pytalski 17.10.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 witam i proszę o poradę. w przyszłym tygodniu będzie u mnie serwisant na przeglądzie pieca dwufunkcyjnego z otwarta komora. piec ma moc na c.o 7-15 kW.mam gaz gz 41,5. co mógłby jeszcze zrobić serwisant (regulacja, dysze itp) aby kocioł zużywal mniej gazu (niższe koszty ogrzewania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 17.10.2006 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Na takie pytanie tylko jedna odpowiedz sie rzucaDobrze ocieplic dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.10.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 a może bardzej powalcz z programatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytalski 18.10.2006 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 a może bardzej powalcz z programatorem. juz raz walczyłem na forum z kotami i od niektórych dostałem niezły raban.(http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=81382&highlight=) a na poważnie. co masz na myśli pisząc te słowa? mam usatawione 20 stopni w dzień i 18 w nocy co tu jeszcze można zmienić (nie mówie oczywiście o obniżeniu na 18 i 16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2006 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 eee tam....raban? To chyba nie Ciebie dotyczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytalski 18.10.2006 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 eee tam....raban? To chyba nie Ciebie dotyczył. pani/panno Agnieszko. a skąd pani wie że nie mnie skoro to ja wywołałem tę dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.10.2006 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 http://www.dwukropek.pl/0,0,,0,Krakow,143.html?f=950 hmmmmm.... do ogrzania danego budynku do pożądanej temperatury potrzeba określonej ilości energii powstałej ze spalania gazu.... nie pomoże na to żadne cudowne rozwiązanie typu "pokręć śrubką i zużyjesz o połowę mniej" chyba że pokręcisz pokrętłem przy programatorze/jeśli masz/ i ustawisz np temperaturę w pokojach nie na 20 stopni, tylko na 10 przykładowo... wtedy kocioł włączy się pewnie dopiero w grudniu będą oszczędności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytalski 18.10.2006 05:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 http://www.dwukropek.pl/0,0,,0,Krakow,143.html?f=950 hmmmmm.... do ogrzania danego budynku do pożądanej temperatury potrzeba określonej ilości energii powstałej ze spalania gazu.... nie pomoże na to żadne cudowne rozwiązanie typu "pokręć śrubką i zużyjesz o połowę mniej" chyba że pokręcisz pokrętłem przy programatorze/jeśli masz/ i ustawisz np temperaturę w pokojach nie na 20 stopni, tylko na 10 przykładowo... wtedy kocioł włączy się pewnie dopiero w grudniu będą oszczędności... nie obrażając tu nikogo - nie jestem eskimosem, żeby temp 10 st.celsjusza stanowiła dla mnie komfort cieplny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.10.2006 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 a na poważnie. co masz na myśli pisząc te słowa? mam usatawione 20 stopni w dzień i 18 w nocy co tu jeszcze można zmienić (nie mówie oczywiście o obniżeniu na 18 i 16) masz rację, pole manewru jest mizerne, pisałem o programatorze, bo często jeszcze widzę zwykły regulator temperatury w domach, wtedy programator jest porządany. Obawiam się iż dodatkowy oszczędności to w twoim przypadku spore wydatki 1)wymiana na oszczędny piec 2)poprawa izolacyjności budynku Poszukaj najsłabszego punku w twoim domu, może strop ?, dach, okna, wentylacja, może słaba izolacja ściany z nieogrzewanym garażem ? Kiedyś chyba w Muratorze czytałem, że są firmy, które robią takie badania termiczne i widać gdzie ucieka ciepło....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.10.2006 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 1)wymiana na oszczędny piec a jakimi to KOTŁAMI handelkujesz że będą one "oszczędniejsze" od innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 18.10.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 1)wymiana na oszczędny piec a jakimi to KOTŁAMI handelkujesz że będą one "oszczędniejsze" od innych przykro mi ja nie handluje kotłami, kociołkami handluje 1950, Grzesiek, VPS, Oni są w temacie......... na myśli miałem oszczędny, dobrze dobrany kociołek konsensacyjny, pod waruniem iż posiadasz jakiś starszy kociołek, ale to też trzeba dobrze przemyśleć, żeby się nie okazało iż zwrot nakładów się nastąpi po 15latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.10.2006 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Z tego co napisał pytalski na początku wątku wnioskuję, że ma kocioł Termetu i to niezbyt stary.Wymiana na kondensacyjny chyba nie jest ekonomicznie uzasadniona.Gdyby mógł korzystać z gazu GZ50 sytuacja byłaby lepsza. Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...?Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę. Najwięcej gazu pochłania podniesienie temparatury z 18 st. w nocy na 20 st. w dzień.Kociołkowi trudniej jest rozgrzać pomieszczenia niż utrzymać w nich stałą temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 18.10.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Piec Pytalskiego ma moc 7-15kW. Rozumiem, ze można jego moc zredukować nawet do 7 kW.Wówczas będzie się włączał na dłuższe okresy, co może przynieść oszczędność.A na jak długo włącza się obecnie ?Jeżeli na krócej niż 20 minut to może warto moc obniżyć.Tylko co będzie z ciepłą wodą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.10.2006 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Piec Pytalskiego ma moc 7-15kW. Rozumiem, ze można jego moc zredukować nawet do 7 kW. Wówczas będzie się włączał na dłuższe okresy, co może przynieść oszczędność. A na jak długo włącza się obecnie ? Jeżeli na krócej niż 20 minut to może warto moc obniżyć. Tylko co będzie z ciepłą wodą ? Jeżeli jest to InwesTerm z Termetu to na c.w.u. ma moc 23,5 kW i z ciepłą wodą nie będzie problemu. Pytalski, napisz jaki masz kocioł? Mógłbyś jeszcze napisać jakie jest zużycie gazu i jaki dom do ogrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 18.10.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...? Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę. Możesz uzasadnić oszczędnosci wynikajace z tej zamiany grzejników, bo to jest bardzo odkrywcza teoria. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 18.10.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...? Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę. Możesz uzasadnić oszczędnosci wynikajace z tej zamiany grzejników, bo to jest bardzo odkrywcza teoria. Pozdrawiam Prosta sprawa: Żeby podgrzać większą ilość wody do zadanej temperatury musi zużyć wiecej energii - czyli gazu. Jeżeli kocioł ma programator pokojowy z rzadkimi cyklami włącz/wyłącz to największe straty energi powoduje podgrzanie zimnej wody do np: 60 stopni. Mamy tez większą bezwładnosć cieplną instalacji. Nowe grzejniki to też większa ich sprawność i brak zanieczyszczeń z odlewów żeliwnych. Natomiast w przypadku kotła na wegiel wpływ grzejników żeliwnych ma mniejsze znaczenie. Tylko jedna uwaga, jak się wymienia kaloryfery to tez się powinno wymienić rurki bo zapewne są stalowe o duzej średnicy. Sama wymiana kaloryferów może podnieść efektywność instalacji ale nigdy nie będzie porównywalna z efektywnoscią po wymiane kaloryferów i rurek. A tak na początek to trzeba zaczać od ocieplenia i okien. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pytalski 18.10.2006 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Z tego co napisał pytalski na początku wątku wnioskuję, że ma kocioł Termetu i to niezbyt stary. Wymiana na kondensacyjny chyba nie jest ekonomicznie uzasadniona. Gdyby mógł korzystać z gazu GZ50 sytuacja byłaby lepsza. Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...? Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę. Najwięcej gazu pochłania podniesienie temparatury z 18 st. w nocy na 20 st. w dzień. Kociołkowi trudniej jest rozgrzać pomieszczenia niż utrzymać w nich stałą temperaturę. beretta kompakt confort, nowe okna ocieplony strop,sterownik euroster 3000, grzejniki panelowe itp itp to że chałupę można ocieplić to też wiem drodzy koledzy. pytałem o rozwiązania dotyczące pieca a nie chałupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 18.10.2006 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 26kW jeżeli w bliżej nie określonym czasookresie nie zmienieły się podstawowe prawa fizyki, to mnie kompletnie nie przekonałeś.Zgodnie z w / w prawami cała energia, która kocioł przekazał instalacji CO musi byc oddana do bydynku (jeśli są jakieś straty, to nie wynikaja one z instalacji) i tu nie ma innej możliwości. Jeżeli do podgrzania większej ilości wody zużyję więcej gazu, to później więcej energii odda mi instalacja do budynku. Jeśli więc co jest tu proste, to własnie to jak wyżej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 18.10.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 pytalski jeżeli cykle załączenia kotła są krótkie i częste, to w tym przypadku są dość spore straty rozruchu kotła. Można to ograniczyć zmniejszając moc kotła (jeżeli nie ma automatycznej modulacji), tylko nie można z tym przesadzić, bo może, przy dużych mrozach, zabraknąć mocy do pokrycia zapotrzebowania na ciepło.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
26kW 18.10.2006 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 26kW jeżeli w bliżej nie określonym czasookresie nie zmienieły się podstawowe prawa fizyki, to mnie kompletnie nie przekonałeś. Zgodnie z w / w prawami cała energia, która kocioł przekazał instalacji CO musi byc oddana do bydynku (jeśli są jakieś straty, to nie wynikaja one z instalacji) i tu nie ma innej możliwości. Jeżeli do podgrzania większej ilości wody zużyję więcej gazu, to później więcej energii odda mi instalacja do budynku. Jeśli więc co jest tu proste, to własnie to jak wyżej. Pozdrawiam Mamy 2 przypadki a) stara instalacja,grube rury nieocieplone, mała sprawnosć grzejników,dużo wody b) nowa instalacja, cienkie rury ocieplone, duża sprawność grzejników,mało wody Teoretycznie masz racje ale nie uwzględniłeś strat ciepła w instalacji które są większe przy dłuższym czasie pracy kotła w przypadku [a] Gdyby cała instalacja ogrzewała bydynek to Twój tok rozumowania byłby poprawny ale tak nie jest. Zakładając taką samą moc kotła w przypadku [a] kocioł pracuje dłużej, ciepło dostarczone do kaloryferów dociera dłużej więc mamy wieksze straty ciepła w rurkach bo to ciepło nie ogrzewa budynku ale tracone jest w wylewce i ściane oraz mniej wydajnych kaloryferach. Dłuzszy czas nagrzania pomieszczenia to również większe straty ciepła uciekającego przez okna i ściany. Proste pytanie: kiedy ucieknie więcej ciepła na zewnatrz : nagrzewając budynek w 15 czy 45 minut ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts