Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aby kocioł zżerał mniej gazu

pytalski

Recommended Posts

witam i proszę o poradę.

w przyszłym tygodniu będzie u mnie serwisant na przeglądzie pieca dwufunkcyjnego z otwarta komora.

piec ma moc na c.o 7-15 kW.

mam gaz gz 41,5.

co mógłby jeszcze zrobić serwisant (regulacja, dysze itp) aby kocioł zużywal mniej gazu (niższe koszty ogrzewania)

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a może bardzej powalcz z programatorem.

juz raz walczyłem na forum z kotami i od niektórych dostałem niezły raban.(http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=81382&highlight=)

a na poważnie. co masz na myśli pisząc te słowa?

mam usatawione 20 stopni w dzień i 18 w nocy co tu jeszcze można zmienić (nie mówie oczywiście o obniżeniu na 18 i 16)

hmmmmm....

do ogrzania danego budynku do pożądanej temperatury potrzeba określonej ilości energii powstałej ze spalania gazu....

nie pomoże na to żadne cudowne rozwiązanie typu "pokręć śrubką i zużyjesz o połowę mniej" :wink:

chyba że pokręcisz pokrętłem przy programatorze/jeśli masz/ i ustawisz np temperaturę w pokojach nie na 20 stopni, tylko na 10 przykładowo...

wtedy kocioł włączy się pewnie dopiero w grudniu będą oszczędności...

:p

hmmmmm....

do ogrzania danego budynku do pożądanej temperatury potrzeba określonej ilości energii powstałej ze spalania gazu....

nie pomoże na to żadne cudowne rozwiązanie typu "pokręć śrubką i zużyjesz o połowę mniej" :wink:

chyba że pokręcisz pokrętłem przy programatorze/jeśli masz/ i ustawisz np temperaturę w pokojach nie na 20 stopni, tylko na 10 przykładowo...

wtedy kocioł włączy się pewnie dopiero w grudniu będą oszczędności...

nie obrażając tu nikogo - nie jestem eskimosem, żeby temp 10 st.celsjusza stanowiła dla mnie komfort cieplny

a na poważnie. co masz na myśli pisząc te słowa?

mam usatawione 20 stopni w dzień i 18 w nocy co tu jeszcze można zmienić (nie mówie oczywiście o obniżeniu na 18 i 16)

masz rację, pole manewru jest mizerne, pisałem o programatorze, bo często jeszcze widzę zwykły regulator temperatury w domach, wtedy programator jest porządany.

Obawiam się iż dodatkowy oszczędności to w twoim przypadku spore wydatki

1)wymiana na oszczędny piec

2)poprawa izolacyjności budynku

Poszukaj najsłabszego punku w twoim domu, może strop ?, dach, okna, wentylacja, może słaba izolacja ściany z nieogrzewanym garażem ?

Kiedyś chyba w Muratorze czytałem, że są firmy, które robią takie badania termiczne i widać gdzie ucieka ciepło.......

1)wymiana na oszczędny piec

a jakimi to KOTŁAMI handelkujesz że będą one "oszczędniejsze" od innych :p

przykro mi ja nie handluje kotłami, kociołkami handluje 1950, Grzesiek, VPS, Oni są w temacie.........

na myśli miałem oszczędny, dobrze dobrany kociołek konsensacyjny, pod waruniem iż posiadasz jakiś starszy kociołek, ale to też trzeba dobrze przemyśleć, żeby się nie okazało iż zwrot nakładów się nastąpi po 15latach

Z tego co napisał pytalski na początku wątku wnioskuję, że ma kocioł Termetu i to niezbyt stary.

Wymiana na kondensacyjny chyba nie jest ekonomicznie uzasadniona.

Gdyby mógł korzystać z gazu GZ50 sytuacja byłaby lepsza.

Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...?

Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę.

Najwięcej gazu pochłania podniesienie temparatury z 18 st. w nocy na 20 st. w dzień.

Kociołkowi trudniej jest rozgrzać pomieszczenia niż utrzymać w nich stałą temperaturę.

Piec Pytalskiego ma moc 7-15kW. Rozumiem, ze można jego moc zredukować nawet do 7 kW.

Wówczas będzie się włączał na dłuższe okresy, co może przynieść oszczędność.

A na jak długo włącza się obecnie ?

Jeżeli na krócej niż 20 minut to może warto moc obniżyć.

Tylko co będzie z ciepłą wodą ?

Piec Pytalskiego ma moc 7-15kW. Rozumiem, ze można jego moc zredukować nawet do 7 kW.

Wówczas będzie się włączał na dłuższe okresy, co może przynieść oszczędność.

A na jak długo włącza się obecnie ?

Jeżeli na krócej niż 20 minut to może warto moc obniżyć.

Tylko co będzie z ciepłą wodą ?

Jeżeli jest to InwesTerm z Termetu to na c.w.u. ma moc 23,5 kW i z ciepłą wodą nie będzie problemu.

Pytalski, napisz jaki masz kocioł?

Mógłbyś jeszcze napisać jakie jest zużycie gazu i jaki dom do ogrzania?

Nic nie napisał na temat instalacji c.o., nie wiadomo jakie grzejniki, ile wody jest w instalacji...?

Znajomi chcieli wykorzystać stare żeliwne grzejniki i niestety rachunki za gaz przychodziły nieciekawe. Wymiana grzejników na płytowe, o znacznie mniejszej pojemności wodnej przyniosła poprawę.

Możesz uzasadnić oszczędnosci wynikajace z tej zamiany grzejników, bo to jest bardzo odkrywcza teoria.

Pozdrawiam

Możesz uzasadnić oszczędnosci wynikajace z tej zamiany grzejników, bo to jest bardzo odkrywcza teoria.

Pozdrawiam

Prosta sprawa:

Żeby podgrzać większą ilość wody do zadanej temperatury musi zużyć wiecej energii - czyli gazu. Jeżeli kocioł ma programator pokojowy z rzadkimi cyklami włącz/wyłącz to największe straty energi powoduje podgrzanie zimnej wody do np: 60 stopni. Mamy tez większą bezwładnosć cieplną instalacji.

Nowe grzejniki to też większa ich sprawność i brak zanieczyszczeń z odlewów żeliwnych.

Natomiast w przypadku kotła na wegiel wpływ grzejników żeliwnych ma mniejsze znaczenie.

Tylko jedna uwaga, jak się wymienia kaloryfery to tez się powinno wymienić rurki bo zapewne są stalowe o duzej średnicy.

Sama wymiana kaloryferów może podnieść efektywność instalacji ale nigdy nie będzie porównywalna z efektywnoscią po wymiane kaloryferów i rurek.

A tak na początek to trzeba zaczać od ocieplenia i okien.

pozdrawiam

Z tego co napisał pytalski na początku wątku wnioskuję, że ma kocioł Termetu i to niezbyt stary.

Wymiana na kondensacyjny chyba nie jest ekonomicznie uzasadniona.

Gdyby mógł korzystać z gazu GZ50 sytuacja byłaby lepsza.

Najwięcej gazu pochłania podniesienie temparatury z 18 st. w nocy na 20 st. w dzień.

Kociołkowi trudniej jest rozgrzać pomieszczenia niż utrzymać w nich stałą temperaturę.

beretta kompakt confort, nowe okna ocieplony strop,sterownik euroster 3000, grzejniki panelowe itp itp

to że chałupę można ocieplić to też wiem drodzy koledzy.

pytałem o rozwiązania dotyczące pieca a nie chałupy

26kW jeżeli w bliżej nie określonym czasookresie nie zmienieły się podstawowe prawa fizyki, to mnie kompletnie nie przekonałeś.

Zgodnie z w / w prawami cała energia, która kocioł przekazał instalacji CO musi byc oddana do bydynku (jeśli są jakieś straty, to nie wynikaja one z instalacji) i tu nie ma innej możliwości. Jeżeli do podgrzania większej ilości wody zużyję więcej gazu, to później więcej energii odda mi instalacja do budynku.

Jeśli więc co jest tu proste, to własnie to jak wyżej.

Pozdrawiam

pytalski jeżeli cykle załączenia kotła są krótkie i częste, to w tym przypadku są dość spore straty rozruchu kotła. Można to ograniczyć zmniejszając moc kotła (jeżeli nie ma automatycznej modulacji), tylko nie można z tym przesadzić, bo może, przy dużych mrozach, zabraknąć mocy do pokrycia zapotrzebowania na ciepło.

Pozdrawiam

26kW jeżeli w bliżej nie określonym czasookresie nie zmienieły się podstawowe prawa fizyki, to mnie kompletnie nie przekonałeś.

Zgodnie z w / w prawami cała energia, która kocioł przekazał instalacji CO musi byc oddana do bydynku (jeśli są jakieś straty, to nie wynikaja one z instalacji) i tu nie ma innej możliwości. Jeżeli do podgrzania większej ilości wody zużyję więcej gazu, to później więcej energii odda mi instalacja do budynku.

Jeśli więc co jest tu proste, to własnie to jak wyżej.

Pozdrawiam

Mamy 2 przypadki

a) stara instalacja,grube rury nieocieplone, mała sprawnosć grzejników,dużo wody

b) nowa instalacja, cienkie rury ocieplone, duża sprawność grzejników,mało wody

Teoretycznie masz racje ale nie uwzględniłeś strat ciepła w instalacji które są większe przy dłuższym czasie pracy kotła w przypadku [a]

Gdyby cała instalacja ogrzewała bydynek to Twój tok rozumowania byłby poprawny ale tak nie jest.

Zakładając taką samą moc kotła w przypadku [a] kocioł pracuje dłużej, ciepło dostarczone do kaloryferów dociera dłużej więc mamy wieksze straty ciepła w rurkach bo to ciepło nie ogrzewa budynku ale tracone jest w wylewce i ściane oraz mniej wydajnych kaloryferach. Dłuzszy czas nagrzania pomieszczenia to również większe straty ciepła uciekającego przez okna i ściany.

Proste pytanie: kiedy ucieknie więcej ciepła na zewnatrz : nagrzewając budynek w 15 czy 45 minut ?

pozdrawiam