Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hejka:bye:

Niebawem pokaże naszego benka ,:wiggle:

Nasz benek będzie w podobnej kolorystyce jak u MarJel, dach też mamy ciemny a dokładnie antracytowy, do tego planujemy kremową elewację oraz kamien ciemny w elewacji ;) ale to troszkę potrwa nim zaczniemy robić elewację z racji tego że mieszkamy poza granicami Polski to i wykanczanie naszego benka troszkę dłużej potrwa :(

Okienka mamy już zamówione i zadatkowane ,u nas będzie obustronny orzech do tego brama w tym samy kolorze też już zamówiona :)według zamówienia termin okienek mamy na 10 maja,ja już nie umiem się doczekać kiedy w koncu zobacze nasz domek z oknami !!!! :wiggle:

Rzeczywiście forum zrobiło się jakieś gwarne i wielowątkowe :p aż ciężko się połapać :p w każdym razie -

Oldzia - te drugie schody ledowe bardzo fajne :) bardzo mi się to podoba, tylko, że ja planuję schody klasyczne, też takie powiedzmy 'czarno-białe' jak na ostatnim zdjęciu i teraz powstaje kwestia jak by takie połączenie wyglądało :rolleyes: obawiam się, że jednak nie za dobrze :(

Kamila - witaj :) z nieba mi spadłaś, bo ja też powoli zaczynam budowę benka 3 :) koniecznie wrzuć zdjęcia i napisz coś o domku, jakie zmiany wprowadziłaś, z czego jesteś zadowolona a z czego nie itd. :) jeśli robiłaś duże zmiany to super by było gdybyś miała rzuty przerobione w paint'cie ;) Ja też planuję kolorystykę kremowo-grafitową, tylko z oknami takimi prawie białymi :)

Ania&Pawel - u nas okna będą robione przez stolarza, więc nie mamy problemu z wymiarami :) cały czas męczą mnie też te okna od frontu, że będą za małe... ale chyba damy okiennice, to one optycznie powiększą te okna. Wrrr męczy mnie to :)

He hej witam nowych przybyszy:welcome:

Praha - jak będzie stan surowy to zobaczysz sobie czy takie otwory są OK - zawsze można trochę powiększyć,

ale jeśli już teraz Cię to niepokoi i nie daje spać ja bym trochę zwiększyła- a co Ci szkodzi - łatwiej zamurować Bo to do okna trzeba nadproże zaplanować większe- ja jestem zwolennikiem dużych okien szczególnie od frontu A ty wywalasz to okno w kuchni drugie bo zapomniałam?

Saly - A to po takich otworach już coś będzie widać? Nie jest tak, że te otwory są zawsze dużo większe niż potem będzie okno?

Prawda jest taka, że mnie to od dawna martwiło, ale projektantka powiedziała mi, że będzie dobrze, i że nie ma co zmieniać bo drugie okno w kuchni też zostaje, więc ograniczy mi to przestrzeń na szafki na maxa. Zobaczymy...

A jak tam u Ciebie idą przygotowania? :)

Praha

Jeśli okno II w kuchni zostaje to faktycznie masz mało miejsca na szaleństwo z szafkami - dziewczyny sugerowały aby je wywalić Ale to kwestia kto ile miejsca potrzebuje

Po otworach spokojnie będzie już widać co i jak Szczególnie proporcje dach-drzwi-okna i wszystko można pozmieniać

My się po trochu organizujemy. Ja mam ekipę przyjezdną więc jeszcze pogoda się nie spisuje aby mogli przyjechać i nocować na działce w jakiejś pakamerze, a wczorajszy śnieg mnie dobił.

Uwalniam energie pisząc coś tam od czasu do czasu na forum - jakbyś chciała zajrzeć :

http://forum.muratordom.pl/blog.php?135721-Benedykt-V-z-ma%C5%82ymi-zmianami-%29

i

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?174814-Jak-powstaje-nasz-dom-Verona-z-MG-Projekt

A Ty kiedy jakieś dzieło swoich murarzy wrzucisz na forum ?

Pozdrawiam ciepło

Serwus Kobitki;)

My dzisiaj ruszamy na wycieczkę krajoznawczą po Lublinie w poszukiwaniu inspiracji na ogrodzenie.

Bez tego nie możemy zrobić kostki, a błocicho koło domu okrutne.

Nie spotkałam jeszcze takiego ogrodzenia które by mi się bardzo spodobało, na początku miał być kamień, teraz myślimy o tynkowanym, wczoraj na targach budowlanych spodobały nam się takie ala płyty betonowe:rolleyes:

Nie wiem, nie wiem.......może dziś nam coś w oko wpadnie jeszcze, bo czas najwyższy zająć się terenem w około domu:), a decyzje i wybory jak zwykle nie podjęte:bash:

Saly - ja do Ciebie zaglądam od czasu do czasu :) Ale zdjęcia w Twoim przedostatnim wpisie mi się nie otwierają. Co moich do zdjęć, to zgubiłam ładowarkę do aparatu i nie mogę jej znaleźć :( chciałam nawet dla nas samych robić dokumentację tego wszystkiego, a tu taka lipa :( może się jeszcze jakimś cudem odnajdzie.

Jeśli chodzi o okna w kuchni to u nas na 100% będą oba okna, ja nie lubię za bardzo jak jest dużo wiszących szafek w kuchni, a taką szafkową ścianę mam zrobić tam gdzie spiżarka - tzn. zamiast ściany będą tam szafki dostępne zarówno od strony spiżarki jak i kuchni.

MarJel - błagam tylko nie płyty betonowe :p:P nie wiem co masz na myśli, ale mi to się kojarzy z czymś takim: :D:D

http://www.siatex.info/img/ogrodzenia/ogrodzenia_betonowe.jpg

I to wg mnie jest jakiś totalny koszmar :D:D

hej

My również odbyliśmy dziś wycieczkę krajoznawczą:wiggle::wiggle::wiggle: w poszukiwaniu płotu

Wiele widziałam ale ideału nie znalazłam :-( Jest tak 50% dla klinkierowego + kłute elementy ale tak bardziej na nowoczesno bez dzidek, winogronek i ozdóbek ala zakład pogrzebowy i 50 % na murowane z jakimiś poprzeczkami ale poziomymi Kurcze znajomi przestrzegają przed murowanym, ze tynk odpada że ciężko się myję - ja na głębokich obrzeżach miasta czyt .wieś :-) to sie kurzy no nie wiem . Takie w miarę mi się podobały:

http://images41.fotosik.pl/753/3fb72d2cc6ff33bamed.jpg

http://images39.fotosik.pl/752/ac85f7d964547924.jpg

http://images41.fotosik.pl/753/76c94d77c8209554med.jpg

http://images43.fotosik.pl/753/e35b74d0160c860emed.jpg

Mi się podoba to ogrodzenie Oldzi bez tego jednego elementu poziomego nad furtką :) ale ono jest całkiem nowoczesne, a sam płot jest dosyć gęsty, że nie będzie zbyt wiele widać.

Saly - Twoje propozycje też są bardzo ładne, tylko to koło w pierwszym płocie mi się nie podoba :)

Super ogrodzenia wkleilyscie ale niestety nowoczesne, gdybym takowe mogla zastosowac do naszego benka nie mialabym problemu gdyz nowoczesne mi sie bardzo podobaja, ale....... benek jest jaki jest no i mu si byc cos innego. Wczoraj troche poogladalismy i juz troszke nam sie rozjasnilo i prawie decyzja podjeta bedzie tynkowane z boniami:)

Kurna cos mi sie pokiepalo w kompie:rolleyes: i nie mam polskich znakow

fajne te ogrodzenia, ja lubie gdy ogrodzenie nawiązuje jakims elementem do domu ( jeśli jest klinkier w elewacji to z tego orodzenie, jeśli kute balkony to ogrodzxenie też kute) żeby była harmonia, najbardziej nie lubie jak ludzie robia kute balkony, a płot z przodu kuty a boki drewniane sztachety... ni przysrał ni przyłatam bym rzekła :p

i moim zdanie nie warto ronić otynkowanego ogrodzenia bo po paru latach to odpada i wygląda niechlujnie...

Zgadzam sie ze tynkowane z czasem sie niszczy, ale nasze bedzie ocieplane styropianem tak samo jak elewacja na naszym benku i ten sam kolor tynku na slupkach , balkony beda czarne kute i ogrodzenie czarne kute.

Klinkier mi sie nie podoba, kamien ladny, ale zaden kolor mi sie nie pasowal, stad nasz wybor:)

Ogrodzenie mam byc proste ale dostojne i eleganckie, benek ma grac pierwsze skrzypce.

Edytowane przez MarJel