yacoll 17.10.2006 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam! Chodzi mi o kwestie finansowo/kredytowe... Mamy obecnie mieszkanie 2-pokojowe, 38 m2 w wielkiej plycie, jego wartosc rynkowa ksztaltuje sie na poziomie ok. 160 tys. PLN. Planujemy "dokupic" jeden pokoj, tzn. kupic mieszkanie 3-pokojowe, ok. 50m2 tez w wielkiej plycie... Planujemy wydac na nie ok 200-210 tys. PLN. Roznica wynosi zatem ok. 50 tys. PLN. I tyle de facto kredytu potrzebujemy. Najprostszym wyjsciem byloby wziecie kredytu na calosc "nowego" mieszkania (210 tys.) , kupienie go, remoncik, przeprowadzka, sprzedanie "starego" i splata wiekszosci zadluzenia "jednym strzalem". A potem spokojne splacanie w ratach pozostalych 50 tys. Pytanie tylko, czy znajdziemy bank, ktory nas nie ukaze za wczesniejsza splate... No i jeszcze do tego dochodza pewnie wyzsze poczatkowe oplaty za kredyt. Trudniej tez uzyskac zdolnosc kredytowa. A moze udaloby sie przekonac bank do potraktowania obecnego mieszkania jako "wklad wlasny" - mimo tego, ze jeszcze nie jest sprzedane? W jakis sposob przekonac ich, ze tak naprawde potrzebujemy 50 a nie 210 tys. ? Jak to rozegrac? Nie mamy doswiadczenia w tym wzgledzie, niestety... Mysle, ze ktores z Was przechodzilo przez ten problem (zamiana mieszkania) i moze zechce sie podzielic rada... PS. zawsze pozostaje jeszcze zdanie sie na doradztwo Expandera lub OpenFinance Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64077-zamiana-mieszkania-na-wieksze-jak-to-rozegrac/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.10.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Podpisz umowę z biurem pośrednictwa, które zajmie się sprzedażą Twojego mieszkania i pokaż ją w banku. Ja tak zrobiłam starając się o kredyt w PKO BP i nie było z tym problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/64077-zamiana-mieszkania-na-wieksze-jak-to-rozegrac/#findComment-1408926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts