shimon 15.04.2003 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Serdecznie witam-jestem tutaj nowy i od razu chcialbym poznac Wasze zdanie:Podjalem decyzje o bydowie domku-od razu zaznaczam ze bedzie to dom nieduzy (do 100 m2).NIe mam zielonego pojecia o branzy budowlanej a na rynku tyle ofert.Ze wzgledu na rodzaj pracy nie bede mogl dopilnowywac tego co sie dzieje na budowie (dlatego sklanialbym sie do wynajecia firmy budujacej od poczatku do końca)i pewnie mozna mi wcisnac kazdy kit-stad moje pytania:1. W jakim systemie budowac(technologia szkieletowa czy klasyczna)- poczytalem sobie troche o technologi szkieletowej i mimo wszystkich zalet jestem troche przerazony mozliwymi bledami i pozniejszymi konsekwencjami wlacznie z wygniciem calej konstrukcji2.CZy stosowac ogrzewanie gazowe czy elektryczne podlogowo sufitowe(jak ksztaltuja sie pozniejsze koszty eksploatacji)3.Jezeli nie zakrzyczycie mnie mowiac ze budowanie od poczatku do konca przez jedna firme jest nieekonomiczne i inwestor przepłaca to moze doradzilibyscie kto ogłby wybudowac dom w okolicy PoznaniaWiem ze pytan duzo i w dodatku podstawowych no ale od czegos trzeba zaczac:smile:Serdecznie pozdrawiamshimon3.JAki powinien byc koszt m2 domu zamknietego pod klucz(w średnim standardzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefanb 15.04.2003 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Nie pytaj - szukaj odpowiedzi. . Ad 1. - Ja buduje klasycznie (UNI + styropian) Ad 2. Ogrzewanie elektryczne, akumulacyjne. Ad 3. Buduje w Swarzedzu - jedna firma prace murarskie, druga dach. Pzdr Stefan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 16.04.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 nie uzyskasz jednoznacznej odpowiedzi bo takiej nie ma. Nie ma rozwiazania dobrego i zlego sa tylko kompromisy. Niestety budowa domu to nie jest kupno mleka, nawet przy zakupie samochodu musisz wiedziec czego chcesz i troche się na tym znać. Moja rada, znajdz sobie trochę czasu ( a nawet wiecej niż trochę) i przejrzyj zawartość forum. Niestety nie ma tutaj zbyt dużego porządku ale myślę ze sobie poradzisz. Drugim dobrym żródlem informacji może byc wydana niedawno przez muratora plytka z archiwalnymi numerami tego pisma. Zanim jednak zaczniesz to wszystko przeglądać musisz wstępnie określić czego tak naprawde szukasz i chcesz, czyli jaki domek, jakie technologie budowy itd. Ręczę że po lekturze tych dwóch źróde będziesz mial w miarę wyrobione zdanie i nkt z wykonawców nie wciśnie ci jakiejś ciemnoty Nie zapominaj że my wszyscy również zaczynaliśmy od zera... trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.04.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 ...amen dobrzykowice ma racje...szukaj, przeszukuj, czytaj...innej drogi chyba nie mapopytaj znajomych może już ktoś budował, pozdrowkasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sajmon 16.04.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 tak czytaj i szukaj, nie jestem niestety z tych co mają złote rączki i dlatego wynająłem firmę która mi stawia dom, druga ekipa z tej firmy mi zrobi dach ( potem zobaczymy ). Wiedza którą zdobędziesz pozwoli Ci wybrać w zależności od zasobności Twojej kieszeni technologię, i orientować się w tym co się dzieje na budowie, na co zwrócić uwagę by uniknąć błędów chociaż trudno jest wszystko przewidzieć. Generalnie życzę Ci dużo cierpliwości, i wytrwałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 16.04.2003 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Shimon, Nie przejmuj się, że się na tym nie znasz. Ale za nic w świecie nie daj tego po sobie poznać w kontaktach z wykonawcami. Ja pomimo studiowania Muratora i Forum od ponad roku, nadal wiem o budowlance niewiele, ale w kontaktach z wykonawcami rzucam fachowymi pojęciami i stwarzam inne tego typu pozory obeznania z tematem (solidnie popracuj nad mimiką). Prawdziwa wiedza przyjdzie jednak dopiero w trakcie budowy i nie mam żadnych złudzeń, że najwięcej i tak nauczę się na własnych błędach. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 16.04.2003 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Jeśli będziesz budować koło Poznania to zapraszam do siebie na budowę . To już moja druga budowa w ostatnim czasie , więc mogę podzielić się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts