jędrzej 13.02.2002 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 Biały, czy szary?Podobno do białego też dodają popiołów lotnych i też są trochę promieniotwórcze (to samo z ceramiką)!Z kolei słyszałem, że niektórzy producenci szarego gazobetonu nie dodają popiołów.Dlaczego biały, jest taki biały? Jak się zmiesza wodę, cement, piasek i wapno, to nadal mamy coś szarego.Jeśli producenci dodają jakieś wybielacze, to mogą to samo robić żeby nie było widać dosypki popiołów lotnych?Czy gdzieś można znależć niezależne badania bloczków różnych producentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 13.02.2002 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2002 w salonie Muratora są fachowe pisma, gdzie możena porównać wszystkie betony komórkowe ( i nie tylko ) pod różnymi względaminp. technicznie, technologicznie, chemicznie...;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
web21 20.02.2002 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Zdecydowanie polecam bialy do stawiania na klej.Bloczki sa rowne dobrej jakosci i cieple.Jak ja kupowalem nie bylo duzego wyboruHEBEL YTONG ja wybralem polski BELIX dom 15*8m powstal w dwa tygonie(sciany zewnetrzne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 21.02.2002 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Kolor betonu komorkowego nie swiadczy jeszcze o ilosci pylow w matriale ale o innych proporcjach skladnikow.A badania moze bylyby dostepne w ITB ale kazda partia materialu moze sie roznic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 czy coś aby nie mieszacie?Zawsze wiedziałem, że białe betony nie zawierają popiołów lotnych i są najzdrowsze.Tak na logikę, to mi się zgadza - dlaczego betony z dodatkiem popiołów mają być białe, a te z piasku i wapna szare????O ile wiem, to do betonów nikt nie dodaje ACE, żeby je wybielić...Dla mnie biały beton to to samo co silikat tylko spieniony - a jakoś nikt nie kwestionuje walorów zdrowotno-ekologicznych silikatu.Alek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.02.2002 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2002 Dowiedzcie się która firma eksportuje na zachód a który zostaję w kraju i już znajdziecie odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Proces produkcji b.k wyglada mniej wicej tak.Robi sie beton z kruszywa, piasku, cementu (w cemencie masz juz odpady). Do zaczynu dodaje sie proszek aluminiowy ktory powoduje powstanie porow w materiale. Potem nastepuje autoklawizowanie czyli utwardzanie materialu para wodna pod wysokim cisnieniem. Poformaowanym material w blokach jest nastepnie ciety drutami.Nie slyszalem o zadnych wybielaczach ale tez odpady nie koniecznie sa szare. No i kolor nie swiadczy o promieniowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koparek 22.02.2002 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 A co z bezpieczeństwem?Słyszałem, że dla złodzieja łatwiej jest włamać się do domu przez taką ścianę niż "normalnie" oknem czy drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.02.2002 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Chyba jak wjedzie Koparką Ścian zewnętrznych nie robi się z 6-tki, a co najmniej z 18-tki. Jak dochodzi ocieplenie lub tynk, to z pewnością nie rozwalisz takiej ścianki piąstką, a okno nawet antywłamaniowe to też rozwalisz łychą od Koparki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 22.02.2002 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2002 Glupoty slyszales. Jasne, ze jak nie chesz aby ci czolg wjechal do domu to rob sciane z zelbetu.B. k. jest bardzo wytrzymaly (mowimy o duzych grubosciach 30-36 cm), owszem latwos sie go obrabia, ale obrabia pojedyncze elementy a nie wymurowana sciane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 23.02.2002 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Dzięki za odpowiedzi! W międzyczasie sam zbadałem temat i oto czego się dowiedziałem:- szary b.k. mieści się w tej samej grupie promieniotwórczości co cegły ceramiczne (informacja od przemiłego pana z ITB i z internetu), tj. w grupie 3 o promieniotwórczości powyżej 60% dopuszczalnej normy. Z tego wynika, że biały b.k. jest super (o ile producent nie oszukuje), bo mieści się w 1 grupie (poniżej 35%), ale wszelkie pustaki ceramiczne i keramzytowe nie są lepsze od szarego b.k.- promieniotwórczość własną materiałów mierzy się w bekerelach na kilogram (bkl/kg), co przy mniejszym ciężarze właściwym b.k. niż ceramiki daje porównywalną promieniotwórczość na kilogram ściany, ale licząc metry kwadratowe ścian (budynek jest lżejszy) otrzymujemy nmejszą promieniotwórczość całego domu (czy też 1 m.kw.)- b.k. dobdze chroni również przed promieniotwórczością własną gruntu (otoczenia). Najgorzej pod tym względem wypadają domy drewniane, zwłaszcza jeśli nie mają betonowej podłogi. W efekcie promieniotwórczość mierzona wewnątrz budynku jast większa niż w budynkach murowanych.- z wszelkich dostępnych informacji i badań wynika, że niezależnie od technologii budowy (o ile spełniono normy) promieniotwórczość wewnątrz budynków jest znikoma i często mniejsz niż tzw. promieniotwórczość tła (czyli to co mamy na dworze).- w takiej np. Szwecji normy są dwa razy łagodniejsze, bo u nich ziemia bardziej "świeci".- producenci szarego b.k. są znacznie częściej (żeby nie powiedzieć: stale) kontrolowani (wiadomość z ITB), czego nie można powiedzieć o innych producentach (i stąd brak pewności co do ich wyrobów).- podobno szary jest cieplejszy (ale chyba nie dlatego, że dodają pyłów z elektrocziepłowni) WNIOSKI OSTATECZNE:- pewnie z powyższego widać, że zdecydowałem się na szary b.k., bo uważam że wybór jest tu kwestią psychologiczną, a ja się nie boję.- buduję dwa domy jednocześnie i przy różnicy w cenie ok. 1,60 zł, mogę zaoszczędzić ok. 6000 zł, a to mi wystarczy na kostkę brukową.- oczywiście biały b.k. jest lepszy, o ile pochodzi z pewnego źródła (a i o YTONGu różnie ludzie gadają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.02.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 no wlasnie. moze ktos zarekomenduje źrodlo. zwyklego, nie ytonga i mu podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawcik7 23.02.2002 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2002 Nie buduj z Faelbet-u.Chłam. Kruszy się jak cholera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2002 a co bys polecil? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 26.02.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Ja wybrałem gofabet odmiany 600 jest mniej ciepły niż np. 400 ale się nie kruszy tak jak np. w/w faebel. Coi prawda linia technologiczna gofabetu nie jest tak nowoczesna jak hebla czy Ytonga , ale cena 8,25 zł za bloczek 36x24x59 mówi sama za siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2002 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2002 Witam .Też jestem na etapie poszukiwania dobrego betonu komórkowego.Wydaje mi się że dobre bloczki są z wytwórni w Lubartowie iŚniadowie.http://www.prefabet-lubartow.com.plhttp://www.prefbet.plProducenci ci oferują cały system podobnie jak YTONG ,a cenowo są zdecydowanie atrakcyjniejsi. Może ktoś zna innedobre wytwórnie. ZIBI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 27.02.2002 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 A co wiecie o PREFABECIE WARSZAWA (zakład na Siekierkach)?Chcę tam kupić szary b.k. bo mój hurtownik daje bardzo korzystne rabaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2002 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2002 Z Lubartowa beton jest O.K. Budowałem z Belixów 600 do klejenia. W większości przypadków równe, poza kilkoma przypadkami. Ale to im chyba krajalnica nawaliła bo były takie charakterystyczne ślady piły. Kupowałem w XII 2000r. po 6,05 zł za sztukę z transportem na miejsce bez P+W. Teraz chyba już robią z P+W, wtedy jeszcze nie robili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.02.2002 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2002 mario, ja roniez zamowilem w Lubartowie belixy odmiany 400,podziel sie swoimi wrazeniami, czy miales fachowcow z doswiadczeniem, na co trzeba uwazac budujac na klejpozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.03.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2002 Skoro 400 to chyba stawiasz ścianę jednowarstwową? Ja budowałem z 600 24cm i ocieplam 12 cm styropianem. Co do bloczków to jak już pisałem; w miarę dokładne i nie za bardzo się kruszą. Uważaj aby ich nadmiernie nie zamoczyć (szczególnie chroń przed opadami bo klej powoduje minimalne zawilgocenie) bo robią się niemożliwie ciężkie. Cały potrzebny do klejenia osprzęt tj. piłę widiową, zdzierak, specjalna kielnia, mieszadło kupiłem w fabryce w Lubartowie. Mają wszystko co potrzebne. Klej stosowałem Alpol AK 520 (chyba)do betonu komórkowego. Teraz podobno mają już i w Lubartowie swój klej. Ekipę miałem bardzo niewykwalifikowaną bo stawiałem sam (ale dom bardzo prosty w budowie). Wiedza z Muratora, folderów reklamowych firm produkujących beton komórkowy oraz (najlepsza) książka Ronalda Meyera "Sami budujemy dom" (trzy tomy w jednym lub tom I pt. "Stan surowy"). Na razie dom stoi i przetrzymał ostatnie wichury. Podstawa to równo położona na zwykłej zaprawie pierwsza warstwa. Warto się z nią dłużej pomęczyć i bardzo dokładnie zrobić bo później procentuje to mniejszym nakładem sił w dalszej części robót. Na stropie też pierwsza warstwa na zwykłej zaprawie murarskiej a dalej już na klej. Z ciekawostek to jeszcze to, że w pierwszych czterech spoinach poziomych i pod oknami dawałem zbrojenie Murfor (takie cienkie płaskowniki połączone drutem) aby ograniczyć możliwość zarysowania ścian oraz stref przyokiennych. Ale teraz wydaje mi się, że to był tylko objaw mojej paniki i może darmo się wykosztowałem. Jak coś jeszcze to pytaj. Ale najlepiej zaopatrz się w dobrą książkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts