Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki beton komórkowy wybra??

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jędrzej, Pitbull - Alanta podawała w którymś wątku "Stereoty w budownictwie" konkretne wartości promieniowania poszczególnych materiałów. Wynika z niego, że szary jest co najwyżej równie dobry jak biały, a może być 5 razy gorszy. Zajrzyjcie tam.

Jędrzej - pomiarów nie musisz robić, bo i tak wyjdą w normie. Ja po prostu nie lubię szarego i to jakaś taka fobia.

Zaprawę możesz śmiało dać zwykłą. Ciepłochronne używa się do ścian jednowarstwowych. Klej do 1-warstwowych i po to by było równiej. 10cm to minimum ocieplenia, a może jednak warto z 12cm; więcej to już wg mnie przesada, choć są fanatycy 18-tki. Przy styropianie jest to mniej ważne niż przy wełnie, ale ja bym dał na mijankę.

oprócz koloru istotna jest dokładność wykonania bloczków. szarych się nie klei tylko muruje i dlatego tolerancja wymiarowa jest większa. Do murów jednowarstwowych (~36cm) produkuja bloczki na klej np: AHG Żelisławice i Solbet (Solec Kujawski - bardzo porządna strona www z poradami, cennikiem, katalogiem elementów) Jeśli ściana jest 2 i 3 warstwowa, to klejenie nie ma sensu, a i rodzaj zaprawy też nie jest taki istotny.

Początkowo zdecydowałem się na bloczki z betonu komórkowego 36 cm z Gofabetu-odmiana 600 (zachęcająca cena 8.25 za bloczek) ale właściciel hurtowni doradził mi bloczki odmiany 400. Poza tym widziałem jak robotnicy przekładali bloczki gofabetu i od razu zobaczyłem (ja laik), że z dokładnością nie jest u nich najlepiej. Poprosiłem więc o pokazanie (skusiłem ich wielkością zamówienia) innych bloczków i zachwyciłem się bloczkami z Żelisławic. Wszystkie równiutkie na pióro wpust z uchwytami i tylko 1.2 zł. droższe. Ściany jednowarstwowej nie trzeba docieplać. Ułożono mi wszystkie bloczki (Ytong, Hebel i Żelisławice) i daję głowę, że te polskie nie są gorsze. Widziałem też bloczki "rozłupane" i struktura porów była identyczna jak w Ytongu i Hebla. Wybór betonu komórkowego mam z głowy.

Pozdrawiam wszystkich.