Gość 16.04.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Zaczynamy budowę. Ja latam po bankach i szukam najlepszej opcji kredytu oczywiście najtańszego i najmniej problematycznego. Po koleiBZ odpadł 40% wkładu własnegoBank Śląski udokumentowanie 100% fakturBPH PBK najtaniej, ale minimum wcześniejszej spłaty 5000 i 150 prowizjiPKO BP no comments straszna papierologiaLukas Bank jedyny w którym zabrakło nam zdolności kredytowejKredyt Bank niźle, ale opłaty za wcześniejszą spłatęPoradźcie gdzie macie, jak oceniacie Bardzo proszę !!!EZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachtomasso 16.04.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja mam w GE. Tylko że na zakup domu. Nie wiem jak wygląda u nich z budową. Dobra obsługa. Nie czepiali się szczegółów. Choć słyszałem także negatywne opinie. Dla mnie byli OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 16.04.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Niezależnie od opinii z pierwszej ręki, spróbuj się skontaktować z Expanderem: http://www.expander.pl Oni pomagają wybrać i załatwić kredyt. Jakie efekty, nie wiem, ale spróbować można. Przynajmniej znają szczegółowe zasady w różnych bankach i nie trzeba tak biegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 A i jeszcze GE wydaje mi się, że mają najbardziej sensowne warunkiEZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 16.04.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 On 2003-04-16 08:57, Anonymous wrote: BZ odpadł 40% wkładu własnego Bank Śląski udokumentowanie 100% faktur BPH PBK najtaniej, ale minimum wcześniejszej spłaty 5000 i 150 prowizji PKO BP no comments straszna papierologia Lukas Bank jedyny w którym zabrakło nam zdolności kredytowej Kredyt Bank niźle, ale opłaty za wcześniejszą spłatę Poradźcie gdzie macie, jak oceniacie Bardzo proszę !!! EZ PKO BP to "pryszcz" przy Millennium - tam to jest papierologia, ale za to oprocentowanie dość niskie. Z PBK też uciekłam od razu jak "Pani" zaczęła wyszukiwać informacje, co powinnam przynieść, by otrzymać kredyt. Też było tego strasznie dużo. Z tego co wiem, to faktycznie w GE jest mało problemów z papierami przy uzyskaniu kredytu (część załatwiają sami) i później z donoszeniem dokumantacji, zdjęć z budowy. magero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 16.04.2003 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 A co sądzicie o Multibanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 16.04.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 w katalogu "prawo i pieniądze" masz obszerny wątek "pułapki zastawione przez bankierów", albo jakoś podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 16.04.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Bardzo dużo zależy od obsługującej ciebie osoby. W oddziale GE w mojej okolicy pracują takie cymbały, że już kilka osób zastanawiało się czy ich gdzies nie obsmarować. Co wizyta to co innego - raz jakiś papier jest potrzebny, a raz nie, raz zdolność kredytową wyliczają na 300 tys. a raz na 130 - paranoja. Do tego zastrzegają sobie prawo "sprawdzenia" kredytobiorcy (masz to w warunkach). Od naszej znajomej zażądali założenia w ciągu 24 godzin lokaty w wysokości 30 tys.pln "żeby sprawdzić Pani operatywność". DO tego mają najwyzsze oprocentowanie i b.wysokie ubezpieczenie kredytu. W PKO BP (co to niby taka papierologia) dostaliśmy kredyt na podstawie papierów, które zażądał GE, a kilka okazało się nawet zbędnych. Jako wkład własny policzono wszystko - łącznie z drogą i ogrodzeniem. Oprocentowanie jest niższe, udokumentować nic nie musimy, a wypłata transzy odbywa się na podstawie ustnej informacji. Po krótkiej i sympatycznej rozmowie Pani inspektor się pyta "to ile dzisiaj przelać ?" - jedyny warunek: max 50% dotychcasowych nakładów. Dlatego nasze rady nie do końca będą rzetelne - wszystko zależy na kogo się natniesz w swoim banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 16.04.2003 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 PKO BP - 100 000,- PLN, zero problemów, chyba 4 papierki, po dwóch tygodniach podpisałem umowę. Dużo upraszcza pobieranie w transzach. OProcentowanie 7.22% i 1.5% prowizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krs 16.04.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 W moim przypadku w PKO BP (Rybnik) oprocentowanie to samo, ale chcieli 2,5% prowizji!! Gdzie chcą "tylko" 1,5?? Za to w Kredyt Banku oprocentowanie to samo, a prowizja 0,5% (promocja). Nie wiem jak reszta. Może ktoś ma doświadczenia z Kredyt Bankiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 16.04.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja wziąłem BGK. NIestety dokumentacja 100% wydatków. Sporo formalnosci ale atrakcyjne oprocentowanie (we frankach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafek 16.04.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja mam w Millenium. Faktycznie sporo papierologi ale jakos przebrnalem. Rzeczywiscie sporo zalezy od ludzi. Raz mowiono mi ze wystarczy to, innym razem ze potrzeba cos innego. Ale udalo sie. Kredyt jest w CHF (pomimo iz kurs lata raz w jedna raz w druga) to i tak jest bardziej oplacalany niz PLN. Oprocentowanie to ok 2,8% i zalezy od LIBORU. Wiec warto o tym pomyslec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hugo 16.04.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Napiszcie ile dostaliście i jakie wysokie są raty i jaki okres spłaty. [ Ta wiadomość była edytowana przez: hugo dnia 2003-04-16 13:51 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.04.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Otrzymaliśmy kredyt w Kredyt Banku: oprocentowanie 7,3%, prowizja 0,9% oraz darmowe ubezpieczenie na życie współkredytobiorców (współmałżonków) - każdego na sumę 50% kwoty kredytu.Poza tym zakładając sobie konto w KB można dokonywać operacji (przelewów) za pośrednictwem internetu jak również dokonywać wypłat z przelanej na konto transzy w bankomacie (1000 PLN dziennie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 16.04.2003 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Ja mam budowlano-hipoteczny w GE. Uproszczona procedura, mało papierów, 0% prowizji, a teraz obniżyli oprocentowanie euro i usd do 4,6. Polecam http://www.gebm.pl.Jasiu. Każdy bank, który daje ci kredyt może cię sprawdzić. Z tą twoją znajomą to jakieś dziwne rzeczy opowiadasz. Nie wiem, czy masz kredyt w złotówkach czy w innej walucie. pko w swej ofercie ma ukryty bardzo prosty hak:przeliczają walutę nie z kursu NBP, lecz swojego własnego-kantorowego.A to już przestaje być takie fajne.W ge transzę otrzymuję po przesłaniu do banku kilku zdjęć budowy i ksera z dziennika budowy. 2 dni i mam pieniążki na koncie.pozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-04-16 20:39 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: PANTHER dnia 2003-04-16 20:41 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 17.04.2003 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 W PKO BP korzystne oprocentowanie i na pewno nie większa papierologia niż w innych bankach. W KB wczesniejsza spłata nic nie kosztuje, tylko trzeba wcześniej zgłosić ile i kiedy zamierza sie spłacić.Przeoczyłes coś, co przy długoterminowych kredytach jest b. ważne. Mianowicie to od czego zależy oprocentowanie. Czy jest to widzimisie pana Prezesa, Zarzadu banku, czy też uzależnione od wahań rynku tj WIBOR np 3M. W pierwszym przypadku, choć na poczatku oprocentowanie wydaje sie niskie, to jednak pomimo spadków oprocentowania na rynku i zapisu w umowie o "zmiennym oprocentowaniu" obnizki możesz sie nie doczekać. Zapis na dłuższą metę niekorzystny stosuje min. Multibank. Przykładem niech będzie np. VW Bank, który kusi korzystnym oprocentowaniem w przypadku nowych klientów dokonujących zakupu, ale już tym samym klientom po kilku latach nie zmienia oprocentowania (przykład z listy dsykusyjnej pbb), co powoduje, że muszą oni płacić kredyt z oprocentowaniem 20%, podczas gdy w tym samym banku nowe umowy zawierane są na 14,5%.ze swojego doświadczenia wiem także, że udokumentowanie faktur w ilości większej niż 50%, to masochizm. Nie czarujmy się- praktyka jaka jest każdy widzi. Poza tym musisz wiedzieć, że każda transza oprócz faktur musi być rozliczona na zasadzie co i w jakiej kwocie zostało wydane na jeki element kosztorysu przedstawionego w banku. Przy złej woli pracownika kontrolującego przekroczenie kwot, czy wpisanie czegokolwiek może byc nieprzyjemne. Ogólnie kredyt, to powinna byc ostateczność i decyzja powinna byc przemyślana dobrze, bo jak juz dostaniesz pieniądze, to wtedy tak naprawdę mogą zacząć się problemy w przypadku niedoszacowania kosztów.Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc 17.04.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Nie polecam BPH PBK.Musialem zlecić wycene rzeczoznawcy,koszt 800PLN,a kredytu i tak nie dostalem,p.naczelnik miala pewne "wątpliwości".Natomiast w PKO BP mniej papierkow,wycena nie potrzebna,a kredyt bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.04.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 OKPrzeszłam wszystkie banki i wybrałam dwa.GE i PKO BP.dlaczego bo1. nie trzeba faktur przy rozliczeniu transz. Pewnie będą, ale wiadomo, że zawsze da się coś wynegocjować bez faktur przy zakupach, korzystnie też w Kredyt Banku bo 50% faktur. Acha dużo będziemy robili własną siłą roboczą tata murarz no i robocizna nie udokumentowana.2. niski wkład własny (w Kredyt Bank 30%)3. oprocentowanie w Euro niezłe PKO 5.47, GE 5.604. każda nadpłata zasila kapitał !!! i następuje przeliczenie kredytu za darmo5. Prowizja za udzielenie wyższa w PKO, ale potem niższe niż w GENie ukrywam, że chcemy kredyt wygodny bez dokumentacji, bez latania. Konieczny też był warunek możliwości nadpłaty i przeliczania kredytu. W podziękowaniu za rady obiecuję potem opowiedzieć jak było. Przyznaję, że przy PKO BP skorzystamy z pomocy Expandera aby nie latać tysiąc razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 On 2003-04-16 20:24, PANTHER wrote: ...Z tą twoją znajomą to jakieś dziwne rzeczy opowiadasz... "Fakt autentyczny", zresztą potwierdzony przez misia z GE. W GE możesz dostać "kredyt pod warunkiem", tzn.: dostaniesz kredyt jeżeli... I to było właśnie to "jeżeli" A hak jest w każdym banku - kazdy bank przelicza transze wg.kursu sprzedaży, a raty wg.kursu skupu - jeśli gotówka to waluty, a jeśli przelew to dewizy. To czy będzie to kurs wewnętrzny, czy zewnętrzny nie ma większego znaczenia - głównie chodzi o różnice, a ta jest dla banku stała - sprawdziłem kilka banków i różne waluty To jest jedna (z wielu zresztą) ukrytych opłat - płaci się jeszcze, za wyceny, rzeczoznawców, wizyty inspektora, ubezpieczenie kredytu, ubezpieczenie kredytobiorców na życie, itp. Wszystkie te pierdółki trzeba sprawdzić bo nie są małe. Np.: ubezpieczenie kredytu do czasu ustanowienia hipoteki to przeważnie 0.6% do 1% - w GE 2%, a to oznacza wyższe raty przez 1-2 lata. Ja zwracałem uwagę na jeszcze jedną rzecz - możliwość wcześniejszej spłaty kredytu bez prowizji. Kredyt budowlano-hipoteczny jest trudny bo zabezpieczeniem jest coś czego nie ma. Stąd wyższe oprocentowanie i większa papierologia (bo ryzyko większe). Kredyt hipoteczny łatwiej dostać i mniej papierów (bo zastawiamy istniejącą nieruchomośc o określonej wartości). Dlatego planuje taki myk, że po wybudowaniu domu i uspokojeniu wszystkich spraw zrobię jeszcze jeden rajd po bankach i poszukam sobie taki, który da mi korzystny kredyt hipoteczny na spłatę kredytu budowlano-hipotecznego (tzw: konwersja kredytu). Czyli teraz płacę trochę więcej (niż np.: w HVB) za luksus prostych rozliczeń, a potem się zobaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.04.2003 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 To byłem ja Jarząbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts