PANTHER 17.04.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Nie chodziło mi o to, czy wg kursu sprzedaży czy kupna, bo to jest oczywiste, lecz o to, czy jest to kurs ustanawiany przez NBP, czy własny kurs banku. A to jest duża różnica. Wiem, bo się niestety na tym już raz przejechałam. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.04.2003 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Do anonimowego, który pisał o konwersji kredytu: też planowałem taki scenariusz - wziąć droższy, ale wygodny (np. 0 faktur, mało kontroli) i po zakończeniu inwestycji spłacic go kredytem refinansowym/konsolidacyjnym o niższym oprocentowaniu. Sposób świetny, ale doszukałem się jednego minusa (i niestety dużego) - na odsetki z kredytu konsolidacyjnego nie obowiązuje ulga odsetkowa (podatkowa), więc przestaje się chyba opłacać. Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.04.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 To ubezpieczenie kredytu to rzeczywiście problem, choć w mojej gminie na wpis czeka się 2-3 miesiące więc nie brałam tego tak bardzo pod uwagę. Za to 2.5% prowizji w PKO wobec 2% w GE to różnica dla nas 1200 złotych bagatela. Jeszcze rzeczywiście muszę sprawdzić kursy walut. Co do Kredyt Banku to bardzo chciałam tam wziąść, ale Pani nieźle nas postraszyła, stwierdziła, że nasz kosztorys jest zaniżony bo rzeczoznawca liczy minimum 1500 za m2 użytkowej a w naszym przypadku to około 1800, za to wartość działki chyba zawyżona (bo oni nie liczą po cenach rynkowych). I generalnie zanim jeszcze zaczęłam się pytać usłyszałam argumenty za tym, żeby nie brać tam kredytu. Najsmieszniej było na koniec bo pani stwierdziła, że z dochodu nam przecież zostaje więc może chociaż fundamenty wybudujemy i wtedy przyjdziemy po kredyt.(gdybym mogła to szybko zrobić to nie szłabym do banku, a najlepiej zbudować cały dom a potem go skredytować ) Może zły oddział wybrałam na Powstańców we Wrocławiu. Ale coraz więcej widzę argumentów za PKO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 17.04.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Ez: przy 240tys kredytu, w PKO BP dostaniesz prowizję 1%. Idź do oddziału na Wita Stwosza i tam pogadaj. Moim zdaniem kredyt PKO BP jest obecnie jednym z najbardziej konkurencyjnych na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadly 17.04.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Do ez: a czy KB liczy jako wkład własny działkę i ewentualnie fundamenty? Bo jeśli nie to robienie fundamentów raczej pogorszy Twoją pozycję wobec banku. Arkadly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.04.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Ez: przy 240tys kredytu, w PKO BP dostaniesz prowizję 1%. Idź do oddziału na Wita Stwosza i tam pogadaj. Moim zdaniem kredyt PKO BP jest obecnie jednym z najbardziej konkurencyjnych na rynku.dzięki wielkie, czy to II oddział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 17.04.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Arkadly na szczęście liczą i działkę i fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 17.04.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Odział na Wita Stwosza to Oddział I (koło galerii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 28.04.2003 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 A w jakiej walucie teraz brać. Euro czy PLN, bo juz mi się mózg lasuje patrząc na te skoki walut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Właśnie dzisiaj złożyliśmy wniosek o kredyt w PKO BP na CHF.Od pół roku śledziłem kursy i liczyłem chyba z 1000000 razy.Rajd po 4 bankach, w dwóch rozmowy szczegółowe.I nawet jeśli kurs CHF skoczy do największego poziomu jaki osiągnął przez ostatnie kilka lat, i nawet jeśli LIBOR osiągnie w tym samym czasie największą wartość jaką miał w przeciągu kilku ostatnich lat, to i tak sumaryczne średnie odsetki ( koszt kredytu ) wychodzą mniejsze niż kredytu złotówkowego. A tym bardziej kredytu mieszkaniowego przygotowanego przez nasz KOCHANY rząd na 20 lat. A jeśli cuś będzie nie tak, to zawsze można przewalutować.Takie jest moje zdanie. Niebezpieczeństwo jest takie, że mogą zdarzć się wahania, w okresach których to rata może dobić. Jeśli jesteś na to przygotowany to nie ma problemu. Ważne aby nie spanikować i nie przewalutowywać właśnie wtedy, bo bankowcy przeliczą kredyt według kursu i nagle okaże się, że masz kredytu więcej niż brałeś. W bankach przekonują do złotówek, nie dla zysku ale dla bezpieczeństwa Klienta, ale i swojego. Kredyt złotowy jest bardziej stabilny i przewidywalny. jeśli masz żyłkę gracza i hazardzisty a tym bardziej zdolność kredytową na te wahnięcia, to próbuj coś ugrać. jeśli nie to komercyjny kredyt złotowy. No i najkrótszy jak to tylko możliwe i najlepiej w ratach malejących. Ale to moje przemyślenia a może komuś pomogą. I jeszcze jedno spostrzeżenie,Jeśli spróbujesz prześledzić kursy CHF i EURO to są one bardzo zbliżone ( EURO w górę to i CHF w górę itp. ) CZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 29.04.2003 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 My mamy kredyt w Multibanku, tj taki ROR on-line z mozliwosia duuuzego debetu. Super sprawa. Potrzebuje kase-biore, nie potrzebuje-splacam. Jestem zadowolona z tego rozwiazania, koszty i oprocentowanie chyba obecnie najkorzystniejsze w kraju. Fakt, trzeba wycene od rzeczoznawcy, co kosztowalo nas 300zl, ale nie trzeba faktur za robocizne. Postepy na budowie od swieta wysylam e mailem. Jedyny minus, to papierologia na poczatku (jak wszedzie) i jak zapodzial sie nr telefonu do naszego oddzialu, to NIKT nie byl w stanie nam go podac. Trzeba sie udac osobiscie.Poza tym maja balagan w papierach i za dlugie procedury realizacji. Ale jest OK. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 30.04.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 chyba rzeczywiście bryknę i przeliczę te wszystkie koszty przy CHF. To bardfzo kusząca waluta, ale ostatnio waluty robią sinusoidkę i dlatego zastanawiam się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 08.05.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 On 2003-04-16 08:57, Anonymous wrote: Zaczynamy budowę. Ja latam po bankach i szukam najlepszej opcji kredytu oczywiście najtańszego i najmniej problematycznego. Po kolei BZ odpadł 40% wkładu własnego Bank Śląski udokumentowanie 100% faktur BPH PBK najtaniej, ale minimum wcześniejszej spłaty 5000 i 150 prowizji PKO BP no comments straszna papierologia Lukas Bank jedyny w którym zabrakło nam zdolności kredytowej Kredyt Bank niźle, ale opłaty za wcześniejszą spłatę Poradźcie gdzie macie, jak oceniacie Bardzo proszę !!! EZ Do tej listy nalezy jeszce dodac PKO SA to Cię dopiero zdołują, dowiesz się że chcesz budowac dom a nie stac Cie zaledwie na bude dla psa, a juz napewno hitem XX wieku jest "kredyt" kasy mieszkaniowej w PKO SA - warunki jakie musisz spełnic to 3x tyle co przy "zwykły" hipo kredycie w innych bankach a masz przeciez udokumentowany wkład własny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witek34 08.05.2003 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 tym razem w sparawie PKO BP dodam jeszcze, znajomi dostali kredyt bez wiekszych problemów, ale co 3 miesiące dostarczaja do banku aktualne zaświadczenia o zarobkach (ROR maja oczywiscie w PKO BP!!!)- punkt umowy o kontroli wypłacalności, inna gwiada- srednio raz na miesiąc maja wizytę pana z banku który sprawdza faktury i kontroluje czy napewno np. 2 tys. cegieł z faktury zostało wmurowane w ścianę - to chyba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 08.05.2003 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Dziękuję bardzo, oferta super, przeanalizowałam pod wszelkimi kątami tylko ta wycena niestety, ale nie ma róży bez kolców. On 2003-04-29 22:42, alex wrote: My mamy kredyt w Multibanku, tj taki ROR on-line z mozliwosia duuuzego debetu. Super sprawa. Potrzebuje kase-biore, nie potrzebuje-splacam. Jestem zadowolona z tego rozwiazania, koszty i oprocentowanie chyba obecnie najkorzystniejsze w kraju. Fakt, trzeba wycene od rzeczoznawcy, co kosztowalo nas 300zl, ale nie trzeba faktur za robocizne. Postepy na budowie od swieta wysylam e mailem. Jedyny minus, to papierologia na poczatku (jak wszedzie) i jak zapodzial sie nr telefonu do naszego oddzialu, to NIKT nie byl w stanie nam go podac. Trzeba sie udac osobiscie.Poza tym maja balagan w papierach i za dlugie procedury realizacji. Ale jest OK. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ez 09.05.2003 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Bank wybrany po wielu wycieczkach i analizach wybrałam GE w CHF raty malejące. Oprocentowanie 3,90%+0,95% do czasu wpisu do hipoteki (około 3 miesięcy u nas trwa). Minimum formalności, super obsługa (Wrocław moge dać namiary na tego pana, który nas obsługuje), możliwość zmian w umowie. Zbieramy dokumenty, za tydzień składamy je, teraz jeszcze wczytuję się w umowę.O dalszym rozowju sytuacji poinformuję, acha i mała niespodzianka jestem analitykiem w banku i zajmuję się właśnie analizą kredytów, tylko u nas nie ma hipotecznych. Dlatego tak dokładnie wszystko sprawdzałam. Mysleliśmy o PKO, ale pani w oddziale powiedziała nam, ze trzeba faktury o dziwo ?W Multibank wycena zapewne wyższa od naszej więc wyższe koszty ubezpieczenia do tego oprocentowanie ustalane decyzja Zarządu na podstawie mglistego pojęcia sytuacji ekonomicznej itd. O co chodzi? Jeżeli portfel im się pogorszy to nie zmienią ... Oj, nie lubię takich niepewnych zapisów.Za tydzień składanie dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 W PKO PB przy kwocie 150 tys zł ( kredyt hipoteczny, w CHF - raty malejące)na 15 lat po rozpatrzeniu wniosku zaproponowano nam oprocentowanie 4,5 + LIBOR 1M , prowizja 2%.Nie jestem zachwycona tymi warunkami.Proszę uchylcie rąbka tajemnicy jak wypadają te warunki z tym co udało się Wam uzyskać po rozpatrzeniu wniosku. Wersja z broszury informacyjnej jest zdecydowanie atrakcyjniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.05.2003 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 RÓWNIEŻ w PKO PB przy kwocie 200 tys zł ( kredyt hipoteczny, w CHF - raty malejące)na 15 lat po rozpatrzeniu wniosku zaproponowano nam oprocentowanie 4,0 + LIBOR 1M , prowizja 1%. Walczymy dalej, bo czuję, że można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 15.05.2003 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Polecam GE Capital. Bardzo przyjazna obsluga i duża elastyczność w dzialaniu. Obecnie mają również CHF. Oprocentowanie 4,2 bez prowizji. Jężeli zdecydowalbym się zalpacić 2% prowizji to oprocentowanie spada do 3,75. Kredyt przyznano mi w 3 dni. Nie potrzebują również żadnych rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 19.05.2003 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Bank Ochrony Środowiska daje kredyt na 1% na zakup okien, drzwi zewnętrznych, instalacji c.o. z kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts