Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie kredyt na budow? i jakie maci do?wiadczenia

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bartt,

po prostu porównuję sobie koszty kredytu:

- z jednej strony duże koszty uruchomienia (koszty wycen, hipotek, prowizji, etc.) i niskie koszty oprocentowania

- z drugiej niskie koszty uruchomienia (lub wręcz wcale) i wysokie koszty odsetek.

Jak łatwo sprawdzić które koszty będą większe zależy od jego wielkości i czasu spłaty kredytu. Jeśli mówimy o kwocie 100 000 PLN to faktycznie nie ma o czym mówić, ale przy kwocie do 30 000 PLN (jak wspominałem - chodzi mi o dofinansowanie etapu budowy) - jest już się po co schylić.

A dodatkowo - jeśli wszystkie formalności załatwia się na jednym spotkaniu z człowiekiem który do ciebie przyjeżdza - nie jest to tak beznadziejna propozycja.

EZ ! Bank BPH PBK ma korzystne warunki tylko dla normalnych kredytów hipotecznych, bo masz wybór banku i nie musisz korzystać z ich oferty ,jak Ci nie odpowiada. W przypadku kredytu z kasy mieszkaniowej nie masz żadnego wyboru. Oprocentowanie co prawda niskie (4%), ale prowizja wysoka (3%) i do tego bardzo krótki okres spłaty. Plusem jest to, że przelewają od razu całą kwotę kredytu na mój rachunek i dają 6 miesięcy na dostarczenie faktur. Za to okres oczekiwania nadaje się do księgi rekordów.

Mój wybór to PKO BP 1,2% prowizji (Poznań) , czy papierologia? raczej nie , jedno co dodatkowo musiałam mieć to kosztorys , resztę papierów miałam w związku z pozwoleniem na budowę. Rozejrzyj się za innym przedstawicielem, ja miałam taką sytuację ,że rozpoczełam rozeznanie od odziału w którym mam rachunek osobisty (PKO BP) i zaproponowali oprocentowanie wyższe niż ten sam bank w Poznaniu. Nierozumiem dlaczego. W każdym razie mam oprocentowanie 7,22%. Wszystko zależy od człowieka obsługującego. Powodzenia

Z PKO BP zrezygnowaliśmy bo każda pani w tym samym oddziale udzielała nam innych danych. Horror.

Poza tym mojemu koledze po zakończeniu kredytu nie wycofano danych z centralnej bazy danych i jak chciał wziąść drugi kredyt to była niezła szopka.

I generalnie na obsługę w trakcie kredytu byli bardzo niezadowoleni i jeszcze mieli pecha bo przenieśli się do innego miasta. Musieli ze wszystkim jeździć do oddziału gdzie brali kredyt.