Samurai_Jack 18.10.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Życie niestety postawiło mnie w dość dziwacznej sytuacji. Mam podpisaną: Umowę Przedwstępną Zakupu (bez Notariusza)Mam podpisany: Kredyt w Banku (już go nawet spłacam)Developer dostał 50% wartości domku (zabudowa szeregowa)Developer podpisał umowę z Bankiem – że dom będzie mój .. I zaczęły się problemy…. Wynająłem sobie „kierownika budowy” i zażądaliśmy od developera dokumentów przed podpisaniem odbioru technicznego… gwarancji, pozwoleń na budowę itp.. z klauzulami ostateczności…. Developer spienił się… (inni Klienci biorą wszystko nie pytając się o nic i nic nie sprawdzając) i straszy mnie, że jak mi się nie podoba to on mi zwróci pieniądze i ma innych Klientów…Nie odpowiada na telefony ….Nie odpowiada na listy… A ja nie mam ochoty jeździć na budowę i go ścigać i prosić się…. Pytanie jest jedno a może dwa….1. Czy zna ktoś dobrego prawnika z okolic śląska ?2. Czy DEVELOPER MOŻE MNIE W TYM MOMĘCIE STRASZYĆ, ŻE NIE SPRZEDA MI DOMU ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 18.10.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Wiesz, ja miałam podobnie, developer tłumaczył, że nikt z kupujących tego nie chce... ale ja chciałam - zresztą wiele dokumentów trzeba złożyć przy odbiorze budynku, więc co za problem skserować??? Może zadzwoń do Rzecznika praw Konsumenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 18.10.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Developer ma obowiązek przedstawić ci całą dokumentację budynku, wszelkie gwarancje, atesty. Developer dostał 50% wartości domku (zabudowa szeregowa) Rozumiem, że jest to zadatek na poczet domu. Skoro taki chętny do odstapienia od umowy, to niech odstępuje, tylko musi ci zwrócić zadatek w podwójnej wysokości, czyli ... 100% wartości domu. Myslisz, że chetnie to zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 18.10.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Niesądze aby developer był tak głupi i pobierał zadatki od przyszłych nabywców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samurai_Jack 18.10.2006 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 hmm... Oczywiście że Developer zadatek pobrał!!! Bank po podpisaniu kredytu przelał na konto Developera 50% wartości inwestycji (Dom już był w stanie surowym). W umowie mam zapis że 2 ostatnia transza - będzie płatna po Umowie Notarialnej. Problem jest taki, że dom jest (stan zamknięty surowy) a on mnie teraz olewa i zaczynam się denerwować.... Nie wiem też co na to bank... Myślę o spotkaniu z prawnikiem w tym tygodniu....Nie wiem też czy w takiej sytuacji Developer może mnie stracić odstąpieniem od umowy -- no i kto pokryje wtedy koszty kredytu itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pol_Paweł 20.10.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Namiar na prawnika ze śląska - specjalista od nieruchomości(032) 24 34 027 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts