Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aby kocioł zżerał mniej gazu

pytalski

Recommended Posts

Twój przypadek 26kW jest całkowicie adekwatny do małego zładu, bo Ty w istocie masz mały zład.

Nie mam teraz czasu wyjaśniać tego głębiej ale tak właśnie jest.

Pozdrawiam

Ciekawe, z mojej wiedzy wynika że duża ilość wody to powolne ogrzewanie i powolne jej schłodzenie w wyniku oddawania ciepła.

I tak w istocie mam. Dodam jeszcze że w momencie spadku temperatury i włączeniu kotła przez jakiś czas temperatura pokoju spada w dół o 0.25 -0.5 st. zanim zacznie rosnąć.

Mała ilość wody to szybkie nagrzewanie i szybkie chłodzenie.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu jest akurat odwrotnie, ponieważ przy każdym odpaleniu kotła występują straty rozruchu i im tych odpaleń jest mniej, tym suma tych strat jest mniejsza.

...To prawda. Czyli dla kotła niekorzystne jest częste włączanie dla mieszczania niekorzystne jest szybkie nagrzanie. Teraz pytanie jaki jest ostatecznie bilans energetyczny ? Otóż nie da się tego uczciwie analitycznie obliczyć. Można tworzyć numeryczne modele, które z grubsza pozwolą oszacować jak sie bilans układa nala małych i dużych zładów. Jeśli ktoś na własnej skurze stwierdził, że po wyrzuceniu starych rurek i grzejników i zastąpieniu ich nowymi ma mniejsze rachunki na prąd to żadne akademickie dyskusje ani numeryczne modele nie są w stanie tej obserwacji zmienić.

Chcesz dyskutować z danymi empirycznymi ? Z modelami i teoriami można dyskutować ale wyniki doświadczenia to coś co należy zaakceptować i próbować zrozumieć dlaczego tak jest ;)

wyniki doswiadczeń ...prosze

przykład z ubiegłego roku

mieszkańcy wykupili pewien nieduzy blok i wszystkim odcięto centralne ogrzewanie

wszyscy zamontowali piecyki gazowe a wiekszośc zmieniła stare rury i grzejniki

jeden mieszkaniec nie zmienił rur i pozostał przy starego typu grzejnikach zeliwnych

wszyscy byli ciekawi wyników i co miesiąc konfrontowali dane (pomiedzy mieszkaniami o tym samym metrazu, utrzymując w mieszkaniach tę samą temperature)

zuzycie gazu u tych co zmienili instalacje i u tego co pozostał przy starej

było praktycznie identyczne

nic nie zaoszczedzili Ci, którzy zmniejszyli pojemność wodną zładu ...

skóra przez "ó" z kreseczką :wink:

pzdr

wyniki doswiadczeń ...prosze

przykład z ubiegłego roku

mieszkańcy wykupili pewien nieduzy blok i wszystkim odcięto centralne ogrzewanie

wszyscy zamontowali piecyki gazowe a wiekszośc zmieniła stare rury i grzejniki

jeden mieszkaniec nie zmienił rur i pozostał przy starego typu grzejnikach zeliwnych

wszyscy byli ciekawi wyników i co miesiąc konfrontowali dane (pomiedzy mieszkaniami o tym samym metrazu, utrzymując w mieszkaniach tę samą temperature)

zuzycie gazu u tych co zmienili instalacje i u tego co pozostał przy starej

było praktycznie identyczne

nic nie zaoszczedzili Ci, którzy zmniejszyli pojemność wodną zładu ...

Musielibyśmy przująć założenie że:

1. Wszystkie mieszkania sa naprawde równoważne sobie, metraz to jedno. Ilość ćcian zewnętrznych i temeratury panujące w sąsiednich pomieszczeniach oraz ilość osób przebywająca wewnątrz to dodatkowe aspekty

2. Wszyscy założyli ten sam kocioł

3. Wszyscy utrzymywali naprawde te same temeratury

Jeśli możemy przyjąc takie założenia to jestem gotowa uznać wyniki eksperymentu.[/url]

jedynie w pkcie 1 moga byc niuanse ... ilośc osób w mieszkaniu, pies, kot

jedni maja mieszkanie od zachodu inni od wschodu, jedni wietrza mniej inni wiecej itd ...

natomiast pkt2 u wszystkich instalacje modernizowała ta sama firma i wszycy mają założone aristony

pkt 3 umówili sie z czystej ciekawości ze temperatura bedzie 20 *C

... ten pan który zostawił u siebie stara instalacja tez miał w przyszłości zmieniac na nowa (chwilowo nie majac kasy na nowa)

wyniki zaskoczyły wszystkich

stara instalacja nie bedzie wymieniona - nie ma sensu - orzekli wszyscy

W ogrzewaniu tzw etażowym z jakim mamy do czynienia w opisywanym przez Ciebie przypadku trzeba jeszcze jedno wziąć pod uwagę. Nie ma czegos takiego jak straty ciepła w instalacji. Rurki idą zawsze wewnątrz ogrzewanych pomieszczeń. To by trochę tłumaczyło to co opisujesz.

Jednak w domku jednorodzinnym efekt może być zupełnie inny. Na co wskazuje przykład podany przez andre59. Tez niewątpliwie wynik pewnego doświadczenia ;).

W materiałach dla audytorów energetycznych są podane metody na obliczanie różnego rodzaju zysków, które można uzyskać po modernizacji budynków i systemów grzewczych.

W tych materiałach jest też jak obliczać sprawność instalacji grzewczej.

W skrócie: system grzewczy o znikomej bezwładności cieplnej jest o 4% sprawnijszy w regulacji od systemu o dużej bezwładności cieplnej.

Te 4% można ewentualnie rozpatrywać jako moxliwe do zaoszczędzenia. Jest też jeszcze sprawność przesyłu gdzie też istnieja jakieś możliwości do zaoszczędzenia (pojedyncze procenty).

Tyle tylko, że system o znikomej bezwładności to jakies konwektory. Panelowe uplasują sie gdzieś pomiędzy konwektorami a żeliwnymi.

Dla zainteresowanych link do broszury zrzeszenia audytorów energetycznych:

http://www.maes.pl/promenlab/pliki/p06.pdf

Jeśli ktos zaoszczędził na modernizacji systemu grzewczego bardzo dużo to oznacza, że zmieniło się coś więcej niż tylko typ grzejnika. Może nowy piec, jakieś sterowniki pogodowe, baterie termostatyczne, izolacja na rurach itp.

JoShi zaskakujesz mnie takim stwierdzeniem. Masz dowody praktyczne i teoretyczne dotyczące prównywalności dużego i małego zładu, a jednak nie jesteś skłonna przyznać racji innym.

Zresztą nie chodzi tu o przyznawanie racji ale o elementarną obiektywnośc. Niektórzy czytając to forum, na podstawie tej lektury podejmują bardzo ważne decyzje.

Dzięki Jezier za ciekawe materiały źródłowe. Mam tylko pewien niesmak, bo niektóre dane w nich zawarte są błędne. Nie wiem w związku z tym jak oceniać całość publikacji.

Pozdrawiam

JoShi zaskakujesz mnie takim stwierdzeniem. Masz dowody praktyczne i teoretyczne dotyczące prównywalności dużego i małego zładu, a jednak nie jesteś skłonna przyznać racji innym.

Powołuję się na przykład podany przez andre, który jest dowodem przeciw.

Nie chodzi o to, że nie chcę przyznać racji. Eksperyment to eksperyment. Mnie zadziwia skąd tak odmienne doświadczenia. Należy sobie zadac pytanie gdzie są różnice...

W życiu nie chodzi o to żeby komus przyznać rację lub nie, tylko o to, żeby poznać prawdę. Nie można tkwić w jednym przekonaniu odrzucając ewidentne obserwacje podważające raz stworzoną teorię.

Eksperyment, który wychodzi inaczej niż teoria przewiduje oznacza, że teorię trzeba zmodyfikować a nie że należy wynik tego eksperymentu odrzucić. Nie koniecznie zaraz odrzucić ta teorię, ale zrozumieć co powoduje, że ten eksperyment jest sprzeczny i to uwzględnić w teorii.

Nie da się więc jednoznacznie powiedzieć, że zawsze pozostawienie starych grzejników i instalacji z dużym zładem przy nowym piecu da dobre rezultaty. Jak pokazuje doświadczenie raz się udaje a raz nie. Dlatego trzeba znaleźć prawidłowość, która będzie opisywać to kiedy efekt będzie pozytywny a kiedy negatywny.

Nie przeczę, że układ z dużym zładem może działać prawidłowo (nawet ze starą instalacją). Pytanie tylko dlaczego czasem działa źle (co pokazują różne przypadki). Na to pytanie trzeba sobie uczciwie odpowiedzieć.

Zresztą nie chodzi tu o przyznawanie racji ale o elementarną obiektywnośc.

Wierzmi, ze jako fizyk doświadczalny jestem jej nauczona. Jednak ten obiektywizm musi działać w obie strony. Nie mogę wybiórczo odrzucać wyników eksperymentu tylko dlaego, że nie pasują do teorii, którą lubię :)

I jeśli ktoś ma na podstawie tej lektury podjąć ważną decyzję, to nie należy ukrywać przed nim, że nie zawsze jest tak jak Ty twierdzisz :) Tylko o to mi chodzi. Bo chyba na razie nie potrafimy odpowiedzieć na pytanie dlaczego.[/url]

to ja zacytuje co na ten temat pisze VPS - (vaillant partner serwis) przedstawiciel jednej z największych na świecie firm w zakresie techniki grzewczej ...

http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=942827

... pojemność zładu ma wpływ na stabilność temp w pomieszczeniu (brak wahań temp) i co bardzo ważne na pracę kotła. Przy małej pojemności zładu duże wahania temp wew i częste załączania kotła tzw taktowanie a to z kolei jest bardzo niekorzystne dla kotła i zużycie gazu większe ...

pzdr

to ja zacytuje co na ten temat pisze VPS - (vaillant partner serwis) przedstawiciel jednej z największych na świecie firm w zakresie techniki grzewczej ...

http://forum.muratordom.pl/posting.php?mode=quote&p=942827

... pojemność zładu ma wpływ na stabilność temp w pomieszczeniu (brak wahań temp) i co bardzo ważne na pracę kotła. Przy małej pojemności zładu duże wahania temp wew i częste załączania kotła tzw taktowanie a to z kolei jest bardzo niekorzystne dla kotła i zużycie gazu większe ...

pzdr

No wszystko fajnie ale jak jest za mały zład to jest to tylko wina investora.

Każdy kocioł ma podane ile litrów zładu moze obsłużyć aby jego praca była zgodna z wytycznymi producenta.

26kW gdzie to jest podane, bo ja jeszcze tego nigdzie nie widziałem.

Pozdrawiam

Znowu odkrywamy Ameryke.

No więc w instrukcji mojego Saunier Duval jest to podane ale teraz nie mam dostępu do niej lub w materiałach z www producenta . Musiałbym poszukać , jeżeli zalezy Ci na tym to postaram się po weekendzie odnaleźc te informacje.

To o czym mówisz 26kW, to jest maksymalna objętość zładu, który zapewnia zachowanie optymalnych temperatur, pozwalajacych na uniknięcie niekorzystnego dla kotła (poza kondensatem) zjawiska kondensacji.

Pozdrawiam

No widzisz, poszukałeś i znalazłeś.

Jak będzie mało zładu to może wystąpić taktowanie pracy kotła.

Jak będzie za dużo zładu to kocioł będzie dłużej nagrzewał budynek.

Obydwa przypadki niekorzystne , wydaje mi się że mimo wszystko lepiej bedzie dla kotła (trwałość,zużycie gazu) jak będzie za dużo zładu niż za mało.

POZDRAWIAM

To nie jest tak do końca jak myślisz 26kW. Jest to ograniczenie dotyczące kotłów nie wyposażonych w zawór mieszający i wynikające tylko z zabezpieczenia przed korozją, a nie z ogólnej sprawności układu. Jeżeli kocioł nie jest wyposażony w zawór mieszajacy, to dokładając taki zawór już ten warunek jest spełniony i zład może być większy.

Pozdrawiam.