Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość scian piwnic

klekacz

Recommended Posts

mam w projekcie ściany piwnicy 38 cm bloczki bez styropianu. Moje pytanie do doświadczonych brzmi: Czy można zmniejszyć bloczki do 24 cm + 12 cm styropianu? Mój wykonawca proponuje 12 + 12 z przerwą 15 cm w którą zatapiamy styropian w betonie.Dom parterowy z użytkowym poddaszem.

U mnie tak bylo, 38 zmienione na 24, zadnych problemow, inspektor nawet byl za, twierdzil ze nie ma potrzeby takich grubych murow, nawet lepiej bo mniej obciazone fundamenty, tez parter+ uzytkowe poddasze.

Grubość ścian fundamentowych zależy przede wszystkim od grubości ścian parteru na nich murowanych.

Z jakiego materiału są ściany zewnętrzne parteru? Bo jeśli np. z porothermu 44 to przy 38cm fundamentowych 6cm nawisu jest do przyjęcia. Ale 20cm nawisu przy 24cm fund. już nie.

Ja mam Ytong 24+12styropianu

aha ale kierownik zażądał żeby w scianach piwnicznych ze względu na ich "cieniznę" (a prący opór ziemi i mało ścian wew. nośnych) zastosować w ścianach betonowe zbrojone filarki.

Tak też zrobiłem

W projekcie miałem sciany piwnic 38 cm a sciany domu 38 jednowarstwowe - ale to porażka

Ja mam bloczki 24cm plus styropian hydromax 6cm,ale tylko do jednego metra,oczywiście cała piwnica zasmarowana ditermanem plus folia kubełkowa,potem na styro klej ,siatka,marmurit(tynk) jakieś mazidło na dole,do wysokości gdzie miało być zasypane ziemią ,i to powinno wystarczyć.Piętro poroterm 25cm plus 10cm wełny ,zwis ok 5cm,pozd