jędrzej 04.03.2002 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 Wy sobie tu gadu-gadu, a ja pytałem o szary b.k. z PRAFABETU WARSZAWA (zakład w Siekirkach) - czyżby wszyscy trzęśli tyłkami i budowali z białego... przecież w końcu na coś trzeba umrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 04.03.2002 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2002 No wlasnie, nie przejmuj sie tylko kupuj szary. Jak podaje Murator szary beton jest bardziej rygorystycznie kontrolowany pod wzgledem dawki promieniowania i te wielkosci sa mniejsze niz przy bialym, ale sa.Wydaje mi sie ze szary bedzie mial mniejsza wilgotnosc masowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 05.03.2002 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2002 Dzięki Pitbull za słowo otuchy i rozsądku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Dzieki Mario jak cos mi sie nasunie to zapytampozdrawiammichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Jędrzej, Pitbull - Alanta podawała w którymś wątku "Stereoty w budownictwie" konkretne wartości promieniowania poszczególnych materiałów. Wynika z niego, że szary jest co najwyżej równie dobry jak biały, a może być 5 razy gorszy. Zajrzyjcie tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Frankai, toz ja na podstawie tej i wlasnych doswiadczen to stwierdzam. Sam "pare rzeczy" zrobilem z szarego. Swiecic nie swiece i dobrze sie mam. Jedrzej -buduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Pitbull - żeby świecić musiałoby Cię znacznie bardziej napromieniować. Ty lubisz "atomy" ja naturę. Boję się że taki "brudas" ma coś szkodliwego i nie chcę go u siebie widzieć. Kiedyś to nawet azbest był cacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Normy sie zmianiaja, badania postepuja to i poglady sa inne. Sam czytales ze ceramika potrafi posiadac wieksza dawke pomimo ladnego koloru bardziej promieniowac. Wlasciwosci sa te same a kolor, przeciez tego i tak nie bedziesz widzial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.03.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Jak lubisz nature to widzialem takie domy w Skandynawii, cos dla Ciebie. Z zewnatrz ziemianka, w srodku kamien i szklo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 06.03.2002 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Widzę, że będzie wojna na białe i szare kamyki! Ja już zdecydowałem - buduję z szarego (szare jest piękne).Jak zbuduję, to zrobię dokładne pomiary promieniowania i Wam o tym napiszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 06.03.2002 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 A CO Z ZAPRAWĄ ??? Te bloczki które mam nie nadają się na klej. Na zaprawę ciepłochronną wydam 4000 zł, więc może lepiej wydać 1000 i zrobić z cementu i wapna?I tak ocieplam styropianem 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 06.03.2002 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Jędrzej - pomiarów nie musisz robić, bo i tak wyjdą w normie. Ja po prostu nie lubię szarego i to jakaś taka fobia.Zaprawę możesz śmiało dać zwykłą. Ciepłochronne używa się do ścian jednowarstwowych. Klej do 1-warstwowych i po to by było równiej. 10cm to minimum ocieplenia, a może jednak warto z 12cm; więcej to już wg mnie przesada, choć są fanatycy 18-tki. Przy styropianie jest to mniej ważne niż przy wełnie, ale ja bym dał na mijankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 07.03.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Popieram przedmowce. Zaprawa cem.-wap., styropian na mijanke. Jesli masz sciane 30 lub 36 cm to 10-12 w zupelnosci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 08.03.2002 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 oprócz koloru istotna jest dokładność wykonania bloczków. szarych się nie klei tylko muruje i dlatego tolerancja wymiarowa jest większa. Do murów jednowarstwowych (~36cm) produkuja bloczki na klej np: AHG Żelisławice i Solbet (Solec Kujawski - bardzo porządna strona www z poradami, cennikiem, katalogiem elementów) Jeśli ściana jest 2 i 3 warstwowa, to klejenie nie ma sensu, a i rodzaj zaprawy też nie jest taki istotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 08.03.2002 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 Dzięki, dzięki! Wasze porady to czysta gotówka (już zaoszczędziłem z 5000 zł).... i wszystko za "Bóg zapłać". Niech wam Bozia w dzieciach wynagrodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.03.2002 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2002 A poszedl ..... zarazo:smile: Zbuduj dom to ci dziatwy przybedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 15.03.2002 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2002 Chodziło o jakość, nie o ilość (chociaż ja mam trójkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 16.03.2002 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 16.03.2002 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 16.03.2002 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2002 Początkowo zdecydowałem się na bloczki z betonu komórkowego 36 cm z Gofabetu-odmiana 600 (zachęcająca cena 8.25 za bloczek) ale właściciel hurtowni doradził mi bloczki odmiany 400. Poza tym widziałem jak robotnicy przekładali bloczki gofabetu i od razu zobaczyłem (ja laik), że z dokładnością nie jest u nich najlepiej. Poprosiłem więc o pokazanie (skusiłem ich wielkością zamówienia) innych bloczków i zachwyciłem się bloczkami z Żelisławic. Wszystkie równiutkie na pióro wpust z uchwytami i tylko 1.2 zł. droższe. Ściany jednowarstwowej nie trzeba docieplać. Ułożono mi wszystkie bloczki (Ytong, Hebel i Żelisławice) i daję głowę, że te polskie nie są gorsze. Widziałem też bloczki "rozłupane" i struktura porów była identyczna jak w Ytongu i Hebla. Wybór betonu komórkowego mam z głowy.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts