Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek "vis a vis"

malmuc

Recommended Posts

Zamierzam w swoim domku umieścic kominek typu vis a vis, o coś w tym stylu

http://abak.krakow.pl/pic/wklady/vfd.jpg

miałby się znajdować w scianie pomiędzy salonem a jadalnia w tym miejscu gdzie na rzucie widać komin. Szczerze mówiąc mam pewne obawy co do odległości stołu w jadalni do szyby w kominku. Przestrzeń pomiędzy wyspą a kominkiem to 306 cm.

Bardzo bardzo marzy mi sie ten kominkowy klimacik również w jadalni.

Jakie macie na ten temat zdanie ?

http://www.rmucha.photosite.com/~photos/tn/4428035_1024.ts1158597106620.jpg

Aż tak źle to nie jest żeby z trzech metrów komuś usmażyło nerki,to nie jest wielki piec hutniczy co to promieniuje tak intensywnie na 50 m.

Czytaj "ze zrozumieniem" (to teraz takie trendy :wink: ): 3 metry jest od wyspy do ewentualnego kominka. W tych 3 metrach ma sie zmieścić stół z krzesłami.

1. Forest-Natura ma rację: będzie zbyt blisko i będzie parzyło w plecy.

2. jaki sens robić z tyłu szybę, która będzie zasłonięta stołem i przez to mało widoczna?

3. Niewiele juz cos postawisz na tej ścianie.

4. Co z drzwiami przesuwnymi? Czy będą w scianie czy na ścianie? Jak by nie patrzył ten wariant drzwiowy odpada.

Aż tak źle to nie jest żeby z trzech metrów komuś usmażyło nerki,to nie jest wielki piec hutniczy co to promieniuje tak intensywnie na 50 m.

Czytaj "ze zrozumieniem" (to teraz takie trendy :wink: ): 3 metry jest od wyspy do ewentualnego kominka. W tych 3 metrach ma sie zmieścić stół z krzesłami.

1. Forest-Natura ma rację: będzie zbyt blisko i będzie parzyło w plecy.

2. jaki sens robić z tyłu szybę, która będzie zasłonięta stołem i przez to mało widoczna?

3. Niewiele juz cos postawisz na tej ścianie.

4. Co z drzwiami przesuwnymi? Czy będą w scianie czy na ścianie? Jak by nie patrzył ten wariant drzwiowy odpada.

ad1. moim zdaniem nie tzreba odrazu wzniecać pożaru w kominu :lol: wystarczy delikatny ogień :wink: poza tym nie wiemy jak duży stół ma tam być i gdzie dokładnie ma stać .... jadalnia jest dość spora i możan stół spokojnie przesunąć np w stronę drzwi balkonowych ....

ad2. chyba bardziej chodzi o tą atmosferę niż o gapienie się na ogień :wink:

ad3. a może nie chce tam nic stawiać ?

ad4. dlaczego odpada? wystarczy że będą się odsuwały w stronę pzreciwną do kominka :wink: długość ściany i drzwi można dobrać tak, aby te drugie się spokojnie schowały.

Mnie pomysł się bardzo podoba!

No wiec:

Jesli chodzi o drzwi to nie wiem czy w ogóle będą, a jeśli tak to przesuwne w kierunku okna

sciana z kominem ma jakies 240 cm, wydaje mi sie ze jest tam

wystarczajaco miejsca na ewentualna wąska komodę, czy regał

Natomiast jesli chodzi o stół to moja rodzina liczy 4 osoby i taki musiałby sie tam znaleźć tzn na cztery osoby z możliwoscią rozłożenia tak by móc przyjąć jeszcze gości.

Zdaję sobie sprawe z tego, ze nie będzie mogło się tam palić mocno podczas biesiady przy stole :)

Sądzę że jeśli w kuchni w ogóle będzie jakieś większe gotowanie i związku z tym ciepełko to i w kominku rozpalać się nie będzie .

Nie bedzie tez kratek od kominka po stronie jadalni, a jedynie po stronie salonu, ale to chyba naturalne .

Tak się zastanawiam czy tak na co dzień kiedy jesteśmy sami w czwórke, stół moze być przesunięty w strone wyspy lub drzwi tarasowych które zimą i jesienia są w zasadzie nieużywane.

Myślałam też o położeniu kominka, anna99 o tym wspominała. Więc sądze że wkład faktycznie powinien znajdować sie na odpowiedniej wysokości, nie bardzo wiem jeszcze tez jak wysoko. Sądzę że to się wyjasni jak ściana się wybuduje i w realu będzie można to ocenić.

Dzięki wszystkim za dotychczasowe uwagi, czekam może jeszcze coś popowiecie, doradzicie.

Pozdrawiam serdecznie