Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aby kocioł zżerał mniej gazu

pytalski

Recommended Posts

To nie jest tak do końca jak myślisz 26kW. Jest to ograniczenie dotyczące kotłów nie wyposażonych w zawór mieszający i wynikające tylko z zabezpieczenia przed korozją, a nie z ogólnej sprawności układu. Jeżeli kocioł nie jest wyposażony w zawór mieszajacy, to dokładając taki zawór już ten warunek jest spełniony i zład może być większy.

Pozdrawiam.

Na temat zaworów mieszających nie wypowiadam się bo nie mam takich doświadczeń i się po prostu na tym nie znam. Moja wiedza opiera się na prostej własnej instalacji co, tego co doczytałem w różnych żródłach (kiedyś temat drążyłem) i powiedzmy że fizyki / termodynamiki którą kiedyś miałem na uczelni.

W Niedżwiadku piszą że wymiennik jest zabezpieczony przed korozją , czy to prawda lub marketing - nie wiem.

Podczas doboru mocy kotła do budynku powinno się zrobić audyt energetyczny. Realia są inne, dużo część sprzedawców dalej pyta się : ile Pan ma metrów powierzchni ? tyle, hmm a to taki kocioł będzie najlepszy... / no comments /

To samo jest przy zakupie okien: jakie jest U całego okna ? : nie wiem...

jakie jest tłumienie hałasu ( podpowiadam sprzedacy że to w dB ) : "hmm, wie Pan co musze poszukać " i grzebie 30 minut w komputerze....

Co do korozji (kondensacji ) na wymienniku gdzieś czytałem że takie własnie zjawisko może wystąpić < 60 stopni temp. wody.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wtrące swoje trzy grosze , jeżeli jest regulacja mocy kotła to można spróbować zmniejszyć moc mniej ciepła będzie uciekać kominem kocioł będzie sobie dłużej pracował przy mniejszej mocy i tyle. Zresztą tak zaleca producent u mnie dało to jakieś oszczędności. Jeżeli dom jest piętrowy można rozdzielić górę o dołu stosując dwa niezależne programatory tygodniowe sprzęzone z elektrozaworami na obwodzie CO górnym i dolnym to na pewno daje rezultaty ja tak mam.