Rene2e 18.10.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam wszystkich! to mój debiut na tym forum Mam nadzieję, że będę Wam mogła służyć informacjami oraz oczywiście korzystać z Waszych doświadczeń.... Kupujemy właśnie nowe mieszkanie od dewelopera. Chciałabym się dowiedzieć, ile płacicie za tzw. zarządzanie Nieruchomością Wspólną. W naszym przypadku zanosi się na 1,22 PLN brutto / m2 / miesiąc. Umowa jest jednak tak skonstruowana, że w metraż należy też wliczyć garaż i udział w działce (!) Umowy jeszcze nie podpisaliśmy i chcemy negocjować. Jak to jest w Waszym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 18.10.2006 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 we wspolnotach mieszkaniowych czyli w takim domu w jakim kupiliście mieszkanie ponosi się opłaty związane z kosztami zarządu nieruchomością wspólną na które składa sie wiele elemetówm.in. wynagrodzenie zarządcy odsyłam do ustawy http://www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html doprecyzuj pytanie (co zawiera ta kwota)a powiem Ci czy to dużo czy mało i od czego to zależy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rene2e 18.10.2006 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Koszty te mają obejmować w szczególności:1) utrzymanie czystości,2) odśnieżanie, 3) konserwacja: bramy wjazdowej na osiedle oraz domofonu, 4) regulowanie opłat za energię elektryczną na przedmiotowej nieruchomości,5) utrzymanie zieleni. i wydają mi się zbyt wysokie. co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 18.10.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 w szczególności oznacza ze wchodza tam jeszcze inne nie wchodzące w skład wymienionych czy tak?? wymienione przez Ciebie koszty są tymi któe wspólnota musi ponieść z samego faktu że istnieje - jest to opłata zaliczkowa wiec te koszty będą rozliczone .... pytanie ile wynosi wynagrodzenie zarządu i czy w umowie masz zawarty sposób prowadzenia zarządu nieruchomością tzbn czy Zarzadem wspólnoty staje sie developer jest to nizbyt uczciwa prakltyka developera że pełni rolę zarządu a sprzedając pierwszy lokal w budynku siebie wpisuje do KW budynkowej 1,25 to dużo ?? hmm zalezy jakim dużym miesćie jest ta wspólnota jaki duży budynek jakie macie urządzenia jak rozliczacie ogrzewanie i od wielu innych czynników popatrz w ustawę jakbyś miała jakieś jescze pyania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 18.10.2006 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Za kawalerkę 32m2 230zł. Wchodzi w to opłata: A) Koszt utrzymania nieruchomości: administrowanie nieruchomością = 15zł utrzymanie czystości = 10zł konserwacja i eksploatacja części wspólnych = 10zł ubezpieczenie nieruchomości = 3zł ochrona budynku = 4.5zł ciepło (moc zamówiona) = 11zł ciepło w częściach wspólnych = 5.8zł woda i ścieki w częściach wspólnych = 1.7zł energia elektryczna w częściach wspólnych = 7.7zł wywóz smieci = 4zł wynagrodzenie zarządu WM = 4.6 koszty administracyjne zarządu WM = 0.5 opłaty i prowizje bankowe = 0.5zł rewizja finansowa = 1.16zł B) Opłaty eksploatacyjne: co= 15.zł podgrzewanie wody = 33zł woda i ścieki = 36zł sieć komputerowa = 40zł TV SAT = 2zł C) Fundusz remontowy = 23zł Jest to za 10.10.2006r mieszkają 2 osoby, ale część "A i C" płaci się mieszkania, a "B" od zurzycia. O sorry zapomniałam + pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 19.10.2006 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Za kawalerkę 32m2 230zł. Wchodzi w to opłata: A) Koszt utrzymania nieruchomości: administrowanie nieruchomością = 15zł utrzymanie czystości = 10zł konserwacja i eksploatacja części wspólnych = 10zł ubezpieczenie nieruchomości = 3zł ochrona budynku = 4.5zł ciepło (moc zamówiona) = 11zł ciepło w częściach wspólnych = 5.8zł woda i ścieki w częściach wspólnych = 1.7zł energia elektryczna w częściach wspólnych = 7.7zł wywóz smieci = 4zł wynagrodzenie zarządu WM = 4.6 koszty administracyjne zarządu WM = 0.5 opłaty i prowizje bankowe = 0.5zł rewizja finansowa = 1.16zł B) Opłaty eksploatacyjne: co= 15.zł podgrzewanie wody = 33zł woda i ścieki = 36zł sieć komputerowa = 40zł TV SAT = 2zł C) Fundusz remontowy = 23zł Jest to za 10.10.2006r mieszkają 2 osoby, ale część "A i C" płaci się mieszkania, a "B" od zurzycia. O sorry zapomniałam + pies cześć C czyli fundusz remontowy jesli to nowy budynek to w normie - zresztą sami to ustalacie podejmującv uchwałę jesli stary budynek to bardzo mało - za mało żeby utrzumac np kamienicę część B jest kosztami za świadczenia zalezna od operatora dostawcy więc tu raczej nie ma dyskusji część A opłata za administrowanie i zarząd (3 pozycje w twojej rozpisce) stawka łącznie za metr wyszła 0,62 zł/m normalna stawka w Poananiu to od 0,5zł/ do 1,5zł// Cześć A i C to właśnie koszty zarządu nieruchomością wspólną zgodnie z ustawą i w Twoim przypadku nie są to koszty za duże bo wynoszą 3,20 zł za metr szczególnie że są w tym koszty ogrzewania części wspólnej mocy zamowionej i wywóz śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 19.10.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 To budynek z 2000r.Nie mówię, że płace mało, nie mówię, że dużo.To jest przykład kosztów dla założycielki wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 19.10.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 To budynek z 2000r. Nie mówię, że płace mało, nie mówię, że dużo. To jest przykład kosztów dla założycielki wątku. a ja to komentuję również dla założycielki wątku żeby wiedziała czy to dużo czy mało i proszę mi wierzyć wiem co mówię bo mam wiedże na temat około 700 wspólnot mieskzaniowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.10.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 Witam wszystkich! to mój debiut na tym forum Mam nadzieję, że będę Wam mogła służyć informacjami oraz oczywiście korzystać z Waszych doświadczeń.... Kupujemy właśnie nowe mieszkanie od dewelopera. Chciałabym się dowiedzieć, ile płacicie za tzw. zarządzanie Nieruchomością Wspólną. W naszym przypadku zanosi się na 1,22 PLN brutto / m2 / miesiąc. Umowa jest jednak tak skonstruowana, że w metraż należy też wliczyć garaż i udział w działce (!) Umowy jeszcze nie podpisaliśmy i chcemy negocjować. Jak to jest w Waszym przypadku? Ważna uwaga. Nie zgódź się na wpisanie do aktu notarialnego zarządcy i najlepiej żeby tą informację przekazać innym. Deweloperzy robią taki myk, że najczęściej mają własne firmy zarządzające i wpisuje je klientom do aktów notarialnych. Nie musze chyba dodawać, że spółka zarządzająca ze strony dewelopera bierze większą kasę. U mnie było tak, że firma deweloperska opłatę za zarząd ustaliła na poziomie coś ok. 1,1 zł a my (wspólnota) znaleźliśmy na rynku ofertę na poziomie 0,53 (to są ceny sprzed 3 lat-obecnie tam nie mieszkam) Ludzie którzy mają notarialnie wpisanych zarządców muszą notarialnie ich wykreślać. Poza tym jest jeszcze jeden element, jeżeli większość ludzi (z większościowym udziałem) ma wpisane w aktach notarialnych danego zarządcę to wybór nowego może odbyć się dopiero po roku czasu. Mam nadzieje, że niczego nie pokręciłem, ale jakoś tak było wtedy kiedy byłem członkiem jeden ze wspólnot mieszkaniowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 19.10.2006 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 potwierdzam wyszczegajce sie wpisywania do KW zarządcy nieruchomosci przy mieszkaniach kupowanych od developera developer przy tej okazji lubi sie najeść za pieniądze kupujących co do karencji rocznej - nie ma takich przepisów problemem jest jednak wykreślenie z KW zarządcy są dwa poglądy na ten temat 1. wszyscy waściciele przystepują do aktu notarialnego zmieniającego sposób zarządu - i wykreslają zarządce z KW (najlepiej wtedy nie wpisywać nowego do KW tylko podjąc zwykła uchwałę o wyborze zarządu)2. niektórzy notariusze i sądy gadzają sie na wykreślenie zarzadu z KW na podstawie uchwały podejmowanej w sposób opisany ustawą ale ta uchwała musi być spisana i zaprotokołowana przez notariusza - czyli jest uchwała akt notarilany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 19.10.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2006 potwierdzam wyszczegajce sie wpisywania do KW zarządcy nieruchomosci przy mieszkaniach kupowanych od developera developer przy tej okazji lubi sie najeść za pieniądze kupujących co do karencji rocznej - nie ma takich przepisów problemem jest jednak wykreślenie z KW zarządcy są dwa poglądy na ten temat 1. wszyscy waściciele przystepują do aktu notarialnego zmieniającego sposób zarządu - i wykreslają zarządce z KW (najlepiej wtedy nie wpisywać nowego do KW tylko podjąc zwykła uchwałę o wyborze zarządu) 2. niektórzy notariusze i sądy gadzają sie na wykreślenie zarzadu z KW na podstawie uchwały podejmowanej w sposób opisany ustawą ale ta uchwała musi być spisana i zaprotokołowana przez notariusza - czyli jest uchwała akt notarilany Tak potwierdzam, nie pamietałem szczegółów i prymasek to ujął tak jak trzeba. W naszym przypadku udało nam się postąpić według punktu 2. Na szczęście nie mieszkam już w bloku... Jest jeszcze jedna uwaga-otóż istnieje możliwość aby wspólnota spośród swoich członków wybrała zarządce. Mogą oni wówczas pracować za friko albo za wynagrodzenie ustalone przez wspólnotę. W praktycę rzadko się to spotyka aby wspólnota sama się zarządzała ale w teorii to jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prymasek 20.10.2006 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Komentując poprzedni post trzeba odróżnić dwie rzeczy zarząd i zadministrowanie zarząd może być firmą lub osobą fizyczną firma może być tylko wybrana aktem notarialnym osoba fizyczna może być wybrana uchwałą rzeczywiście rzadko sie zdarza żeby osoby fizyczne prowadziły zarówno zarząd i administrację często sie ejdnak tak że zarząd jest z osób fizycznych które w imieniu wspólnoty zlecają administrowanie profesjonalnej firmie. Oczywiście zakres zlecenia można ustalić dowolnie - od modelu że zarząd tylko kontroluje administratora czy wszytsko jest oki i nic poza tym a na drugiej stronie że zarząd robi wszystko oprócz np sprzatania i przeglądów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts