji z balkonu

- kawę czy też piwko pijemy z mężem na częściowo zadaszonym tarasie (nie trzeba tych smakołyków nosić na górę)

- jeżeli chodzi o wietrzenie pościeli, to nie robi się tego codziennie, więc raz na jakiś czas można ją znieść na taras

- natomiast co do suszenia prania, to nie wyobrażam sobie "pięknego" balkonu zawieszonego sznurkami i praniem.

Pieniądze, które zaoszczędziliśmy rezygnując z balkonu wykorzystaliśmy do wykończenia tarasu i zagospodarowania terenu wokół niego.

Pozdrawiam serdecznie!

A ja nie mogę znosić pościeli na taras, bo tam rezydują trzy koty, w tym jeden bardzo dziki; jak wyglądałaby ta pościel? Nawet prania nie mogę powiesić, (raz spróbowałam) tak się załatwiłam, koteczki moje kochane. Na piętrze mam porte-fenetre, jest dużo światła, barierka się kuje właśnie i to jest mój kompromis. Kwiatki też będą, od wiosny.

Balkon tak, czy nie - zależy od projektu i miejsca w którym stoi dom. Jesli ładne widoki i duży dom i spokojna okolica - może być, a jeśli nie to tylko kawał blachy do malowania. Mojemu znajomemu włamali się przez balkon, podobno łatwiej. Dlatego ja zrezygnowałem z balkonu (ów) na rzecz barierki (ek).

mironmk

• 2 weeks później...

A ja mam w projekcie balkon, a nawet jest już zabetonowany, bo:

1. względy estetyczne: mój dom bez balkonu nie jest taki sam, widziałem dom wybudowany z mojego projektu, ale bez balkonu - stracił charakter,

2. różnica między kawką czy piwem na tarasie a kawką na balkonie to: komary; jak chyba w muratorze (rocznik 99) napisano: komary unoszą się zwykle max. do 2,5m nad ziemią (sprawdziłem to na moich komarach - i potwierdzam z własnej praktyki)

3. najlepszym sposobem na zabicie roztoczy jest mróz: przy dzieciach alergicznych wynoszenie na zimno poscieli jest dla nas obowiązkiem ważniejszym od wielu innych czynników (w tym estetycznych), a balkon bardzo to ułatwia.

Balkon musi być i basta! To może raczej kwestia mentalna, ale dom bez balkonu to tak jak człowiek bez ręki. I nieważne czy ta ręka jest ręką dobroczyńcy, czy ręką złodzieja. Pozostaje ręką, bez której człowiek coś traci ze swej istoty. I tak samo balkon dla domu: czasem jest mostkiem termicznym i ułatwieniem dla włamywaczy, ale jednak czasami miejscem relaksu i odprężenia. Warto go mieć i dla zwyklych małych przyjemności i dla tychwiększych radości.

Według mnie balkon powinien być, jeżeli był w projekcie i bez niego dom byłby jak bez wyżej opisanej ręki. W innym przypadku, to indywidualna sprawa każdego z nas. Ja nie będę miał balkonu i zlikwiduję nawet drzwi balkonowe (były w projekcie). Jak zechcę się poprzeciągać przed snem to zrobię obchód swojej 1,5 ha działki, sprawdzę czy u zwierzątek wszystko ok. i tak mam zamiar do późnej starości. W końcu po to przeprowadzam się na wieś by być jak najbliżej tego co najważniejsze - natury.

Pozdrawiam

A ja to bym chciała...i kwiatuszki na balkonie i pościel wieszać i doprawdy nie wiem, jak to ze sobą pogodzić :wink:

A tak naprawdę to balkon mamy, owszem, jeden. Mówię Wam, jaki z niego widok...Myślę, że jeden malutki balkonik to całkiem rozsądny kompromis między praktycznym a romantycznym, co? :wink:

• 2 months później...
Gość Gosc123
Zalezy jeszcze gdzie ten dom? Na wsi czy w miescie... Po co wyjscie na swieze powietrze i przestrzen, jesli ma sie go pod dostatkiem na wsi? W miescie to co innego. Malo miejsca - trzeba wykonac jak najwiecej praktycznych "wynalazkow". Ah, w zaleznosci od wygladu domku taki balkon przydaje sie czasem jako zadaszenie tarasu. Mozna tez wietrzyc posciel nie schodzac z nia na dol - o, tak! To zaleta!

Budując dom na 33 stopniowej skarpie mam 5 balkonów o łącznej powierzchni 36m2.Z każdej strony mam piekny widok na góry lasy i jezioro.Część jest nakryta a częśc bez. W piwnicy mam balkon 15 m długi i 1.5 metra szeroki 2 metry nad zięmią jak nie wierzycie pszyślę zdjęcie ,żałuję bo brak mi jeszcze jednego.

• 2 weeks później...
Ja nie mam balkonu z kilku względów. Zadecydowały o tym przede wszystkim bezpieczeństwo - zwłaszcza w przypadku dzieci oraz kłopoty, jakie sprawia właściwe wykonanie i ocieplenie balkonu. Zdecydowałem się na dom parterowy z użytkowym poddaszem, w którym funkcje balkonu w pewnym sensie przejmie duży, częściowo zadaszony taras.