Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy balkon w domu jednorodzinnym ma sens?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 95
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Jeżeli chcecie się dowiedzieć do czego może przydać się balkon poczytajcie w wątku "Palenie papierosów przez gości" nie wyobrażam sobie żeby znajomi moich córek palili w ich pokojach.

Moi palący znajomi będą mieli do dyspozycji taras (i co z tego że na dworzu -20 stopni),po ich wyjściu ja musiał bym się wietrzyć wraz z salonem.

Patos

(Były palacz)

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Patos dnia 2003-04-20 12:57 ]

• 5 months później...
Gość sarabtha

Jak zwykle wszystko zalezy od punktu siedzenia.

Jesli siedząc,no ewentualnie stojac od czasu do czasu bedziemy mieli na co popatrzec z tego balkonu - nalezy go budowac.

Powodów moga być dziesiatki - atrakcyjna sasiadka na balkonie sasiednim

nieosiagalna wzrokowo z poziomu tarasu,lazur morza Egejskiego lub

jakiegos lokalnego jeziorka,kawalek pieknego lasu z dwoma jeleniami na rykowisku,sasiad pucujacy swoj stanowczo za drogi samochod na ktorego

mozemy spojrzec z pewna wyzszoscia...itd.

Budujemy dom nad kawalkiem sympatycznego jeziorka z brzegami ozdabianymi w bardziej upalne dni calkiem apetycznymi cialami -

nie mielismy wyboru,bo naprawdę jest na co popatrzec popijajac kawke.

Ja mam projekt domu Zorza-2 z Archetonu i są tam przewidziane dwa balkony i loggia. Nie zrezygnowałem z żadnego z nich, ponieważ uważam, że balkony dodają niezwykłego uroku. Dla mnie dom bez balkonu to ……STODOŁA !!!

Mało tego powiększyłem je z wymiaru 5m x 1,35m do wymiaru 6m x 1,5m.

A co do częstotliwości użytkowania balkonu to z doświadczenia wiem, że każda impreza na piętrze, wcześniej czy później przenosi się na balkon ( nie mówię tu o Grillu choć to nie jest nierealne, zwłaszcza gdy jest niepogoda!) .

Ale oczywiście uważam, że balkony to kwestia gustu i w pewnym stopniu kasy !!!

Oczywiście, że ma sens. U mnie w nowym domu na balkon wychodzi sie z sypialni... rankiem będę mogła sprawdzić jaka jest pogoda nieschodząc na dół. Na zadaszonym balkonie bedą się mogły bawić dzieciaki w czasie deszczu, bedę mogła latem hodować pokojowe kwiaty. Niewspominając już o praniu i wietrzeniu pościeli. No i będzie gdzie wyprosić palaczy na papierosa!

Mamy balkon, ale przede wszystkim z powodu.. nałogu :(

Mąż pali papierosy, i teraz w mieszkaniu mamy układ, że nie pali w mieszkaniu tylko w na balkonie, i tak samo będzie w domku...

A jak już weszłam pierwszy raz na balkon w domku (mamy stan surowy), to zachwyciłam się widokiem - na pola, i pagórki :) :) :) Czad!

• 3 weeks później...
Gość Ma(r)tado
Balkon-azylem palacza!!! Po przeczytaniu przedmówców cieszę się że sypialnie mamy na dole(z tarasem).Nie mamy balkonu i kto wie może mąż na papierosa kazałby mi wychodzić przez okno połaciowe.Hey

• 4 months później...

Od strony praktycznej:

całkiem niepotrzebny, wręcz "szkodliwy", bo ciepełko spierdziela nie dość, że przez okno to jeszcze przez drzwi. Ale u mnie na balkon wychodzi się z dwóch pokojów. No cóż, dzieci rządzą... :-?

A jeżeli chodzi o brak obarierowań - pewnie każdy odkłada na później, a w owo później w portfelu pusto :o