Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy ktoś może wybudował któryś z tych dwóch domków ? Prosze także o Wasze uwagi na temat funkcjonalności pomieszczeń, rozkładu, kosztów ?

Może ktoś wybudował któryś z tych projektów ?

link do BENEDYKT II

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/benedykt2.html#rzuty

link do BENEDYKT III

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/benedykt3.html#rzuty

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie za mały salon. Widziałam taki domek na etapie zalewania stropów. Kuchnia wydawała się mała, z jadalni nie widać kominka, za duży przedpokój. Generalnie wrażenie poszatkowania przestrzeni, a przecież dom duży. Projekt bardzo mi się podobał, ale cieszę się, że mogłam go zobaczyć zanim podjęłam decyzję.

Od frontu uskoki flankujące drzwi wejściowe - godne wejścia do kamienicy z lat dwudziestych lub trzydziestych. Ale to szczegół. Dużo zmarnowanej przestrzeni na hol i komunikację między jadalnią i salonem właściwym - nic nie postawisz, nie posiedzisz. No może tylko zrobi wrażenie na gościach.

Zajrzyj do wątku o Benedykcie:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63392&highlight=

• 3 weeks później...

Interesuje mnie każda opinia na temat tego projektu ludzi którzy kupili ten projekt i go wybudowali ale także wszystkich, którzy mają ciekawe spostrzeżenia. Interesuje mnie Wasza opinia na temat funkcjonalności pomieszczeń, ewentualnych zmian w rozkładzie oraz wszelkich innych sugestii.

Z góru dziękuje

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/elewacje.php

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/benedykt2/rzuty.php

Pozdrawiam

Wicio

osobiście jestem zwolenniczką domków kompaktowych i w Benedykcie 2 przeraża mnie lekko niefrasobliwa gospodarka przestrznią.

1. bryła bardzo skomplikowana, portal wejściowy z uskokami, wykusze, geodeta będzie miał kupę roboty przy wyznaczaniu puntków budynku

2. dwa kiszkowate pomieszczenia przy garażu - jedno, po połączeniu będzie bardziej ustawne.

3. na parterze dużo miejsca zjada komunikacja. Funkcje mieszkalne zostały dyskretnie usunięte na górę.

4. wąziutki korytarzyk przy wiatrołapie w rzędem drzwi. Jedyny pokój na parterze jest odseparowany od reszty domu - na biuro, gabinet.

5. pomieszczenie przy kuchni mogłoby mieć wejście od kuchni, wtedy byłaby fajna spiżarka.

6. teraz to miejsce między jadalnią i salonem, na dobrą sprawę trzeba doliczyć do komunikacji, w takim miejscu nie posiedzisz, nie postawisz mebla.

Zastanów się czym ten projekt Cię przekonał i spróbuj poszukać czegoś innego i mającego "to coś".

Widziałam taki domek w trakcie realizacji. Masz rację ms.Wszystko o czym piszesz sprawdza się w "realu". Kiedyś Benedykt bardzo mi się podobał, miałam jednak to szczęście, że zanim wybrałam, odwiedziłam kilka domków budowanych w oparciu o preferowane przeze mnie projekty. Benedykt na parterze to coś w rodzaju poszatkowanych pomieszczeń gospodarczych +jedna wielka komunikacja. A jak chcesz umeblować salon? Myślisz o kominku, telewizorze, usytuowaniu głośników, kanapy, tego na co będziesz spoglądał siedząc w fotelu? Przy założeniach projektu ta część salonu to zaledwie 20 m. Zapomnij o kinie domowym, chyba że z mikroskopijnym ekranem, albo pomniejsz pomieszczenia gospodarcze.

• 2 weeks później...

my też wybraliśmy Benedykta II i nawet to co napisał ms. mnie nieodstrasza, wszystko zależy od tego czego ktoś oczekuje.

1. pewnie tak

2. połączenia przy garażu łączymy w jedno

3. a nam właśnie o taką komunikacę chodzi - jedno duże pomieszczenie na dole, w małych "kiszkach" już się namieszkaliśmy

4. pokój na dole to ma być biblioteka i jest ok

5. też o tym myślałam, ale mąż mi to wybił z głowy

6. mebla?

a do gohy, przyąłaczam się do prośby wicia, gdzie można zobaczyć ten projekt w realizacji?

Hej,

Czy to oznacza że już kupiliście projekt BENEDYKT II ?? My się zastanawiamy i mamy ciągle wiele pytań. Masz rację że każdy ma jakieś oczekiwania wobec projektu i kupuje i wybiera taki, które je spełnia.

Masz informację na temat wyceny ? Czy planujecie jakieś zmiany ?

Pozdrawiam

Wicio

Cześć,

Wicio, jeszcze nie kupiliśmy, ale zrobimy to już pewnie w listopadzie. Planujemy kilka zmian, np. pomieszczenia techniczne na dole albo połączymy albo zrobimy przejście z jednoego do drugiego, wstawimy jeszcze jedno okno w kuchni, powiększymy salon i jadalnię (oczywiście jak się da), na górze z tej łazienki przy syplani zrobimy garderobę a drugą łazienkę powiększymy o garderobę i preniesiemy drzi wejsciowe do sypialni ale to już szczegół i podniesiemy poddasze pewnie o około 50cm, na chwilę obecną to tyle

A do Canny, ta pomiędzy pokojem na dole i kuchnią pewnie tak, ale mi to nie przeszkada, hol jest przestronny i o to mi chodziło, a co do elewacji to moja rodzina ma inne zdanie, powiedzieli mi że jest tyle pięknych domów, a my wybraliśmy taki tradycyjny, a w salonie będzie tylko kominek, kanapy i stolik do kawy i nic więcej, ale mąż chciałby troszeczkę powiększyć salon kosztem tarasu, ale nie wiem czy to się uda

pozdrawiam

Widzę że RenataS już z samego rana odwiedza forum.

A tak powaznie to ja z żoną myślimy jeszcze o wstawieniu drugiego okna w pokoju (gabinecie). A gdzie widzicie kominek ? Wg obrazka jest on w rogu salonu ale wg szczegółowego projektu, który jest na ich stronie to powinien być na tej ścianie gdzie na obrazku jest telewizor.

Minusem tego projektu jest jeden komin, wymysza to wentylację mechaniczną. Na zewnątrz planujecie cegłę klinkierową na elewacji i te okiennice? Czy widzieliście w "realu" ten dom ?. My myślimy jeszcze o Benedykcie III. Wprawdzie MG Projekt nie oferuje tego projektu z garażem 2-st. ale można to zlecić lokalnemu architektowi.

Pozdrawiam

:) poważnie zabieramy się za budowę i "pochłaniam" forum muratora - mąż mi przyniósł gotowe śniadanie na biurko :)

kominek - raczej napewno w rogu, chyba że z przyczyn technicznych nie będzie można inaczej, a co do wentylacji to i tak mamy taką w planach. Cegła klinkierowa raczej tak, a co do okiennic to jeszcze nie ma decyzji. Niestety nie miałam przyjemności oglądania tego domu wybudowanego, liczyłam na to że goha poda namiary gdzie można go zobaczyć ale jak na razie cisza...

Benedykt III jest też ok, ale dla mnie za duży na poddaszu. Ja pierwszy jaki wybrałam był Edyta http://www.mgprojekt.com.pl/domki/edyta/index.php ale jest rochę za duży właśnie na poddaszu.

A kiedy planujecie budowę?

My natomiast mysleliśmy o Faworycie ale Benedykt bardziej nam sie podoba. Planujemy rozpocząć budowę na przyszły rok ale to będzie jeszcze zależało od kilku czynników. Na pewno ja rozłożymy na 2 lata. W pierwszym roku stan zero a w drugim reszta.

Dla mnie ważną rzeczą jest zobaczyć dany projekt w rzeczywistości i nawet wysłałem maila w tej sprawie do MG Projekt ale zostałem zbyty. Pan Gąsiorowski odpisał że wielu ludzi kupiło ten projekt....

Dziwne podejście jak dla mnie. A w okolicy niestety nie widzę podobnego. Miałaś jakiś kontakt z tym biurem ? Oprócz Benedykta to podobają nam sie jeszcze projekty Studia Atrium i projekt Gerwazy lub Szlachcic.

Tez Atrium też są ok, ale ja osobiście lubię duże okna :)

Zbieram się do napisania emaila do mg, ale tak się składa, że oni się mieszczą niedaleko mnie (Tarchomin) i planujemy się do nich wybrać osobiście tylko brakuje troszkę czasu

mi pierwszy jaki się spodobał to dom w dąbrówkach http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m442d34629ebb0

Jeśli mogę zapytać gdzie ten domek będziecie stawiać?

My jesteśmy z Lublina i będziemy budować w okolicy. Ja wysyłając maila do MG to zapytałem o podanie adresów z terenu woj. lubelskiego i mazowieckiego i dostałem odpowiedź taką jak wyżej pisałem. Na drugiego maila, w którym ponownie się przypomniałem o adres, kogoś kto zgodził sie udostepnić swoje dane i kto oczywiście wybudował Benedykta czekam do dzisiaj na odpowiedź. Ponadto szkoda że bardzo mało biur posiada w internecie wizualizację wnętrz. Zawsze to pomogłoby podjąć decyzję. Wy rozumiem planujecie budowę w ookolicy Wawy??