Gość 16.04.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 Żeby połozyć dachówkę na dachu (nachylenie 40stopni, pełne deskowanie+papa) dekarze przybili łaty i kontrłaty. Przyszła zeszłotygodniowa zima i odwilż. Naliczyłem w dachu ze 30 miejsc w których zaczął przeciekać. Ewidentnie na skutek przybicia kontrłat (po gwoździach, niezależnie czy trafiły w krokiew, czy tylko w deskowanie). Dekarze na to: "Zawsze tak jest, niezależnie czy papa, czy folia. Takich przecieków się nie uszczelnia. Szczelność od opadów zapewni dachówka, a papa chroni tylko przed skroplinami..." Czy obstawać przy uszczelnieniu? Czy mieliście jakieś doświadczenie z taką sytuacją?SW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 16.04.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2003 no niby generalnie mają racje - folia ma zagwarantowośc szczelnośc przy podwiewaniu śniegu - właściwe krycie zapewnia dachówka...zobacz czy nie ma gdzieś dziur albo rozerwań na folii, gdzie wystepowały te przecieki (czy na składaniu folii, czy pod krokwiami...) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 17.04.2003 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Witam. U mnie po przybiciu kontrłat także na kilku gwoździach minimalnie zamokło, nawet z dwóch kapało troszkę, ale na górze było ze 20cm. śniegu! W normalnych warunkach pod wykonanym pokryciem to już tylko skropliny, które raczej spływają po pokryciu od wewnątrz. A nawet jak śniegu nawieje to nie 20cm.Moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Niby jak to uszczelnić?A może latem, kiedy słońce dobrze przygrzeje, lepik z papy sam uszczelni trochę? W każdym razie nie widziałem nigdy, żeby ktoś to uszczelniał. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.04.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2003 Dziękuję za uspokajające w sumie opinie.Radosnych Świąt!SW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts