gruby 15.04.2003 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2003 Czy możliwe jest odprowadzanie deszczówki do studni dawniej używanej do czerpania wody pitnej? Czy takie studnie mają zdolność nie tylko czerpania wody ale też pochłaniania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 17.04.2003 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 jeśli nie korzystasz z tej studni , to wystarczyłobyy zasklepić dno i miałbyś darmowy ogromny zbiornik na deszczówkę - tylko pompę zanurzeniową i nic tylko podlewać ogród...choć jeśli w studni jest woda to po co zbierać deszczówkę...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jastak 17.04.2003 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Z tego co wiem, to studnia wraz z dopływem wody i odpływem wody działają jak zestaw naczyń połączonych. Nie osiągniesz wyższego poziomu wody w nie zasklepionej studni niż masz aktualnie. Studnia ma stały, maksymalny poziom lustra wody i nie jesteś w stanie go podnieść, bo wtedy więcej wody spowoduje większe jej ciśnienie na odpływ i w konsekwencji większy odpływ i ustabilizowanie się poziomu lustra wody. Chyba musisz najpierw zasklepić dopływ i odpływ w studni. Każdy studniarz Ci to zrobi - wypompowanie wody, cement szybkowiążący i po sprawie. Ale jeżeli masz sprawną studnię to po co chcesz gromadzić deszczówkę do podlewania ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.04.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2003 Tak prawdę mówiąc jest to nielegalne i nieekologiczne. Ścieki deszczowe (bo takie pojęcie wprowadza ustawa prawo wodne) nie mogą być odprowadzane do wód podziemnych!!!!!. Deszczówka spłukuje wszystko, a zwłaszcza chlorki (solenie zimowe dróg), nawozy w tym gnojówkę i gnojowicę i bardzo szkodliwe substancje ropopochodne (wycieki z silników, rozlane oleje, benzyna itp). Domyślam się że masz kanalizację odprowadzającą ścieki deszczowe z terenu utwardzonego. Gwarantujesz zachowanie czystości? Pamiętaj że to ty tam mieszkasz nie ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ptaszyna 20.04.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2003 Mnie sie wydaje, ze koledze Grubemu chodzilo o pozbycie sie wody splywajacej z dachu rurami prowadzonymi pod ziemia po to by nie robic bajorka pod domem w czasie deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 22.04.2003 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2003 anonimie - wskaż przepis który wskazuje na nielegalność podłączenia instalacji deszczowej do studni (oczywiście jeśli ze studni się nie korzysta do celów spozywczych)... twierdzisz że nie wolno tego robić - wskaż proszę odpowiedni dziennik ustaw albo rozporządzenie - byśmy nie bładzili w ciemnościach... będziemy wszyscy wdzięcznisnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.04.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Ptaszyna ma rację. Zależy mi na odprowadzeniu deszczówki z niewielkiego ( 110m2 ) dachu (mam nadzieję, że taka woda nie jest bardzo uciążliwa dla środowiska). Studnia też jest niewielka ( około 7m3 pojemność całkowita, około 2,5m3 wody jest tam normalnie ). Na początek podłączę tylko jeden z czterech odpływów z rynny i zobaczę co będzie się działo w czasie dużego deszczu. Nie chcę podtapiać sąsiadów (studnia jest przy granicy działki). Co do naczyń połączonych to jestem pewien, że tak to działa, ale nie wiem jak szybko to może działać. Może ktoś już z czymś takim eksperymentował? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 23.04.2003 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Anonim ma całkowitą rację.Wprowadzając do studni deszczówkę,nawet tylko z dachu,ale jednak wodę zanieczyszczoną,powodujemy,że nasza deszczówka może znalezć się w studni u sąsiada /żyły wodne/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2003 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 drogi mc zauważ że studnię należy zaślepić tj, zamienić ją w zbiornik betonując dopływ wodywiec nie wiem czy doprowadzenie deszczówki do zaślepionej starej studni miałoby doprowadzić do skażenia wodypodaj jakieś argumentya najlepiej jakiś odnośnik do przepisu prawnego regulującego tą kwestię...snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 24.04.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Pytanie grubego brzmi "...czy takie studnie mają zdolność nie tylko do czerpania wody ale też POCHŁANIANIA"Dla mnie większe znaczenie od przepisów ma wymiar moralny tej sprawy,ale jeżeli nalegasz ,to służę.Dz.U. nr 115 z 11.10.2001 art 36,cały rozdz.3 i art 39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 jaka to ustawa??snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 o już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 24.04.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 do mc w artykułach 36 i 39 nie ma słowa o wykorzystaniu "starej studni" (cytuję grubego) jako zbiornika wód opadowych...przypominam że deszczówka nie jest ściekiem wiec artykuł 39 ma się nijak do zbierania wód opadowych w zasklepinonej studni...w artykule 36 nie ma takze mowy o kierowaniu wód deszczowych do zbiornika podziemnego...(jakim 'stara studnia' jest niewątpliwie) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 24.04.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2003 Albo rżniesz głupa,albo nie możesz zrozumieć pytania grubego,któremu nie chodzi o zrobienie ze studni zamkniętego zbiornika,ale o wprowadzenie deszczówki która studnia wchłonie.art.39 prawa wodnego mówi:zabrania się wprowadzania ścieków:1/bezpośrednio do poziomów wodonośnych wód podziemnych.Gdybyś miał jakieś wątpliwości np deszczówka z dachu ,to nie ścieki,zapytaj w Wydz.Ochr.Środ.Urzędu Woj.we W-wiu tel 071/344 18 81 ,oni będą chyba dla Ciebie wiarygodni.Ja po przedstawieniu sprawy usłyszałem pierwsze słowa:przecież to kryminał,gdzie ta banda to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 25.04.2003 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Po pierwsze jedna sprawa mnie cholernie dziwi,skoro deszczówka to scieki to dlaczego każdy,naprawdę każdy kto ma mozliwość użytkuje taką wodę do podlewania ogrodu ,ziemia chłonie wodę /ścieki deszczowe/ a powierzchnia ogrodu/czyli to co najbliżej nas-jest potencjalnie jednym sciekiem??/ Niech mi ten mądrala powie,gdzie w takim razie odprowadzać deszczówke gdy nie ma w poblizu burzówki ,albo tak jak w moim przypadku jest jakaś stara poniemiecka niewiadomo w jakim stanie ,na pewno nieszczelna .Owszem mozna wkopać jakies pojemniki do odprowadzania deszczówki ,ale skoro ma się na ogrodzie starą nieużytkową studnię? Kwestia zaślepienia to juz inna sprawa,przecież deszcz pada na całą ziemię ? Nie jestem geologiem ale czy wody opadowe przedostaja się do wód podziemnych?W sumie to jest zasadnicze pytanie,od którego należy roszpocząć dyskusję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 26.04.2003 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2003 Wpuszczać deszczówkę do studni? Normalnie woda przesiąka powoli przez grunt i się w nim oczyszcza. A tak? Sąsiad będzie pił twoją deszczówkę wraz z tym co ci spłukała z dachu. No, ale deszczówka, to małe piwo. Skoro ludzie potrafią budować celowo nieszczelne szamba parę metrów od własnych studni, to co tu dużo mówić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 27.04.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Jestem zwolennukiem pomysłu odprowadzenia deszczówki do studni, żeby wszyscy wprowadzali tylko taką wodę do ziemi to mielibyśmy najczystrze środowisko. Sam myśle o odprowadzeniu wody do studni tylko że z drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 28.04.2003 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 ludzie...przecież chodzi o wprowadzenie deszczówki do starej zaślepionej studni (czyli zbiornika bezodpływowego)...nie bedzie możliwości dopływu w/w deszczówki do żył wodnych ... deszczówka nie jest ściekiem komunalnym...przecież kanalizacja ściekowa i burzowa to nie to samo - deszczówka nie jest zanieczyszczona związkami organicznymi pochodzącymi z przemiany materii zwierząt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 To ja wywołałem tę burzę. Chcę wyjaśnić, że wody z dachu są to tzw. "czyste wody opadowe" i to na pewno nie jest ściek. Nie wymaga to na pewno pozwolenia wodnoprawnego. Rzecz dotyczy wód opadowych z terenów utwardzonych, podjazdów, dojazdów, parkingów itp. Tam zawsze coś się rozleje, wysypie itp. To jest na pewno ściek w rozumeniu ustawy Prawo wodne. Pytacie o przepisy : ustawa z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne (Dz.U. Nr 115; poz. 1229 z póź.zm.) oraz akty wykonawcze do tej ustawy. Generalnie jest zakaz odprowadzania jakichkolwiek ścieków do poziomów wodonośnych bezpośrednio. O ile nie ma kanalizacji burzowej to może te ścieki oczyszczać, ale to jest droga sprawa (separator ropopochodnych). W sumie jeżeli chodzi o dachy to woda jest czysta i nie wymaga żadnych bajerów. Pozdrawiam i życzę więcej uśmiechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Brud ,zgnile liscie,ptasie odchody,ale mozna przegotowac i zrobic sobie herbatke.Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts