Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt w PKO i Kredyt Banku

krs

Recommended Posts

Zamierzam (muszę :sad:) wziąć kredyt na dokończenie budowy. W PKO BP chcą ode mnie 2,5% prowizji! Czy to standard? Podobne wrunki kredytowe ma obecnie Kredyt Bank, a chcą tylko 0,5% prowizji (promocja). Czy ktoś ma doświadczenia z Kredyt Bankiem - nie będzie żadnych niespodzianek? A może jest bank, w którym jest jeszcze korzystniej?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: krs dnia 2003-04-16 10:13 ]

Witaj!

Własnie skończyłem 2 tygodnie temu przerabiać taki temat. Wybrałem Kredyt Bank bo zaoferowali mi oprocentowanie 7,3 % w złotych. Kredyt na 20 lat, kwota 40tys. Zero opłat za wcześniejszą spłatę. Plusem było to że wycene nieruchomości wykonali sami na własny koszt (podejrzewam że szacunkową, ale po cholerę im elaborat rzeczoznawcy a zawsze to kilkaset złotych w kieszeni) - całe koszty udzielenia kredytu to 360 zł prowizji - w

tym wliczona promesa + 40 złotych na weksle do zabezpieczenia. Całość załatwiania trwała 3 tygodnie. I generalnie nadal mam pozytywne zdanie o tym

banku :wink:

Wojtek

Dzięki Wojtek. A jak z tzw. "wizytacją na placu budowy"? Ile za to chcieli, ile razy się u Ciebie pojawią. Czy pieniądze dostałeś w całości czy w transzach? Brak opłat za wcześniejszą spłatę - w całości, czy w części (nadpłaty) też?

Ja w Kredyt Banku byłem wczoraj, ale u mnie (filia) niczego nie można się dowiedzieć - zgroza. Tłumaczą się, że oni tylko przjmują wnioski, a całość załatwia oddział.

W PKO BP przy założonym u nich koncie 1% prowizji,przy braku konta 2%.Oprocentowanie w I kw. wibor 3 mies. 6.78%.Nie wymagają wyceny rzeczoznawcy,mozna wczesniej splacić bez doplaty.

Obszedlem kilka bankow i wydaje mi się,ze warunki jedne z lepszych.Na dodatek nikogo nie interesowalo,ze dzialka rolna/wystarczylo pozw.na bud./ i odnioslem wrazenie ze chciano mi pomoc w uzyskaniu kredytu.

W PKO BP jak sie dobrze porozmawia, to prowizję mozna ugrać do 1%, w KB tak samo. Zdaje się, że w obu bankach (na pewno w KB) dokumentować trzeba 50% wydatków. Kontrola na placu budowy kosztuje od 150 do 50 zł (w KB) przy czym 50 jest wtedy, gdy zawozimy i odwozimy kontrolujacego we własnym zakresie.

Oba banki mają zapis w umowie uzalezniajacy oprocentowanie od stawki WIBOR 3M, co jest niesamowicie ważne. Ogólnie oba banki polecam i tam radzę się udać po kredyt. W KB nie potrzeba wyceny rzeczoznawcy, co powoduje że oferta jest tym bardziej atrakcyjna.

Kredyt lepiej załatwiac w duzym oddziale, gdzie będzie się rozmawiać z osobą bezpośrednio prowadzącą sprawę. W małych filiach wiedzą na temat kredytów niewiele, albo nic. Przed uruchomieniem każdej transzy zawsze przeprowadzana jest kontrola. Ilość transz = kwocie kontroli, wiec lepiej rozdzielić kredyt na mniej transz.

Aha- ciekawostka. Każdy bank poleca swojego ubezpieczyciela domu (od pożaru, powodzi itd.) Róznice w cenie takiego kredytu, to np... uwaga 1100 do >300 (Warta-Allianz) Cóż biedni nie dostają kredytu. Całe szczęście, że np. KB nie zmusza w umowie do konkretnego ubezpieczyciela.

Grzegorz

[ Ta wiadomość była edytowana przez: greg98 dnia 2003-04-17 06:55 ]

On 2003-04-16 15:06, krs wrote:

Dzięki Wojtek. A jak z tzw. "wizytacją na placu budowy"? Ile za to chcieli, ile razy się u Ciebie pojawią. Czy pieniądze dostałeś w całości czy w transzach? Brak opłat za wcześniejszą spłatę - w całości, czy w części (nadpłaty) też?

Mój kredyt był pod zakup działki, więc niejako problem wizytacji odpada. A spłacać mogę jak chcę - tzn w dowolnych transzach. Jest w tym co prawda haczyk - bo jak spłacisz więcej i się pogubisz w wielkości rat to musisz wystąpić o nowy harmonogram - ale to już nie za darmo.

Wojtek

Do KRS: PKO BP w Tychach.

U mnie prowizja 1,2%, konto założyłem w momencie podpisania umowy kredytowej (wcześniej miałem w innym oddziale), musiałem zapłacić za weksel, za wpisy do księgi (w skarbówce), umówione wizytacje przed wypłatą kolejnej transzy za 80 zł (50 zł w granicach miasta) - na razie jestem zadowolony.

Nie przedstawiam faktur - liczy się tylko wizyta inspektora - on ocenia czy jest postęp robór proporcjonalny do wypłaconej kasy.

Też roważałam PKO lub Kredyt Bank, na razie złożyłą papiery w PKO choć nic nie jest jeszcze przesądzone. u Mnie w PKO za wizyty na budowie nie pobierają nic, choć pewnie sami będziemy ich wozić (żaden problem). Za to Kredyt B. u mnie chce za wycene nieruchomości. Na prawde sie waham, będę wdzięczna za konstruktywne porady, dopóki czas

W sądzie jeszcze nie wiem - podobno wpisy na rzecz kredytu budowlanego są wolne od opłat, ale przekonam się o tym, jak dostanę papiery z sądu. W skarbówce zapłaciłem tyle samo co za weksel - 0,1% + ok. 16 zł (nie mogę sobie przypomnieć za co dokładnie - nie mam teraz tych papierów pod ręką).

to ja anonimowy, już się dowiedziałem.

kiedyś w skarbówce było w zależności od interpretacji 19 zł lub 0,1%. Teraz interpretują wszędzie tak samo - 0,1% !!! Czyli tyle co za weksel. ( że też nie interpretują 19 zł !!! ).

W sądzie wpisy pożyczki hipoteczno-budowlanej na domy jednorodzinne zwolnione są z tzw. wpisu stosunkowego, który jest niemały. Inaczej podobno jest już z wpisem samej hipoteki np. na inne cele.

Ale to teoria, przed rzeczywistością, która mnie czeka.

Ale dobrze wiedzieć wcześniej. Dzięki.

CZ.